Megkérdeztük: mennyire vagy óvatos a neten?

Cikksorozatunk második részében szerettük volna megtudni, mennyire figyelnek oda az internethasználók saját adataik védelmére. Mint kiderült, többségünk nincs tisztában azzal, hogy a Facebook minden kattintásunkat tárolja, és gyakorlatilag nincs olyan, ami rejtve marad, hiszen amit egyszer kiposztolunk, az fent is marad a neten. De nem csak a közösségi háló figyeli életünket, a Google is szépen raktározza rólunk az információkat. Emellett az sem árt, ha használaton kívül letakarjuk a webkameránkat, hiszen akár ott is megfigyelhetőek vagyunk. Erről kérdeztük a bajaiakat.

 

Rácz Kata: Használom a közösségi oldalt, elég sokszor posztolok mostanában, de a magánélettel kapcsolatos dolgok kimerülnek a családi fotókban. Munkahelyi dolgokat nem írok ki, és a bulizós képekkel is vigyázok. Szerintem elég zavaró, hogy ennyi mindent tárolnak rólunk, nem is tudtam eddig mindegyikről, sőt a kamerát sem takartam még le egyszer sem. 

Rácz Kata

Rácz Kata

Adorján Krisztián: Van több közösségi oldalon is profilom, de nem nagyon nézem őket. Posztolni is csak akkor szoktam, ha valamilyen esemény vagy családi program van. Munkahelyi dolgokat nem töltök fel soha, de az adatlapomon kint van, ahogy a suli is. Nem tudtam arról, hogy a kamerát le kell takarni, viszont arra odafigyelek, hogy milyen oldalakra kattintok, ami nem biztonságos, azzal igyekszem vigyázni. Olyan is volt már, hogy kitöröltem posztot, mert utólag láttam, hogy nem biztos, hogy jó döntés volt, amikor kitettem. De ha valóban még ezeket is tárolják, az tényleg elég zavaró.

Adorján Krisztián

Adorján Krisztián

Barbara: A kamerát mindig letakarom, félek, hogy néznek vagy lehallgatnak. Mindig figyelek, hogy mit posztolok ki, hiszen ami egyszer felkerül, az ott is marad. A barátokkal is csak olyan közös képet töltök fel, ami vállalható, hiszen a munkahely miatt is fontos, hogy mit látnak rólunk. Emellett nincs is köze mindenkinek mindenhez. Nagyon oda kell figyelni, hogy amit egyszer kiteszünk, az évek múlva ne okozzon problémát mondjuk egy munkahelyen, vagy a magánéletben. Elég ijesztő, hogy még a hirdetéseket is személyre szabja a facebook, és zavaró is, mert ha valamit egymagam el akarok olvasni, akkor nem biztos, hogy utána csak a hasonló tartalom érdekel. Az internet lassan már többet tud rólunk, mint mi magunk. 

Barbara

Barbara

Magdolna arcát nem vállalta, de az idősebb korosztály képviseletében megosztotta velünk gondolatait: Arra használom az internetet, hogy a családommal könnyebben tudjam tartani a kapcsolatot. A gyermekeim és az unokák is sokfelé vannak, és hasznos, hogy ingyenesen tudok velük beszélni, és látom a szép fotókat, amiket küldenek. Vásárolni is szoktam az interneten, ami azért jó, mert olyan dolgokhoz is hozzájuthatok, ami nehezebben elérhető. Kamerát akkor használok, amikor a Skype-on beszélek a külföldi rokonokkal, de nem gondolnám, hogy épp engem akarnak megfigyelni, ezért nem takarom le.

Jobban ismer a Facebook Téged, mint Te saját magadat Tisztában vagy azzal, hogy a Facebook mennyi mindent tud rólad? Olvasd el, tuti, meglepődsz!
Megkérdeztük: Hosszú Katinka Sportuszoda – Mit szólnál a névadáshoz? Világbajnok úszólánya van a városnak. Miért ne nevezhetnénk el róla az uszodánkat? Kiderítettük, mit gondoltok erről.
Bajáról a világ kifutóira – A Beango, és aki megálmodta László Bea divattervező bajai műhelyében még David Bowie szemei is ránk pillanthatnak. Tekintsünk be együtt a stúdióba!
Lezárult a víz világnapi rajz-és mozaikkészítő pályázat 2016-ban is megrendezték a víz világnapi rajzpályázatot, ám idén mozaikot is küldhettek be a gyerekek.
Nyárra készülhet el az újvárosi főzőhely Csomor Csaba a tízemeletes melletti betontömbök helyére tervezi az új beruházást.
Megkérdeztük – Nálatok ki pucolja a halat? "Halas" cikksorozatunk első részében a családi hal-előkészítési, halfőzési szokások nyomába eredtünk.
“A nők múlandóságuk foglyai” – Beszélgetés Gorotyák Daniellával Első önálló fotókiállítása kapcsán kerestük meg a fiatal, bajai művészt.
Megkérdeztük: Hogyan töltöd a Valentin-napot? Szívecskék, rózsaszirmok, cuki plüssök, csokihegyek... ez lenne a Valentin-nap? Vajon hogy vélekednek a bajai lányok?
Jövőre kibővülhet a Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál Dobos Edit, a Baja Marketing Kft. képviselője izgalmas terveket vázolt a jövő évi, jubileumi fesztivállal kapcsolatban.