Ludas Matyi 66 éve verte el először Döbrögit színesben

1950. február 27-én mutatták be az első magyar színes filmet, a Ludas Matyit, melyet az akkoriban államosított filmgyártás büszkeségeként 1949. augusztus 20-án, az új alkotmány hatályba lépésének napján kezdtek el forgatni. Mivel a kommunista vezetés a filmgyárat is “ideológiai üzemként” kezelte, olyan hőst szerettek volna a vásznon látni, aki a szegény ember igaz ügyét mindenki által átélhetően viszi diadalra.

ludasfazek02

 

A párt Filmpolitikai Bizottsága végül a Ludas Matyit választotta, a rendezői székbe Nádasdy Kálmánt ültették le, a társrendező Ranódy László, az operatőr pedig Hegyi Barnabás lett. A forgatókönyvet Szinetár György jegyezte,  aki a kor ideológiai elvárásainak megfelelően változtatott az alapművön.

 

A címszerepre eleinte Gábor Miklóst szánták, de mivel túl intellektuálisnak találták, végül a 20 éves Soós Imre játszhatta el Fazekas főhősét. A női főszerepet a 19 éves Horváth Teri kapta. Egyébként a két színész nemcsak tehetségük miatt kaphatta meg a szerepet, hanem azért is, mert mindketten szegényparaszti családból származtak. A filmben a magyar színjátszás olyan nagyságai tűntek fel, mint Ruttkai Éva, Somlay Artúr, Görbe János, Kiss Manyi. A példátlanul nagyszabású alkotásban hatszázan statisztáltak, külső helyszíneken, természetes környezetben forgattak korabeli ruhákkal, korábban nem alkalmazott sminkelési és világítási technikával.

ludasfazek06

 

A magyar filmgyártásban viszonylag ismeretlen színes technika számos nehézséget okozott: Döbrögi piros ruhája a vásznon bíbornak tűnt, a nagy erősségű lámpákkal bevilágított vacsorajelenetben a gyertyák elolvadtak a hőtől. A készítők több ezer szűrőt használtak annak érdekében, hogy elérjék a megfelelő színeket.

 

A díszbemutatóra 1950. február 27-én került sor (ezt megelőzően a magyar-szovjet barátság hónapja alkalmából Budapestre látogató szovjet küldöttség tagjai tekintették meg), a következő naptól a főváros 12 filmszínházában vetítették.

 ludasfazek04

 

Érdekesség, hogy a nem túl jó minőségű kísérleti nyersanyagra, a nitronegatív színtartósságára a belga Gevaert vállalat csak egy év garanciát vállalt, hiszen a negatív már az ötvenes években elvesztette színét és hangját. 1961-ben ismét forgalmazni kezdték fekete-fehérben, ám ekkor újra kellett szinkronizálni, így Ludas Matyi sokáig Csíkos Gábor hangján szólalt meg.

 

A 101 perc hosszúságú filmet a Magyar Nemzeti Filmarchívum 2004-ben mintegy 35 milliós költséggel, digitális technikával újította fel. Az első egész filmre kiterjedő hazai digitális színrestaurálás során több filmhibát nem lehetett szoftverrel kijavítani, ezért a munkát manuálisan, kockánként kellett elvégezni, és a hangokat is helyreállították. A digitálisan felújított változat premierje 2004. december 25-én volt az M1-en. Az újjászületett alkotás DVD-n is megjelent. A filmet 2012-ben felvették a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

 

forrás: MTI

Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Megjelent a Hegyhengergetők első videoklipje Rendkívül jó hangulatban beszélgettünk a bajai zenészekkel. Cikkünkből kiderül, miért szerepelnek a klipben próbababák.
Elkezdődtek a munkálatok a Kiserdőben Épül a kalandpark a Kiserdőben, nyár elejére kész is lehet.
Soha rosszabb meccseket! Remek meccseken vagyunk túl. Lássuk, mi történt a keddi és szerdai játéknapokon.
Baja tehetségei: Papp Nikolett – festőművész A Belső visszhang című kiállítása óta eltelt több mint fél év. A bajai tehetség azóta tanul és tanít.
Nem látta, spori? Oscart neki! Néhány focista már művészi szintre emelte a műesést. Téged is bosszant?
Narcos – 1. évad: Egy drogbáró felemelkedése és bukása "Inkább egy sír Kolumbiában, mint egy börtöncella az Egyesült Államokban" - Pablo Escobar
10+1 érdekesség a ma 54 éves Axl Rose-ról Az Guns N' Roses hamarosan újra összeáll eredeti felállásban. Addig is nézzünk néhány érdekes tényt az 54 éves Axl-ről.
Ezek voltak 2015 legjobb filmjei Előző cikkünkben megnéztük, melyik filmeket várjuk legjobban idén, most kicsit visszatekintettünk az elmúlt évre.