Kínából rendeltem tabletet

Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy be kellene szerezni egy tabletet. Nem akartam sokat rááldozni, de azt sem szerettem volna, hogy a sóherségem a minőség rovására menjen. Gyorsan be kellett látnom, a hazai kínálat nem az én terepem (amelyik teljesítményben alkalmas lett volna, azt kb. aranyárban mérik, amelyik pedig a pénztárcámnak megfelelt, annál egy tetris is többet tud), így távolabbra kacsintgattam.

 

Mindig is élt az emberekben egyfajta előítélet a kínai cuccokkal kapcsolatban. Nem véletlenül: voltak idők, amikor elég volt ránézni egy ott gyártott termékre, az már attól szétesett. Manapság viszont rendesen odapakolnak a legnagyobb gyártóknak is, gondoljunk csak a Huawei, OnePlus, Xaomi és társaira. Utóbbi egyébként 2014-ben a Samsung és Apple mögött a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója volt.

 

Az egyik haverom ajánlott egy a kedvenc vukink nevére hasonlító kínai márkájú készüléket, amit ő már több mint egy éve használ, így a jóvoltából ki is próbálhattam. Rögtön elhatároztam, kell egy ilyen! Előtte persze még jócskán szétnéztem, felfedezve újabb és újabb, furábbnál furább márkaneveket. Több órányi böngészés után megakadt a szemem egy erősen iPad-re hajazó tableten.

 

Utánaolvastam, és kiderült, valóban egy almás klónnal találkoztam, de ami a legjobban felkeltette az érdeklődésemet, az az volt, hogy csakis pozitívan nyilatkoztak róla. Különböző magyar oldalak is dicsérték, a felhasználói véleményekről nem is beszélve. Az Antutu tesztjén – mely a CPU, GPU, RAM teljesítménye alapján osztályoz – 32 ezer pontot kapott, majdnem annyit, mint a Samsung 106 forintos P600-as modellje.

Névtelen-2

És itt jön a legnagyobb királyság: az Onda v919 air nevű tablet fele annyiba kerül, mint a hasonló tudású nagyobb gyártók készülékei. 133 dollárért cserébe (+ kb. 15 ezer Ft vám + áfa) kaptam egy bivaly táblagépet, ami egy 64 bites, négy magos, 2.16 GHz órajelű Intel Bay Trail-T Z3735F chipsetet és 2 GB RAM-ot használ, a 9.7 colos IPS kijelzője 2048×1536-as felbontással bír, és amit a legjobban csípek benne, hogy dual bootos, tehát amikor kedvem szottyan, választhatok két op. rendszer között. Egy kattintás, és a 4.4-es Android KitKat-ról átvált Windows 10-re, vagy vissza. 

 

Egyébként viszonylag gyorsan betölti a rendszereket, és azokon belül is hasít minden alkalmazás. 15 alkalmazást megnyitva sem tapasztaltam fagyást, akadást. Nyilván nem játszani vettem, de poénból felraktam rá a Call of Duty Modern Warfare 3-at, ami gördülékenyen fut rajta, bár billentyűzet és egér nélkül kicsit vicces vele játszani. 

 

A készülék háttértára 64 GB, amire valljuk be szükség is van a dupla operációs rendszer miatt – kicsivel több mint a felét foglalják el. A gyártó rendesen megpakolta alkalmazásokkal a készüléket, így első bekapcsolás után az volt az első, hogy letöröltem a sok kínai nyelvű appot. Nem túlzok, ez beletelt vagy 20 percbe.

 

Az Androidban értelemszerűen van magyar nyelv, a Windows-hoz le kellett tölteni – viszont még így is maradt néhány kínai felirat (például rendszerbetöltésénél az “Üdvözlünk”) . 

V919_3G_Air_gold_4_

A kijelző nagyon szép, jók a betekintési szögei is, csak egyetlen problémám van vele, hogy nagyon tükröződik. Ez legjobban napfénynél zavaró, ilyenkor hiába “tekerem” fel maxra a fényerőt. 

 

A gyártó mérnökeit megáldotta némi szépérzékkel a teremtő, ugyanis az Onda v919 air nagyon jól néz ki. És nemcsak igényes a külseje, még az anyagot sem sajnálták bele, hiszen a külső borításhoz fémet használtak. Felülre egy microUSB, micro HDMI, illetve egy 3,5 milliméteres jack-kimenet került. Jobb oldalt a power gomb, a hangerőszabályzó, valamint az sd kártya foglal  helyet, alul pedig a hangszóró, ami szépen muzsikál. 

 

Elöl-hátul 2MP-es kamerát kapunk, amik elnyerhetnék “a világ legcsúnyább képeit készítő kamerái” címet, de most komolyan: minek egy tabletre egyáltalán kamera? Mindig is megmosolyogtam azokat az embereket, akik táblagépüket használják fényképezésre.

onda

 

Legnagyobb és egyben legszomorúbb hibája a készüléknek, hogy gyorsan lemerül, és sokáig tart feltölteni. Folyamatos használat alatt, kb. 4-5 óráig bírja, de majdnem ugyanennyi időbe is telik, míg feltöltöm. 

 

Ezt leszámítva maximálisan elégedett vagyok a kínai tabletemmel, és egy pillanatig sem bántam meg, hogy mellette döntöttem. Ha továbbra is ilyen pofás kis kütyüket gyárt a vállalat, nemsokára lehet, hazánkban is többen megismerik őket. Addig is, én már elmondhatom magamról, hogy egy boldog Onda-felhasználó vagyok. 

Kipróbáltuk: Huawei Ascend Y550 Kipróbáltuk a kínai gyártó egyik alsó- középkategóriás készülékét. Kevés pénzért egész jó telefon kerülhet a kezünkbe.
Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Elkezdődtek a munkálatok a Kiserdőben Épül a kalandpark a Kiserdőben, nyár elejére kész is lehet.
Soha rosszabb meccseket! Remek meccseken vagyunk túl. Lássuk, mi történt a keddi és szerdai játéknapokon.
Nem látta, spori? Oscart neki! Néhány focista már művészi szintre emelte a műesést. Téged is bosszant?
Jó meccseket hozott a BL folytatása Izgalmas és gólgazdag találkozókat hozott a BL egyenes kieséses szakaszának kezdete.
Kipróbáltuk: FIFA 16 Kipróbáltuk az EA SPORTS legújabb focis játékát, a FIFA 16-ot.
3 futóalkalmazás, ami segíti futásodat Nincs kedved egyedül futni? Vidd az okos telefonod, hasznos társként szolgálhat! Futóalkalmazásokat teszteltünk.
Egy hét, két jelentős felfedezéssel Az elmúlt héten két jelentős csillagászati felfedezéssel is gazdagodott az emberiség.