Kávéról a kávéimádóknak –avagy érdekességek a “koffeinkirályról”

A világban minden jó dolog valami szürreális folyamat eredménye. Éppen ezért nem kell meglepődnünk azon, hogy a számunkra oly fontos és becses kávét, a távoli múltban a kecskék “találták fel”. Nem, szó sincs semmiféle elírásról.

 


A 9. századi Etiópiában ugyanis a legelésző kecskék bukkantak rá egy különleges fára, amelynek termésétől felélénkültek. A leleményes kecskepásztor persze azonnal felfigyelt az állatok nem mindennapi viselkedésére, és ő maga is kipróbálta. 

unnamed

 

Sokan tiltanak minket tőle, hiszen a benne található nagymértékű koffein negatív hatással is kihat a szervezetünkre. Ám sokan vagyunk, akik szeretnek “veszélyesen élni”, és bizony egy nap sem bírjuk ki a gőzölgő ébresztőnk nélkül. A kockázatelemzést most meghagyjuk másnak. Ehelyett kerestünk és persze találtunk egy-két izgalmas érdekességet a kávéról, amit feltétlenül látnod kell! 

 

Szex and the coffee

Lám lám, mire képes az a kis csintalan koffein. Pedig bizony a kávé segít a nemi vágy felébresztésében, mert az agynak éppen azt a részét serkenti, ahol az ezért felelős terület van. Ám ez a hatás a nem rendszeresen kávét fogyasztók körében jobban érvényesül. De hát ki tudna ellent mondani egy forró kávé utáni lepedőakrobatikának? 

 

A számok hatalma

A kávénak világszerte több mint 50 fajtáját ismerjük, bár ebből összesen csak kettő, az arabica és a robusta jelenti a piacon értékesített kávékat. Ha ez még nem lenne elég, akkor jó tudni, hogy minden évben nagyjából 500 milliárd csésze kávét fogyasztunk el, így nem csoda, hogy kiemelkedő helyet foglal el a piacon forgó árucikkek között. 

iu

 

Ízlések és pofonok 

Ahány ország, annyi kávézási szokás, mi pedig csak kapkodhatjuk a fejünket, hogy milyen sokféleképpen hódolnak az emberek a kávézásnak. A mexikóiak fahéjjal szeretik, a belgák csokoládéval, a marokkóiak pedig imádják a borssal ízesített kávét. ( Az meg milyen lehet? ) 

 

Az olaszok cukorral isszák az eszpresszójukat, az etiópok egy csipetnyi sóval, az egyiptomiak pedig “csak” a tiszta és erős kávéra esküsznek, nagyon ritkán cukorral ízesítik, de tejet és tejszínt soha nem használnak. A tejszínhabos változatért az osztrákok vannak oda, míg a németek és a svájciak egyenlő arányban csokoládéval fogyasztják.

kave_36608

 

Támad a gomba ízű kávé 

Az amerikai kisvárosban, Denverben már évek óta kísérleteznek azzal, hogy a gombatermesztésben elkülöníthető micéliumot ízváltoztatásra használja fel. A céljuk az, hogy olcsó és gyengébb minőségű agrártermékek molekulaszerkezetébe hatolva fokozzák az ízeket, finomabbá tegyék a kávét, a kakaót és néhány gabonafélét. Hogy ebből mi fog kisülni, az még a jövő zenéje! 

 

Egy űrkávé rendel! 

A kávénak állítólag nincs íze a világűrben. Amit eddig az űrhajósok kávé gyanánt ittak, az koffeintartalmú, meleg lötty volt, aroma nélkül – derült ki egy interjú során, amit diákok készítettek egy asztronautával. 
Ezek után három diák hozzáfogott a probléma megoldásához, és persze az amerikai típusú, hosszú kávét vették alapul. De ebbe az olaszoknak is volt némi beleszólásuk, hiszen nem hagyhatták, hogy az amerikaiak arassák le a babérokat. Végül egy Falcon 9-es teherszállító rakétával sikerült feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra a különleges kávészerkezetet. Az ISSpresso névre hallgató kávégép 400 bart bír el, és kapszulával működik. Légmentesen zárt, és a Földön előre őrült kávét használnak hozzá. Sőt, a szerkezet még tejet is tud gőzölni! 

Az ISSpresso

Az ISSpresso

 

Kávéliszt a piacon 

Már sütni is tudunk a kávéval, hiszen egy amerikai cég olyan technikát fejlesztett ki és szabadalmaztatott, melynek segítségével az ültetvényeken nem csak a kávé magját, hanem a magtól elválasztott gyümölcshúst is ki lehet szárítani. Utána ledarálják, és a kávéval együtt elszállítják. Az úgynevezett kávé-liszt, a Coffee Flour, édeskés, tápanyagokban gazdag termék. Sütésre, főleg sütemények elkészítésére alkalmas. 

920x1240

 

Viszlát fekete kávé 

Hol van az, amikor még volt időnk elkészíteni egy igazi erős feketét? Ma már egyre többen inkább az instant kávét részesítik előnyben. A világ instant kávéfogyasztása 15 év alatt megtriplázódott. Évente ez ma már 31 milliárdos üzlet. Főleg Kínában, Indiában és Törökországban, valamint a teakedvelő arab országokban. Becslések szerint 2018-ra már 35 milliárdos piac lesz világszerte. 

670px-Make-a-Cup-of-Instant-Coffee-Step-3

 

Tilosban járunk

A kávét nem egy alkalommal, nem egy kultúrában tették tiltólistára. II. Károly próbálta betiltani a kávéházakat, hogy ezáltal megakadályozza a felkeléseket, de terve visszafelé sült el, és nem valósult meg a korlátozás. 
Az 1677-es Németországban Nagy Frigyes is száműzni akarta a kávét, mert az újonnan felfedezett ital hatására olyan nagymértékben áramlott az országból kifelé a pénz, hogy az érezhetően rossz hatással volt a gazdaságra. De hát ami jó, ahhoz ragaszkodunk!





Itt a tojás, hol a tojás? – Húsvéti mókázás a köbön! Nincs ötleted, mivel foglald le a kicsiket a hosszú hétvégén? Segítünk!
Egy csipetnyi varázslat fűszernyelven A fűszerek nem csak a főzésben lehetnek a segítségedre! Mutatjuk, mit tudnak még!
Malacfarok, méz és tojás – így leszel szerencsés 2016-ban! Kutattunk egy kicsit hazánkban, és csak kapkodtuk a fejünket, a sok újévi szokás hallatán!
Csináld magad – kreatív adventi koszorúk az ünnepekre Itt az idő előkapni a ragasztópisztolyt és alkotni valami szépet! Kreatív ötleteket mutatunk.
Így dilemmáznak a pasik összeköltözés idején Ha végre elérkezik az összebútorozás ideje, a férfiak vészjelzője rohamosan villogni kezd!
Kiakasztó szakítós pasi dumák, amiket jobb, ha elkerülsz A szakítás fájó dolog, de ha a pasid egy mondvacsinált indokkal áll elő, akkor az már kész katasztrófa!
Hihetetlen szakmák, amiktől tátva marad a szád A sablonosság már a múlté! Itt vannak a különc és bizarr foglalkozások, amiken te is meglepődsz majd!
5 tipikus kolléga, akit te is jól ismersz Minden munkahelyen találni olyan karaktereket, akik mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. De vajon ki a legfárasztóbb?
Különleges esküvői szokások a nagyvilágban Minden menyasszony egyforma? Tévedés! Mutatjuk, hogy kultúránként milyen eltérő lehet az a bizonyos nagy nap!