Kakaómustra: Ez kerül a gyerekek pöttyös bögréjébe

A “kakajó” – ahogy a kisgyerekek hívják – nem csak az apróságok, a felnőttek kedvelt itala is. Nem mindenki szokik le erről a csokoládés italról, amikor felcseperedik. Maga a növény, a kakaófa a mályvafélék családjába tartozik, gyümölcse a kakaóbab. Ebből készül a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé. Fő hatóanyaga a teobromin, ami vízhajtó illetve serkentő hatású. Nem árt viszont tudni, hogy a belőle készült italok melyik fajtája mit tartalmaz, és mivel tápláljuk saját, vagy gyermekünk szervezetét. Nézzünk egy kis összehasonlítást.

 

Amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) terméktesztjeiből megtudtunk, az valójában nem ad okot különösebb aggodalomra, hiszen biztonsági és élelmiszer-minőségi szempontból kivétel nélkül mindegyik termék megfelelt az előírásoknak. Összesen 39 fajta kakaós tej és kakaós ital került vizsgálat alá, az eredmények pedig csupán a jelölések hibáira mutatnak rá.20140619dr-life-a-kakao-csodalatos1

 

Mindenekelőtt meg kell említeni a kakaós tej és a kakaós ital közötti különbséget. Előbbinek akkor nevezhető az édes ital, amikor legalább 70% tejtartalommal rendelkezik, tejhelyettesítőt egyáltalán nem tartalmaz, és megnevezésében olvasható a “TEJ” szó. Utóbbi esetén elég, ha a termék 50-70% tejet tartalmaz, összetevői között szerepel az író, a savó, illetve a permeátum, megnevezésében viszont nem szerepel a “TEJ” szó. Mivel itt valóban a tej a kulcsszó, illetve a legfontosabb alapanyag, a tejfehérje, mint tápanyag, fontos eleme az italoknak. A gyártók hál’istennek odafigyelnek a minőségre, rendszeres vizsgálatnak vetik alá a nyers tej zsír-és fehérjetartalmát, gátlóanyag-tartalmát és az aflatoxin-szennyezettséget is.

 

A csokoládé sem mindegy, hogy milyen formában tűnik fel a csomagoláson. Ha az ital legalább 20% kakaóvaj-tartalmú kakaóporból és cukorból álló csokoládéból készül, és legalább 32% kakaóport is tartalmaz, akkor kaphatja a “CSOKOLÁDÉS” jelzőt. Amennyiben a termékben csak aroma lelhető fel, abban az esetben “CSOKOLÁDÉ ÍZŰ” jelzővel kell ellátni.

 

A kakaóporból készült finomságok vizsgálata során kiderült, hogy az ellenőrzött gyártók mindegyike kiváló minőségű holland fajtát használ, ezeknek többsége 10-12% kakaóvaj-tartalmú. Ekkor kapja az termék a “KAKAÓS ITAL” elnevezést. De nézzük, mennyire hasznos az ilyen italok fogyasztása. A vizsgálat során a kalcium, a zsír és a fehérje tartalma is górcső alá került.

 

Egy bögre kakaós tej a felnőtt szervezet napi kalciumbevitelének mindössze 10%-át fedezi, zsírtartalma viszont jótékonyan alacsony, 0,6 és 1,8% (m/m) között mozog. Fehérje szempontjából megfelelő forráshoz jutunk fogyasztásukkal, hiszen a vizsgált termékekből 19 darab tekinthető valódi fehérjeforrásnak (12% fehérjetartalom), 12 pedig fehérjében igen gazdag (20% fehérjetartalom).

 

A laktózérzékenyek ne aggódjanak, kivétel nélkül fogyaszthatják a “laktózmentes” felirattal ellátott termékeket, hiszen ezek is átmentek a teszteken. Rossz hír viszont, hogy fél liter kakaós tej, vagy ital elfogyasztása során 10 kockacukornyi cukrot fogyasztunk el. Akadnak viszont édesítőszerrel felturbózott fajták, ezek pedig minden előírt feltételnek maximálisan megfelelnek.cacao2

 

Többféle tesztalany vett részt a kedveltségi vizsgálatokon, laikusok és szakértők egyaránt képviseltették magukat. Ezen felül kakaószerető gyerekek is tesztelték a termékeket anélkül, hogy látták volna az adott ital csomagolását, vagy tudták volna a fajtáját. Külső megjelenés, illat, íz, édesség és állomány alapján folyt az osztályozás.

 

A gyerekek dobogójának csúcsán a TOLLE kakaós tej áll, ezt követi a MIZO kakaós tej light és a RISKA kakaós tej. A felnőttek a kakaós tejek közül a COOP kakaós tejet szavazták nyertessé, második helyen az OKÉ kakaós tej, harmadik helyen pedig a LOTTI kakaós tej végzett. A kakaós ital kategória nyertese a REÁL kakaós ital lett, a dobogó második fokán az AUCHAN kakaós ital, a harmadikon pedig az ARO kakaós ital áll.

 

Az említett hiányosság a termékek címkéin, csomagolásain volt látható. Ilyen például az az eset, amikor az összetevők felsorolása között nem szerepel a xantán-gumi (E 415 stabilizátor), vagy ha az előállításhoz felhasznált aroma hiányzott. Ennél súlyosabb hiba, ha a címkén, csomagoláson szerepel az “élet”, az “erő”, vagy az “egészséges” szó, hiszen ezek szigorú feltételekhez kötöttek, ezt nem minden gyártó tartotta be. Ennél kisebb tévedésnek tekinthető a “zsírszegény kakaópor” helyett a “kakaópor” szó, a tápértékjelölések, a hőkezelésre utaló kifejezés, a zsírfokozat, és a zsírtartalom.

 

Jelölési hibák miatt a NÉBIH 24 esetben indított hatósági eljárást, ebből 3 jelentős bírságot kaphat. Ez viszont ránk, fogyasztókra nézve nem probléma, mi elégedjünk meg annyival, hogy a kakaós tejek és italok mindegyike biztonságos.

 

Termékteszt forrás: szupermenta.hu

Viszlát zsírpárnák! – Ezért fogyassz mogyoróvajat Az amerikai filmek sztárja nem csak finom, egészséges is. Elmondjuk, miért fogod szeretni Te is!
Chia mag – Ez történik, ha elkezded fogyasztani A fekete magocska méltán szerepel a superfood-ok listájának élén. Ha fogyasztod, garantáltan érezni fogod!
Koleszterinszintünk 6 legjobb barátja Ha lehet, inkább előzd meg a betegség kialakulását. Őrizd meg a jó koleszterinszintet!
Borotválkozni tilos! – mindent a novemberi szőrnövesztésről A hónap közepén sok embernek szemet szúrhat a szakállas és bajuszos férfiak növekvő létszáma. Miért csinálják?
Unod a zöldségeket? Egyél virágot! A virágokat régóta fogyasztják több országban is, ideje, hogy a mi konyhánkban is helyet kapjanak. Próba szerencse!
Tuti tippek őszi méregtelenítéshez Néhány nap alatt energiabombává varázsolhatjuk szervezetünket, ha egy kicsit odafigyelünk. Viszlát, téli vírusok!
5 forró ital a hideg napokra Egyre hidegebb az idő, mi pedig egyre jobban vágyunk valami forró finomságra. Íme néhány különleges recept.
Hol rontod el a diétádat? Egy ideje már fogyókúrázol, de még mindig ugyanannyit mutat a mérleg? Segítünk, miért!
Ezért fontos a reggeli A nap egyik legfontosabb étkezése, mégis sokan kihagyják. Elmondjuk, miért NE induljunk el reggeli nélkül!