Baja tehetségei: Kovács Gergely – festőművész

Bár szakmája szerint szobrász, mégis festéssel tölti idejét legszívesebben. Lelkesen és maximalizmussal tesz eleget mások kéréseinek, viszont igazán otthon, a négy fal között, saját maga számára alkotva érzi igazán teljesnek magát. Meghökkentő, nem mindennapi festményein olyan témákhoz nyúl, melyek mindannyiunkban benne vannak, viszont kevesen merünk foglalkozni velük. Ő Kovács Gergely, aki a festészet világában találta meg önmagát.

 

A műveidet elnézve egy olyan hangulatot érez az ember amely inkább negatív, mint pozitív. Honnan jönnek ezek az energiák belőled? Miket ábrázolsz?

Félelem, bizonytalanság, elfojtott vágyak, rossz álmok. Ezek mindenkiben ott vannak, csak nem feltétlenül foglalkozik velük az ember szívesen, én viszont igen. Ha ilyen alapanyagokból építkezik valaki, nehéz pozitív dolgokat kifacsarni belőlük. Ez inkább ösztönös számomra, mintsem tudatos.

 

Nem úgy állok neki egyik képnek sem, hogy “na, most akkor mindenáron kiverem a biztosítékot másoknál.” Egyszerűen ezen témák ábrázolása nyújt annyi izgalmat, inspirációt, melyek hatására ihletett állapotba kerülök, kényszert érzek az alkotásra. Elkészítésük közben teljes mentális szabadságot engedek meg magamnak.

12736112_833682293407899_1625744947_n

 

Mindig ez a sajátos kifejezésmód jellemzett, vagy eleinte “finomabb” témájú festményeket készítettél?

A kezdetektől ez a hangulat az irány, csak eleinte kevésbé volt kifinomult, letisztult a kivitelezés. Őszintén, fel sem merült bennem, hogy mást kellene csinálnom. Egyszerűen jött, aminek jönnie kellett. Megpróbáltam minden külső behatást kirekeszteni a fejemből, és odafigyelni magamra, arra aki vagy ami igazán én vagyok. Mindig van hová fejlődni, újítani, ez viszi előre az embert.

 

Civilként teljesen más vagy, mint amit az ember a műveid alapján gondolna rólad. Sokkal pozitívabb személyiségnek tűnsz. Mi lehet az oka ennek a kettősségnek? 

Tiszta bipoláris vagyok (nevet). Szerintem a döntéseink határoznak meg minket. Mindennek van vicces, és tragikus oldala, csak megközelítés kérdése az egész. Számomra humor nélkül elviselhetetlen lenne a világ. Lényegében egy jó megfigyelőnek tartom magam, ehhez párosul egy adag fantázia, és ábrázolótehetség. Ezáltal kifejezhetem a véleményem bármiről, bárhogyan úgy, hogy közben az embereket gondolkodásra késztetem, és érzéseket váltok ki belőlük.

 

Van-e kedvenc technikád, kedvenc alapanyag, amivel a legszívesebben dolgozol?

Az akril festék és a lakk kettősét kedvelem, vászonra vagy falemezre. Kipróbáltam rengeteg más technikát és anyagot, de valamiért ez áll hozzám a legközelebb. Így a legkényelmesebb tartani a festési tempómat. Mérettől és kidolgozottságtól függően általában 6-20 óra szükséges egy kép elkészítéséhez.

"Mintha" magamat látnám...

“Mintha” magamat látnám…

Mikor kezdtél hódolni ennek a művészeti ágnak, milyen lépcsőfokokat másztál meg?

Ez a történet is szépen indult: A kisgyerek leült, és elkezdett autókat, meg mesefigurákat rajzolni. Már akkoriban is mindig elégedetlen voltam a végeredménnyel. Idővel rájöttem, hogy amíg azon agyalok, miért nem tökéletes a rajzom, más gyereket az sem érdekel, ha nem tud rajzolni. Szerencsére ez a fanatizmusom a mai napig kitart.

 

2006-ban Szegeden végeztem szobrász szakon a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában. A sulit követően bekerültem a Szegedi Nemzeti Színházba, ahol kitanultam a díszletfestői szakmát, amivel a mai napig is foglalkozom. Ez volt a munkám többek között a Scabello Bt.-nél és a Bajai Fiatalok Színházánál is. Ebben a szakmában egyaránt hasznosítható a szobrász, és a festői tudás. A szépséghiba azonban annyi, hogy mások terveit kell megvalósítani. Kihívásnak tökéletes, de amiket otthon festek, azok határoznak meg.

 

A színházi munka a mai napig örömet nyújt számodra?

Jelenleg Budapesten élek, és az Örkény István Színházban dolgozom, mint díszítő. Elég összetett munkakör, szerencsére nem unatkozom. Napról-napra más hangulatú világokat építeni, és látni az előadásokat, mindenképpen inspiráló. 

 

Mit jelent számodra a művészet?

Úgy tekintek a művészetre, mint önkifejezési formára, ahol nincs mellébeszélés, nincs tabu. A lényeg, hogy őszinte legyen. Az egész úgy kezdődik, mint az éhség, csak én festéssel csillapítom ezeket az érzéseket. Ha így nézzük, magamnak festek. Amit érdemlegesnek találok, azt megmutatom.

12714243_833682290074566_493652890_n

 

Ezek szerint nem csupán önkifejezési forma számodra a festészet?

Hazudnék, ha azt mondanám, nem várom kíváncsian a reakciókat, véleményeket. Egy építő kritika egy tapasztaltabb művész szájából már sokat segíthet. Furcsa érzés, amikor egy kiállításon az emberek rólad beszélnek. Mindenki szeretné valahol ezt, csak sokunk retteg tőle, hogy milyen, amikor ő van a terítéken.

Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.
Baja tehetségei: Bencze Judit – táncos Nemrégiben érkezett haza egy Mexikói turnéról, és még sok izgalom vár rá határokon innen és túl. Ilyen egy táncos élete.
Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria) Pillants a függöny mögé: Így zajlik a főpróbahét egy színház társulatának életében.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
Baja tehetségei: Gálos Viktor – ökölvívó Gálos Viktor szerint a boksz nem veszélyes, viszont alázatot és kitartást igényel. Elmondta nekünk, mit jelent számára.
Rendhagyó bemutató a Bajai Fiatalok Színházában – HozzáTartozók Az új darab Lackfi János egyik novellájából ered, és valóban új irányokat mutat majd.
Baja tehetségei: Péterfay Dóra – multitalentum Dóri születése óta nem lát, viszont profi zongorista, énekel és három nyelven beszél anyanyelvi szinten. Ismerjük meg!
Baja tehetségei: Ossó Balázs Tehetséges énekes, jó barát, és soha nem adja fel. Ő Ossó Balázs, aki most épp Amerikába készül, szerencsét próbálni.
Baja tehetségei: Felső Boróka – építész/grafikus Borcímkék, telefontokok, mesekönyv, illusztrációk, esküvői meghívó, építészet, és világjárás. Ez mind Felső Boróka.