Baja tehetségei: Idol Of A Broken Mind zenekar

Az Idol Of A Broken Mind nevű bajai zenekar nemrégiben kiadta első kislemezét, mely az Álomvilág címet viseli, és amely meghallgatható a banda YouTube-csatornáján. A fiúkkal az új EP-ről, múltról, tervekről beszélgettünk.

 

12746319_1024781060921770_495552686_n

Idol Of A Broken Mind – Első sor balról-jobbra: Futó Péter (gitár), Balázs Flórián (dob), Virágos Máté (gitár). Hátsó sor balról-jobbra: Nagy Gergő (sampler), Varga Bence (ének), Polyákovics István (basszusgitár).

Mióta zenéltek együtt? Van valami különleges története a megalakulásotoknak? A kezdetek óta ebben a felállásban játszotok?

Nagy Gergő (billentyű és sampler): A zenekart 2013-ban alapította Peti, akkor még “Against the dark world” néven, ami ekkor 3 tagból tevődött össze; Peti szólógitárosként, Pityu akkor még ritmusgitárosként, Attila – az akkori frontemberünk – pedig énekesként volt tevékeny. Én csak pár hónappal a megalakulás után csatlakoztam, mint basszusgitáros, illetve egy barátunk, Barna ült akkoriban a dobok mögött. Ez idő tájt váltottunk nevet “Over Death”-re és kiadtunk egy nagylemezt “Visszafelé” címmel, ami teljes egészében Peti keze munkája volt.

Sajnos ez a formáció 2014-ben meg is szűnt létezni, részben zenei, részben személyes nézeteltérések miatt. Peti ekkor költözött fel Budapestre, egy ideig nem is tartottuk egymással a kapcsolatot, ám 2015 elején Pityuval újra összeültek zenélni, aki ekkor már basszerként vett részt a dalírásban. Nem sokkal később csatlakozott Máté (aki azóta is nálunk játszik másodgitárosként), illetve a dobosunk, Flóri. Az énekesünk, Bence miután végighallgatta az Álomvilág demo verzióját, nyár elején azonnal csatlakozott a zenekarhoz. A felállás végül velem lett teljes, augusztus tájékán léptem be a zenekarba mint sampler/billentyűs, és nagyjából azóta működik a banda “Idol of a broken mind” néven.

12736372_1024780717588471_1401810113_n

Az első próbák idején: “Petiék garázsában 2013 augusztusában”

Talán a metalcore stílus a legjellemzőbb rátok, amit Baján ti képviseltek egyedül. Jól gondolom, hogy ez egy rétegzene? Miért pont ebben a stílusban alkottok? 

Futó Péter (szólógitár): Önmagában a metál valóban rétegzene, azonban a metálon belüli core stílusok (mint pl. a metalcore is) egy populárisabb vonalat képviselnek. Mégsem könyvelnénk el magunkat core zenekarnak, inkább a műfaj alapelemeiből szeretnénk valami egyedibbet létrehozni.

Gergő: Ebből a szempontból érdekes a zenekar, hiszen minden tag hallgat mindenféle műfajt, a punktól kezdve, a dubstepen át, a black metalig és még folytathatnám. Ezért is lenne nehéz minket besorolni konkrét műfajba, ugyanis olyan zenét igyekszünk írni, ami elsősorban nekünk tetszik. Az viszont valóban jó érzés, hogy a Seth zenekar sajnálatos feloszlása után a városban újra jelen van a core szcéna.

Úgy hallottam, Budapestre jártok fel próbálni. Miért van erre szükség? 

Varga Bence (ének): Így igaz, a zenekar fele Pesten tanul, arról nem is beszélve, hogy az ottani lehetőségek a próbákra hatványozottan jobbak, mind felszereltség, mind ár tekintetében. Egy külön erre a célra kialakított helyen szoktunk próbálni, ahol nem zavarunk senkit, hiszen minden hangszigetelt.

12767774_1024780714255138_590332781_n

Az első próbák idején 2.

Nemrég megjelent az első kislemezetek. Meséljetek az EP-ről! Mi inspirált benneteket? Hogyan születtek a dalok? 

Peti: Az Álomvilág tulajdonképpen egy átmenet a hajdani Over Death és a még formálódó IOABM között. Eredetileg ez egy koncepciós nagylemez volt, ám úgy döntöttünk, hogy a címadó dalon kívül mást nem tartunk meg, és új számokon kezdünk közös erővel dolgozni. Lényegében a korong megírása közben ismerkedtünk, kovácsolódtunk össze, és próbáltuk kialakítani a stílust, amit képviselni szeretnénk, épp ezért a végeredmény nagyon változatos lett, mindenki képviselteti magát egy kicsit.

Jómagam amatőr szinten foglalkozok a producerkedés rejtelmeivel, úgyhogy Baján, az otthonomban vettünk fel, és az album szűk fél év munkájával érte el végleges formáját. Mégis, ha pár szóban kéne megragadnom a témát, amiről szólni szeretne, egy idegtépő kötéltánc, a rideg, kemény és sokszor fájdalmas valóság, és a mindenki által dédelgetett, ám megtévesztő álmok között, amik csak ideig-óráig nyújtanak biztonságot.

Ezt hallva, úgy gondolom, az album borítója telitalálat. Ki készítette?

Bence: A Petőfi-koleszból Németh Dóra tervezte és Kasziba Renáta rajzolta meg, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni a segítséget.

12552635_344227592367689_4229030131059784067_n

Álomvilág

A dalszövegeket és a zenei alapokat is közösen írtátok?

Virágos Máté (ritmusgitár): Bence írta az Álomvilág, az Elmúlás, valamint a Donor dalszövegének egy részét, ami egyébként Pityu alapötlete volt, és végül Petivel egészítették ki, a Gondolat sorait pedig Gergő követte el. A zeneszerzésből – adott lehetőségek szerint -, mindenki kivette a maga részét.

Az új dalokat koncerteken is előadjátok? Hol szoktatok fellépni?

Máté: Természetesen az új dalokat szeretnénk élőben is megmutatni a közönségnek, főleg, hogy még nem jutottunk el színpadig, viszont erre sajnos a közeljövőben nem nagyon lesz lehetőségünk. Ezt a távolságoknak és egyéb fontos elfoglaltságainknak köszönhetjük – jómagam és a zenekarból többen is idén érettségiznek, szakmai vizsgát tesznek, amire rengeteg időt kell áldozni. Az első célok nyilván Budapest és Baja környéke, de a mostani helyzetünkre tekintettel azt mondanám, hogy ezek a fellépések legkorábban ősz környékére várhatóak. Mindazonáltal nem mondanám, hogy a zenekar most kollektív csöndbe burkolózik, már belefogtunk pár új projektbe, amik az elkövetkezendő hónapokban reményeink szerint nyilvánosságra is kerülnek.

Lehet ezekről valamit tudni? 

Balázs Flórián (dob): Nagy meglepetésekkel készülünk, ezért a jövőbeli produktumokról nem szeretnénk sokat elárulni, annyit azonban elmondhatunk, hogyha majd túl leszünk pár fellépésen, a reményeink szerint egy klippel érkezünk majd, aminek egy részét a koncerteken készült felvételekből vágnánk össze.

Bence, mindig is érdekelt, hogy ez a fajta énektechnika (hörgés) mennyire megterhelő. Egyébként te ezt tanultad?

Bence: Ha fájnak a hangszálak, az azt jelenti, hogy a hörgés technikája rossz. Inkább gyomorból csinálom, így hosszabban tudom terhelni a hangomat. Kimondottan sohasem tanultam, inkább úgy mondanám, hogy “velem született” a készség.

Hogyan képzelitek el a jövőt?

Polyákovics István (basszusgitár): Mindenképpen el szeretnénk kezdeni komolyabban foglalkozni a zenéléssel. Olyannyira, hogy szeptemberben koncertképesek legyünk, illetve ennek eredményeként kiléphessünk a garázs-zenekari státuszból.

Baja tehetségei: Papp Nikolett – festőművész A Belső visszhang című kiállítása óta eltelt több mint fél év. A bajai tehetség azóta tanul és tanít.
Baja tehetségei: Bonyai Regina – kenus Szerény, céltudatos és a legnagyobb álma, hogy kijusson a 2020-as olimpiára. A BVK kenusával beszélgettünk.
Baja tehetségei: Huszák Bálint Az alternatív hajtású autók nagy szerephez jutnak majd a jövőben, akár ennek a bajai srácnak a segítségével.
Baja tehetségei: Vancsura Bendegúz – evezés Vancsura Bendegúz a győri evezősklubban hasítja a vizet, és szebbnél-szebb eredményeket ér el.
Bajai tehetségei: Gálos Roland – ökölvívó A fiatal ökölvívó legfőbb célja, hogy kijusson a jövő évi olimpiára. Gálos Rolanddal beszélgettünk.
Baja tehetségei: Buzási Vendel – gitáros Az instrumentális gitárzene igazi rétegzene. Városunk tehetségei között akad, aki ilyen dalokat játszik. És milyen jól!
Baja tehetségei: Agócs Nóra – tánc E heti bajai tehetségünk akkor érzi magát a legjobban, ha a táncnak hódolhat. Nem is csoda ez, hiszen vérbeli táncművész!
Baja tehetségei: Szentgyörgyi Flóra – irodalom 10 éves korában alkotta meg első komolyabb művét. Azóta - 5 év elteltével - már egy kötetnyi vers és novella született.
Baja tehetségei: Schoblocher Barbara – Blahalouisiana Sűrű turnénaptár, sikeres zenekar és gyönyörű hang. Mindhárom dolgot magáénak mondhatja a tehetséges bajai lány.