“A nők múlandóságuk foglyai” – Beszélgetés Gorotyák Daniellával

Gorotyák Daniella, AFIAP-diplomás fotóművész (Artiste de la Fédération Internationale de l’Art Photographique) megnyitotta első önálló kiállítását, mely a Femme Idéal címet viseli. A szemet gyönyörködtető aktfotók, melyek az ideális nő végtelen és sokszínű szépségét hivatottak bemutatni, Baján, a Borbás Mihály Bemutatóteremben tekinthetőek meg február 26-ig. Egy kávé mellett beszélgettünk a fiatal fotográfussal.

 

Régóta foglalkozol a fotózással, viszont ez az első önálló kiállításod. Az aktfotó-kiállítás ráadásul nem a legmegszokottabb műfaj a bajai közönség előtt. Hogyan alakult mégis így?

Mindig imádtam kiállításokat szervezni, de a szereplés sosem volt az erősségem. Már régóta tervben volt az, hogy valami olyan dolgot mutassak meg a városnak, ami nem a Sugovica, a Duna, a napfelkelte és a halászlé. Baján nem sokan foglalkoznak ehhez hasonló akt fotózással, és rég nem láttam portrékiállítást sem. A csoportos kiállításokon minden megjelenik, a makro-tól kezdve az utcaképen keresztül a szociofotóig. Úgy gondoltam, hogy ebben nem tudnék olyan újat mutatni, amit ki lehet állítani, innen jött az akt. Talán ez ingerküszöbként szolgál az embereknek.

Gorotyák Daniella

Gorotyák Daniella

Miért nyújt számodra nagyobb élvezetet embereket fotózni?

Emberekkel foglalkozni izgalmas dolog, abban midig van valami váratlan, valami, amire nem tudunk előre felkészülni. Szerintem ez sokkal nehezebb is, mint egy tájat lefotózni, hiszen egy embernél az is számít, ha mondjuk 2 órával kevesebbet alszik aznap. Este már másképpen néz ki, és másmilyen dolog születhet meg a végére a fotón is. 

 

Férfiakat nem látunk ezen kiállítás képei között. A női modellek alkalmasabbak ebben a műfajban?

A nők sokkal érzékenyebbek erre, hiszen foglyai a múlandóságuknak. A modelljeim általában nagyon különböző okokból keresnek meg engem, vagy keresem meg én őket. Sokszor szeretnék megörökíteni magukat, és számos lelki oka lehet ennek, akár egy válás, vagy egy új kapcsolat.

A fehérneműs fotósorozatoknál inkább az a cél, hogy megerősítsék, vagy feldobják a párkapcsolatot, izgalmasabbá tegyék azt. Viszont végső soron ezt a nők önmagukért csinálják. Velük ezért jóval könnyebb is dolgoznom, nőként én is sokkal inkább meg tudom érteni azt a küzdelmet, amin keresztülmennek. A férfiakban nincs meg annyira ez a múlandóságtól való félelem. 

01

 

A kiállítás címe Femme Idéal, ami ideális nőt jelent. Milyen formában jelenik meg ez a fotókon?

A mostani kiállítás képein alapvetően két modell látható, őket szeretném személyesen is bemutatni a közönségnek. Zámbó Petrának, aki balett-táncos, nagyon szép nőies, kecses tartása, és mozdulatai vannak, Deák Anita pedig magas, vékony, kicsit izmosabb és vagányabb a nagy, gyönyörű tetoválásaival. Az ideális nőben benne van mindkét karakter.

 

 Hogyan lépett be a fotográfia az életedbe?

Eleinte grafikai tervezéssel foglalkoztam, kiadvány-szerkesztéssel, arculattervezéssel, ebből alakult ki a fotográfia iránti szeretetem. Nagy igény volt ezen a területen arra, hogy termékekről, emberekről, rendezvényekről, helyszínekről készüljön fotó. Egyszer csak eljött az a pont, amikor átbillent ez egész, és a munkám 80%át a fotográfia tette ki.

Beiratkoztam Szegedre az alkalmazott fotográfia szakra, onnantól kezdve pedig már nem volt kérdés, hogy mivel szeretnék inkább foglalkozni. Nálam maga a fotográfia nem örömből fakad, talán inkább küzdelemnek nevezném, a célom mindig az alkotás, és mutatni valami újat, és mást, ami nem annyira szokványos. 12

 

Mennyire nagy elismerés számodra  a most kapott FIAP-diploma?

Nemzetközi szinten FIAP-diplomákat egy évben egyszer lehet megpályázni, és évente egyszer adják át a fotográfia napján. Egy lábtörés miatt nem volt alkalmam ezt a diplomát átvenni, a mostani kiállításon lett volna a díjátadás. A MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének) elnöke viszont most nem tudott eljönni Bajára, így az ünnepélyes átadás ugyan elmarad, de postai úton megkaptam a díjat. Az AFIAP az első szint a nemzetközi fotográfiában, ezeket a szinteket évről évre lehet emelni, minden fokozatnak más a feltétele. Sok egyéb díjam mellett nagyon örülök, hogy ezt is megkaphattam.

Bajáról a világ kifutóira – A Beango, és aki megálmodta László Bea divattervező bajai műhelyében még David Bowie szemei is ránk pillanthatnak. Tekintsünk be együtt a stúdióba!
Lezárult a víz világnapi rajz-és mozaikkészítő pályázat 2016-ban is megrendezték a víz világnapi rajzpályázatot, ám idén mozaikot is küldhettek be a gyerekek.
Nyárra készülhet el az újvárosi főzőhely Csomor Csaba a tízemeletes melletti betontömbök helyére tervezi az új beruházást.
Megkérdeztük – Nálatok ki pucolja a halat? "Halas" cikksorozatunk első részében a családi hal-előkészítési, halfőzési szokások nyomába eredtünk.
Jubielumi kiállítással ünnepel a 30 éves Vizu Izgalmas kiállítást láthatnak a Kultúrpalotába látogató művészetkedvelő bajaiak. A tárlat március közepéig látogatható.
Jövőre kibővülhet a Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál Dobos Edit, a Baja Marketing Kft. képviselője izgalmas terveket vázolt a jövő évi, jubileumi fesztivállal kapcsolatban.
Megkérdeztük: mennyire vagy óvatos a neten? Cikksorozatunk folytatásában arra voltunk kíváncsiak, mennyire figyelnek oda a felhasználók magánszférájuk védelmére.
Őszre elkészülhet a dunai hajómalom A Bajai Hajómalom Egyesület minden erejével azon dolgozik, hogy valóra váltsák legnagyobb tervüket.
Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria) Pillants a függöny mögé: Így zajlik a főpróbahét egy színház társulatának életében.