A nagy vajpárbaj – mi kerüljön a kenyérre?

Gyerekkoromban nálunk legtöbbször margarin került az asztalra a zsömle, kenyér, kifli mellé. Aztán anya egyszer beújított, jött a teavaj. Már a nevét is imádtam, hát még az ízét. Onnantól kezdve megkezdte térhódítását a vaj. Véleményem szerint nem csak a családomban, másoknál is kedveltebb manapság, mint a margarin, persze vannak kivételek. Amióta vajat eszek, a margarin számomra műanyag. Vaj és vaj között viszont égbekiáltó különbségek lehetnek. Legalábbis ez derül ki a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) Szupermenta terméktesztjéből. Lássuk, mit jelent ez!

 

A vaj tejből/tejszínből készül, állati eredetű, alapját a tejzsír képezi. Az említett termékteszt során azokat a fajtákat vizsgálták, amelyeknek 80-90% közötti volt a tejzsírtartalma, víztartalma 16%, tejszárazanyag-tartalma 2%, hiszen ezeket a készítményeket nevezhetjük vajnak. Ami ezen értékeken kívül esik az lehet háromnegyedzsíros, félzsíros vaj vagy kenhető vajkészítmény.vaj-vagy-margarin-size-3

 

A NÉBIH élelmiszer-és takarmánybiztonsági igazgatója, Dr. Pleva György elmondta, a tesztelésen 33 termék vett részt, 20 magyar, és 13 külföldi. Ezeket laboratóriumi vizsgálat során különböző paraméterek mérésével tesztelték, elsődlegesen a peroxidszámra voltak kíváncsiak, ami a termékek avasságát adja meg. Ezzel kapcsolatban egyik termék sem volt kifogásolható. Ezt követte a növényi zsír kimutatására vonatkozó vizsgálat, mely szintén jó eredményekkel zárult. A minőségi paraméterek tesztelése során 4 termék volt kifogásolható, 3 vajnál nem volt meg az előírt tejzsírtartalom, ezzel párhuzamosan a víztartalmuk is meghaladta az előírásokat, egy vaj esetében pedig a víztartalom volt túlzottan magas.

 

Az adalékanyag-vizsgálat során egy termék esetében nem volt feltüntetve a csomagoláson a hozzáadott színezék, amely súlyos hibának számít. 4 laktózmentes vaj is szerepelt a vizsgálatban, ezeknek laktóztartalmát mérve megállapították, hogy megfelelnek az előírásoknak. A termékek vaktesztelése során (kedveltségi teszt, a tesztelők nem tudják, melyik vaj milyen márkájú) a magyar termékek az élen végeztek.

Tejzsír-és nedvességtartalom a vizsgált vajakban

Tejzsír-és nedvességtartalom a vizsgált vajakban

A csomagolás vizsgálata során 3 vajnál észlelték, hogy nem a hatályos jogszabályban előírt névvel látta el a gyártó a terméket, egy esetben pedig nem volt feltüntetve a magyar név. Egy gyártmánylapon a hatályos jogszabálynál magasabb víztartalom volt elfogadhatónak megnevezve, valamint kisebb pontatlanságokat észleltek a tápértékekre vonatkozóan is.

 

A “hagyományos”, “márkázott” vagy “tradicionális” jelzővel ellátott vajakra vonatkozó, ezen állításokat igazoló dokumentumok beszerzése jelenleg is folyamatban van, hiszen ezeket a megnevezéseket csak szigorú feltételek között kaphatja meg egy termék.

 

11 termék esetében indítottak hatósági eljárást, ezek közül 4 vajnál súlyosnak minősülő minőségi, 7 termék esetében pedig jelölési hibák miatt. A legkedveltebb termék a Magyarországon előállított Auchan Tuti tipp vaj lett. Másodikként a német Meggle márkázott vaj, míg harmadikként az osztrák Milfina Lactofree végzett.butter

 

A Szupermenta dietetikusa véleményében olvashatjuk, hogy bár a vaj hozzávetőlegesen 80% zsírt tartalmaz, magas koleszterinszintűek, szív-és érbetegségben szenvedőknek, diétázóknak odafigyelést igényel fogyasztása, ám sokkal természetesebb anyag, mint a legtöbb margarin, valamint jó A-D-E-és K-vitaminforrás is. Frissen, valamint sütési és főzési hozzávalóként is megállja a helyét, viszont 160-180°C közé kell esnie a sütési hőmérsékletnek, hiszen ennél forróbb környezetben már károsodik a zsiradék. Amennyiben főzés során a vaj már füstöl a serpenyőben, az nem jó jel, hiszen túl magas hő érte, tönkrement, felhasználásra nem alkalmas.

 

A dietetikus elmondta, heti néhány alkalommal a tejfehérjére nem érzékenyek nyugodtan fogyaszthatják, persze csak kiegyensúlyozott mennyiségben, változatos formában. A laktózérzékenyek pedig a laktózmentes változatokból vásároljanak be, hiszen -mint a vizsgálat bebizonyította- nincs okuk aggodalomra. A legjobb tíz listája tehát így fest:

 

1. Auchan tuti tipp vaj

2. Meggle márkázott vaj

3. Milfina Lactofree laktózmentes vaj

4. Tesco value vaj

5. Spar vaj

6. Koliba tradicionális vaj

7. Aro teavaj

8. Magyar vaj

9. Pilos teavaj

10. Coop teavaj és Riska I love teavaj

 

termékteszt forrás: szupermenta.hu

A gyerekek kedvenc reggelije sem mindig megbízható (+VIDEÓ) A vizsgált 21 termékből 19 termék esetében hatósági eljárás indult.
Országos tejtermék-ellenőrzést indít a NÉBIH A Nébih ellenőrzése a beszerzési ár alatti értékesítésre terjedhet ki.
Bajáról a világ kifutóira – A Beango, és aki megálmodta László Bea divattervező bajai műhelyében még David Bowie szemei is ránk pillanthatnak. Tekintsünk be együtt a stúdióba!
“Azért jöttem e világba…” – a keresztény Húsvétról Szabolcs atya húsvéti gondolatai mindannyiunkhoz szólnak.
Szeptemberben nyitja kapuit a TabulArt Szobaszínház Szobaszínház Baján? Miért ne? Tóth-Kiss Hajni kreativitása üde színfoltot hozhat Baja kulturális életébe.
Lezárult a víz világnapi rajz-és mozaikkészítő pályázat 2016-ban is megrendezték a víz világnapi rajzpályázatot, ám idén mozaikot is küldhettek be a gyerekek.
Klasszikus receptek újragondolva – Paskó atyát kérdeztük Paskó Csaba március 21-én tartotta Baján megjelent könyve, a Paskó atya konyhája bemutatóját. Ott voltunk!
Minden cseppje érték – De meddig tart ki? Napjainkban 1,2 milliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez. A jeles napot 1992 óta ünnepeljük.
Nyárra készülhet el az újvárosi főzőhely Csomor Csaba a tízemeletes melletti betontömbök helyére tervezi az új beruházást.