Malacfarok, méz és tojás – így leszel szerencsés 2016-ban!

Minden bizonnyal annyi újévi hagyományt és babonát ismerünk, mint amennyit nem! Számtalan olyan régi, elfelejtett vagy kevésbé ismert szokásaink vannak, amiket ma már talán egyáltalán nem alkalmazunk a sikeres és boldog újesztendő érdekében.

 

” 
De hát, ami késik, az nem múlik, így nagyító alá vettük a magyar megszokott és nem mindennapi újévi babonákat, hogy esélyünk legyen bevonzani az egészséget, a pénzt, a szerelmet, na meg az elmaradhatatlan szerencsét, a várva várt 2016-os évben!

new-years-hat-752x483

 

Mindenképpen ajánlatos az év első napján malachúst enni, hiszen kitúrja a szerencsét, a ház lakói számára. Ha a malac farkát meghúzzuk, még biztosabbak lehetünk a sikerben. Ilyenkor aztán jöhet minden mennyiségben a lencse is, hiszen úgy tartották, aki lencsét eszik, jövőre magához vonzza a sok pénzt. Amikor elkongatták az éjfélt, sokan pár szem lencsét tettek zsebre, hogy ezzel is eleget tegyenek a babonák varázslatának. Aki az út mentén patkót talált, az főleg örülhetett, hiszen nem kellett tartania attól, hogy a következő évben üres marad a pénztárcája.

lencse

 

Ami az év első napján történik, azt úgy gondolták, hogy az évben megismétlődik majd. Ezért az emberek többsége újév napján igyekezett kellemes, vidám, hasznos dolgokat csinálni.
Némely családok már a XVIII. századtól tudták, hogy ilyenkor érdemes fokhagyma-naptárat készíteni, hogy az év 12 hónapjára megjósolják az időjárást. Úgy történt a dolog, hogy 12 gerezd fokhagymába, amelyek az év hónapjait szimbolizálták, sót tettek. Amelyik gerezdben reggelre nedves lett a só, arról a hónapról úgy hitték, hogy esős lesz és nedves, sok hóval.

 

A Dunántúl egyes részein szokás volt tollaspogácsát sütni. A pogácsák közül előre kijelölték, hogy melyik családtaghoz tartozik, majd egy-egy tollat szúrtak beléjük. A tollak sorsa „megpecsételődött” a forró sütőben, és amelyik családtag tolla megégett, az már nem érte meg a következő pogácsasütést.

pogacsa

 

Ki ne szeretne szerelmes lenni az újévben? Az eladósorban lévő lányok kedvelt szokása volt a várva várt gombócfőzés. 13 gombócból 12-be egy-egy férfinevet tartalmazó kis cetlit tettek, a lehetséges férjjelölt nevével. Amelyik gombóc legelőször feljött a víz tetejére, az rejtette a jövendőbeli férj nevét! Az üres gombócra viszont senki se vágyott, hiszen akkor egy ideig még pártába maradt.

 “
A szerelmeseknek és a házasság előtt állóknak figyelniük kellett rá, hogy újévkor legyen otthon méz a háznál, ugyanis, ha megkenik az ajkukat vele és úgy váltanak csókot éjfélkor, akkor édes és hosszú szerelemre és házasságra számíthatnak.

méz4

 

Szilveszter éjjelén pontban, ha éjfélt üt az óra, az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév szabadon kimehessen. Ugyanis, ha nem távozik, akkor az új és boldog esztendő nem tud bejönni helyette!
Amit az újév első napján cselekszünk, az hatással lesz az egész elkövetkezendő évre, így jobban járunk, ha tartózkodunk a veszekedésektől, vitáktól. Aki korán kel fel, az egész évben friss és üde lesz, aki viszont betegesnek érzi magát, arra sajnos egész 2016-ban ez vár.

 “
Újév napján együnk sok édeset (ha persze nem azt fogadtuk meg, hogy januártól gőzerővel fogyókúrázunk), hiszen akkor az egész évünk édes lesz.

 

Újév napján az üres szekrények, polcok és zsebek látványa a következő évre is szegénységet hozhat, így igyekezzünk megtölteni pénzzel a zsebeinket, feltölteni a szekrényeket, a kamrát, hogy ez a bőség szálljon ránk az újesztendőben is. Egyébként, ha szilveszter éjjelén egy pénzérmét kötünk madzagra és kilógatjuk az ablakon, majd éjfél után a madzaggal behúzzuk a házba, remélhetjük, hogy a pénz, majd dől hozzánk.

45

 

A jövendőmondás is izgatja az embereket minden egyes újévkor, hiszen ki ne akarná tudni, mit várhat a következő időszakban?
Egy nyers tojást, forrásba lévő vízbe kell önteni, így ha szemfülesek vagyunk, a jövőt, a csorgatott tojás sárgája alakjából tudjuk kikövetkeztetni.

 “
De ha más módszerre vágyunk, kapjuk elő a Bibliát. Ha szilveszter éjjel egy tetszőleges oldalon felcsapjuk a könyvet, majd egy pálcika vagy tű segítségével vaktában, csukott szemmel rábökünk egy sorra, az megjövendöli számunkra az újévet.

 

Ha igazán szerencsések és boldogok akarunk lenni 2016-ban, akkor tartózkodnunk kell a sok tiltott dologtól az újévben.
Ilyenkor tilos mosni és teregetni, hiszen az valakinek a halálát hozza. A szemetet se vigyük ki az év első napján, hiszen akkor azzal a szerencsét is kiöntjük. Tilos kölcsönkérni és kölcsönadni akár pénzt, akár használati tárgyat. Tilos baromfit enni, hiszen a tyúk hátrafelé kapar, és elkaparja a szerencsénket. Nem ajánlatos ollót sem használni, hiszen elvághatjuk vele a szerencsénket a következő évben.

szerencse lóhere patkó

 

Persze szívünk joga eldönteni, hogy hiszünk –e a babonákban vagy sem, de azért mégis valami azt súgja, hogy mindegyikünkben ott motoszkál egy kis gondolat: ezt meg kell tennem, hogy szerencsés legyek! Hát mire várunk?

Mutatjuk, mitől félnek más országok babonásai Utánajártunk milyen balszerencsék „leselkedhetnek ránk” külföldön, avagy babonás bolondságok a nagyvilágból.
Egy csipetnyi varázslat fűszernyelven A fűszerek nem csak a főzésben lehetnek a segítségedre! Mutatjuk, mit tudnak még!
Különös újévváró szokások a nagyvilágban Vicces újévi szokásokat és babonákat mutatunk a föld minden tájáról. Némelyiket el sem fogod hinni!
Ragyogj királynőként az év utolsó napján is! Ha már nincs idő manikűröshöz rohanni, ideje, hogy a kezedbe vedd az irányítást! Íme a szilveszteri körömtrend.
Csizmát az ablakba, jön a Mikulás! Néha szánon, néha gőzhajón érkezik, de ajándékban sosincs hiány. A nagyszakállú nyomában jártunk.
Kiakasztó szakítós pasi dumák, amiket jobb, ha elkerülsz A szakítás fájó dolog, de ha a pasid egy mondvacsinált indokkal áll elő, akkor az már kész katasztrófa!
A Márton napi legendák nyomában A zsíros kenyér, a liba és a lampionok senkinek sem ismeretlenek. De vajon honnan ered ez a népi hagyomány?
Hihetetlen szakmák, amiktől tátva marad a szád A sablonosság már a múlté! Itt vannak a különc és bizarr foglalkozások, amiken te is meglepődsz majd!
5 tipikus kolléga, akit te is jól ismersz Minden munkahelyen találni olyan karaktereket, akik mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. De vajon ki a legfárasztóbb?