Egy csipetnyi varázslat fűszernyelven

Biztosan mindenki emlékszik arra a régi magyar népmesére, ahol az öreg király legkisebbik lánya úgy szereti az apját, mint az emberek a sót. Való igaz, hogy az életünk ma már szinte elképzelhetetlen lenne a fűszerek nélkül. Jól tudták ezt már Kr. e. 3500 körül az egyiptomiak is, akik fűszerekkel tették élvezetesebbé az ételeiket – ezeket alkalmazták a kozmetikában, valamint a halottaik balzsamozásánál is. Nem csoda hát, hogy a fűszerek egész kavalkádjával vesszük körbe magunkat otthon, hiszen főzéskor nagy segítségünkre vannak a különféle ízvilágok harmonikus megalkotásában. 

 

Ám nem kell ahhoz egyiptominak lennünk, hogy a dolgok mélyére ássunk, és rájöjjünk, a fűszerek – a gasztronómián kívül – még számtalan területen felhasználhatók. 

Spices and herbs used in indian cooking

 

Bors

A fűszerek királyaként ismert bors szinte minden háztartásban fellelhető, ami nem is csoda, hiszen volt idő, amikor még az aranynál is értékesebbnek tartották. Amellett, hogy minden pikáns ételben szerepet vállal, a bors javítja az étvágyat, könnyít a hányingeren is. Indiában számtalan helyen alkalmazzák minden bajra, a bénulástól egészen a fogfájásig. Kelet-Afrikában úgy tartják, hogy aki sok borsot eszik, azt nem csípik a szúnyogok. Mégis csak olcsóbb, mint a szúnyogirtó! 

 

Koriander

Egyre elterjedtebb fűszer a konyhánk polcain, bár az eredeti jelentése elég lehangoló, hiszen a görög koris, azaz poloska szóból származik. Azt viszont kevesen tudjuk róla, hogy mielőtt elterjedt volna nagyüzemben a fogkrémek használata, az emberek úgy tették illatossá a leheletüket, hogy koriandermagot rágcsáltak. Szóval, ha nincs nálunk Tic-Tac, akkor még mindig bekaphatunk egy életmentő koriander magocskát!

003 (2)

 

Szegfűszeg

Egy régi mondás szerint a “szerecsendiónak érezni kell a tenger illatát, de a szegfűszegnek látni kell a tengert”, hiszen ez a fűszer, a szigeteken terem a legjobban. Azt sokan tudják róla, hogy a fogfájás ellen is használható, de azt kevesen, hogy elriasztja a lakásba tévedt hangyákat is. A hangyák utálják a szegfűszeg szagát, így ha nem is pusztulnak el tőle, de jó darabig továbbállnak. Ezenkívül a szúnyogokat is elriasztja.

003 (3)

 

Zsálya

Kitűnően alkalmazható a kellemetlen lábszag ellen, mert elpusztítja a szagért felelős baktériumokat, amelyek előszeretettel szaporodnak el a cipő nyújtotta meleg, párás környezetben. Nincs más dolgunk, mint egy kis zsályát morzsolnunk kedvenc lábbelinkbe, aztán a nap végén csak szórjuk ki a cipőnkből a maradékot. Volt lábszag, nincs lábszag! 

 

Babérlevél 

A babérlevelekből font koszorút már a régi római császárok is viselték, hiszen már akkor fontos és nélkülözhetetlen fűszernek számított. A babérlevél igazi gyógyító hírében áll, mert emésztést segítő hatása mellett, javítja az étvágyat is. A levelekben lévő sav riasztja a molyokat is, így remekül kiiktathatjuk vele a gonosz kis kártevőket.

003 (4)

 

Gyömbér

A gyömbért már hosszú ideje alkalmazzuk a háztartásban, de nem csak a főzési praktikákban van a segítségünkre. Javítja a rossz vérkeringést, valamint a rossz emésztést. Ital formájában segít a köhögésen, a hányingeren és az influenzán is. Sőt! Úgy tartják, hogy a tengeri betegség ellen is kiváló védőpajzs.

 

Kurkuma

Hamar felismerhető élénk színe miatt, és már annak idején Marco Poló fantáziáját is izgatta ez a remek és hasznos fűszer. Az ázsiai országokban májbajok és gyomorfekély ellen alkalmazták. Ha cukros tejben megfőzünk egy kis kurkumát, remekül segít a meghűlés gyógyításában. 

Kurkuma

 

Ánizs

Már a rómaiak is tudták, hogy mire jó az ánizs, hiszen a gasztronómiai orgiák után speciális ánizsos süteményekkel kényeztették magukat, hiszen remek hatással van az emésztésre. Ám akkor még ők sem sejtették, hogy kitűnő csodaszer a csuklás ellen. Rágjunk el néhány ánizsmagot és igyunk rá egy kis vizet, garantáltan hamarabb abbamarad a csuklásunk. És még egy apróság! Gondoltad volna, hogy a kutyák is imádják az ánizs illatát? Sokszor ezért a nyomkereső kutyák betanításakor ánizzsal jelölik ki a nyomokat.

 

Érdemes hát megtanulni a “fűszerek nyelvén”, hiszen az otthoni praktikákból és varázslatból sosem elég! 

Malacfarok, méz és tojás – így leszel szerencsés 2016-ban! Kutattunk egy kicsit hazánkban, és csak kapkodtuk a fejünket, a sok újévi szokás hallatán!
Kiakasztó szakítós pasi dumák, amiket jobb, ha elkerülsz A szakítás fájó dolog, de ha a pasid egy mondvacsinált indokkal áll elő, akkor az már kész katasztrófa!
Hihetetlen szakmák, amiktől tátva marad a szád A sablonosság már a múlté! Itt vannak a különc és bizarr foglalkozások, amiken te is meglepődsz majd!
5 tipikus kolléga, akit te is jól ismersz Minden munkahelyen találni olyan karaktereket, akik mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. De vajon ki a legfárasztóbb?
Varázsolj te is karácsonyi hangulatot az ünnepi asztalra! Legyen hagyományos, modern vagy bohém, a kreatív dekorációkból idén sem lesz hiány!
Ragyogj királynőként az év utolsó napján is! Ha már nincs idő manikűröshöz rohanni, ideje, hogy a kezedbe vedd az irányítást! Íme a szilveszteri körömtrend.
Karácsonyi nyomozás: Hol lehetnek most kedvenc ünnepi hőseink? Van, aki elzüllött, van, aki politizál, de senki se fér a bőrébe! Mi lett kedvenc karácsonyi filmhőseinkből?
Így ápold arcodat ebben a “bőrgyilkos” időben Megjött a cidri, így nem árt, ha jobban odafigyelünk arcunk ápolására! Mutatjuk, hogyan.
Csizmát az ablakba, jön a Mikulás! Néha szánon, néha gőzhajón érkezik, de ajándékban sosincs hiány. A nagyszakállú nyomában jártunk.