Nincs Hollywood magyar kaszkadőrök nélkül

Amikor az ember beül egy moziba, általában nem gondolkozik a részleteken, csak izgatottan várja, hogy elkezdődjön a legújabb kasszasikert remélő, profi színészekkel és rendezőkkel készített produkció. Akkor nem jut eszünkbe, hogy a különböző akciójelenetek és véres csaták általában csalfa képek, ahol a főszereplők korántsem olyan edzettek és golyóállóak, mint azt a filmekben elvárjuk tőlük. 

 

De aggódni nincs miért, hiszen a keményebb feladatokra ott vannak a kaszkadőrök, akik szívesen ugranak fel egy-egy égő autó tetejére, ha a film úgy kívánja. És mi magyarok, jól értünk hollywoodi nyelven! 

02

 

Talán nem is gondolnánk, mennyi örök érvényű és híres film akad, amiben találkozhatunk magyar kaszkadőrökkel. Amerika a “filmek melegágya”, ahol tucatszámra készülnek az újabb és újabb produkciók. Ez természetesen óriási költségeket emészt fel, így ha nem stúdióban forgatják le a jelenteket ( ahol valamivel olcsóbb), akkor a rendezők nyakukba veszik az egész stábot, a színészeket és megcélozzák Kelet-Európát, Mexikót vagy éppen Kanadát, ahol lényegesen olcsóbban tudják megalkotni a filmeket. És persze magyar kaszkadőrökkel dolgozni is költséghatékonyabb, arról nem is beszélve, hogy profizmussal is bőven meg vagyunk áldva! 

 

 

Ha egy kaszkadőrt felkérnek egy munkára, minden esetben először elolvassa a forgatókönyvet, majd a stáb tanulmányozza, hogy az adott főszereplő színész esetében mikor jön el a pont, amikor már dublőrt kell alkalmazni. Természetesen az alapmozdulatokhoz, egy-két verekedési formához és kardforgatáshoz a színészek is konyítanak valamicskét.

stuntman_0

 

Ugye mindenki ismeri a Trónok harca című sorozatot? A Golden Globe-és Emmy díjas széria akciójeleneteit angol és magyar kaszkadőrök közreműködésével forgatták le. A kaszkadőrrészleg felvételeit először 2010-ben Belfastban, Észak-Írországban kezdték el, majd szeptemberben Máltán folytatták. Szabó Gáspár, a magyar csapat egyik kaszkadőre akkor úgy nyilatkozott, legalább 350 alkalommal “ölték” meg a Trónok harca forgatásai alatt, bár az egyik percben még “holtan feküdt”, a másikban már tüzes nyilakkal lövöldözött a vár faláról. A produkció kaszkadőrrészlegének vezetője az a Paul Jennings volt, aki olyan filmek akcióit irányította, mint a Batman vagy a Titánok harca. 

Szabó Gáspár (bal oldal) és Kristofer Hivju a Trónok harca forgatásán

Szabó Gáspár (bal oldal) és Kristofer Hivju a Trónok harca forgatásán

A nagy sikerű Trója című alkotásban 1500 kaszkadőr adta be az önéletrajzát a rendezőnek. A tapasztalatok és referenciák alapján közülük 50-et választottak ki a különböző szerepekre. A magyaroknak itt is szerencséjük volt, hiszen 5-en bekerültek a máig nagy népszerűségnek örvendő filmbe. A forgatások alatt naponta 300 ember állt teljes menetfelszerelésben a sivatagban, a csatajelenetek során pedig akár több ezren is “küzdöttek” egyszerre a tűző napsütésben. Az öt magyar egyike Párdányi Domonkos volt, aki később Brad Pitt dublőreként is dolgozott Marokkóban. 

3416_87

 

Balogh Menyhért nem csak azzal büszkélkedhet, hogy Tom Cruise is rábízta az életét. Az HBO által készített Született Lúzerek című sorozat kaszkadőr-szakértőjeként is dolgozott. Igazán kiélhette magát, hiszen robbantásokat kellett felügyelnie, ami mellett fejlevágás, autósgázolás, emeletről való kizuhanás biztonságos kivitelezését várták el tőle. Balogh Menyhért magas szintű szaktudása persze nem okozott csalódást a film készítőinek. 

Balogh Menyhért a született Lúzerek forgatásán

Balogh Menyhért a Született Lúzerek forgatásán

 

Piroch Gábor is több szuperprodukcióban vetette meg a lábát. Szerepelt többek között a Titanic, a Terminátor 3., az Evita, az Indiana Jones, a Hegylakó, a Múmia, az Emlékmás, a Trója és a Világok háborúja című filmekben is. Olyan neves sztárok dublőreként dolgozhatott, mint Arnold Schwarzenegger, Christopher Lambert vagy Timothy Dalton. 

 

1993-ban alapították meg a Screen Actors Guild (SAG) Amerika legnagyobb színész- és kaszkadőr-szakszervezetét, ahol a szervezet által kiadott díj, az egyik legtekintélyesebb a filmszakmában. A szervezet több mint 120 000 színészt képvisel, akik a film, a színház, a televíziózás és a netes produkciók legkülönfélébb területein dolgoznak. 

 


A szervezet központja Los Angelesben van, gáláján egyaránt díjaznak televíziós és mozifilmeket is. Piroch Gábort a Transformers: A hold sötét oldala című filmben nyújtott alakításáért SAW Award jelölésben illették, a legkiválóbb kaszkadőrcsapat kategóriában. 

Timothy Dalton-nal

Timothy Dalton-nal

 

És még egy büszkeség a magyaroknak: a világszerte elismert SAG-díjas Párdányi-kaszkadőrcsapatot erősítő Tóth Gyula volt az a szerencsés magyar kaszkadőr, aki részt vett a Star Wars – Az ébredő Erő londoni forgatásán, ahol nem kevés akciójelenet rögzítésében működött közre. Ráadásul ő forgathatta a kezében azt a keresztvassal megtámogatott fénykardot, amely Kylo Rent különleges vívási stílusa miatt igencsak izgalmassá teszi. Az Adam Driver kaszkadőreként közreműködő Tóthnak a londoni Pinewood stúdióban zajló forgatáson aztán először egy fából készült gyakorlókardot nyomtak a kezébe, amelyen már ott volt a jellegzetes keresztvas. 

10679719_348197_4c57f38911aea5fc6768efce8e028509_wm

 

A magyar kaszkadőrök tényleg világhírű sikereket értek el, ám a szakmai listára csak nemrég kerültek fel. Az utóbbi időben sikerült kiharcolni, hogy a veszélyes szakmák közé kerülhessen, és már OKJ-s képzésen keresztül is válhat valakiből kaszkadőr. A tanfolyamon egy alapképzést sajátítanak el a tanulók, amely koreografált akrobatikából, verekedésből, vívásból, zuhanásból, műugrásból, fegyvertechnikai elméletből és annak gyakorlati kivitelezéséből áll. Izgalmasan hangzik! Ugye? 

Megnéztük: ilyen a Deadpool film Szuperhősöknek áll a világ, így mi sem maradhattunk le az új Marvel-produkcióról!
Karácsonyi nyomozás: Hol lehetnek most kedvenc ünnepi hőseink? Van, aki elzüllött, van, aki politizál, de senki se fér a bőrébe! Mi lett kedvenc karácsonyi filmhőseinkből?
„Felvétel indul!” – 5 kiváló film, amit Magyarországon forgattak Nézzünk be együtt a kulisszák mögé, hogy kiderüljön, milyen filmekben tűnik fel a szépséges Budapest!
Legendák: Ezek a legmenőbb filmes verdák Van az úgy, amikor egy filmben az autó lejátssza a színészt. Ikonokat mutatunk, itt az ideje a gázra taposni!
Se füle, se farka! – őrületes karácsonyi szokások a világban Nem mindenhol a halászlé a nyerő! Mutatjuk a legfurcsább ünnepi szokásokat!
2017-ben jönnek a legjobban várt filmek! Moziőrültek figyelem! Mutatjuk mitől robban fel jövőre a filmvilág!
“Mindig a közjóért kell tenni!” A közelgő „Tiszta Bácsbokodot” programról és a falu életéről kérdeztük a település polgármesterét, Kovács Lászlót.
Itt a tojás, hol a tojás? – Húsvéti mókázás a köbön! Nincs ötleted, mivel foglald le a kicsiket a hosszú hétvégén? Segítünk!
Baja tehetségei: Cséfalvay Bianka – zongorista Baja bőven tartogat még csiszolatlan gyémántokat. Ismerkedjünk meg egy újabb fiatal tehetséggel!