Legyél vérprofi a kezdetektől!

Izzadó tenyér, stressz és mérhetetlen lámpaláz. Általában mindannyian ezeket a tüneteket észleljük magunkon, ha egy új munkahelyre, egy már jól összeszokott társaságba kell beilleszkednünk. Viszont, ha már olyan szerencsések vagyunk, hogy találtunk magunknak egy megfelelő állást, ebben a “munkanélküliséggel kiaknázott kegyetlen világban”, akkor szükségünk lesz pár útravalóra, hogy könnyebben menjen a beilleszkedés. 

 

A munka világa igazi “életszagú társasjáték”, ahol a gyengék hamarabb elvéreznek, ezért jobb, ha felkészítjük magunkat, hogy a leendő főnököknek és kollégáknak esélyük se legyen panaszkodni.

image

 

Csak bátran

Minden újonc esetében elvárható, hogy kezdeményez, ismerkedik, igyekszik magába szívni az új hely atmoszféráját. Merjünk hát lépni! Nyugodtan köszönjünk rá az új munkatársakra, próbáljunk beszélgetést kezdeményezni, mert ha nyitottak vagyunk, minden könnyebben fog menni, és értékelni fogják az igyekezetünket. Tegyünk jó benyomást a kollégákra, a vezetőségre, hiszen az első belépő kártyáját csak egyszer játszhatjuk ki.

 

 

Légy előrelátó

Természetes, hogy tele vagyunk kérdések tömkelegével, amelyeket legszívesebben mindenkinek feltennénk, de ezzel garantáltan mindenkit fel is idegesítenénk. Tisztázzuk előre a főnökkel, hogy kihez fordulhatunk segítségért, ki fog minket betanítani, milyen feladatkörök vonatkoznak ránk, hogy senkinek ne okozzunk problémát és fárasztó perceket. 

homeoffice

 

Szabály-kavalkád

Minden munkahelyen van hierarchia, és természetesen számtalan íratlan szabály, amelyeket jobb minél előbb megismernünk. Mikor lesz szünetünk? Ki hozza a kávét? Melyik hűtőszekrénybe pakolhatjuk az otthonról hozott ebédünket? Keressük meg a válaszokat, és illeszkedjünk be a csapatba, amilyen gyorsan csak tudunk! Ha nincs céges kávé és mi is fogyasztók vagyunk, vegyünk egy csomaggal és dobjuk be a közösbe! Biztosan mindenki értékelni fogja! 

 

Hol az a bizonyítási vágy? 

Az első munkanapok remek lehetőséget adnak arra, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek. Igyekezzünk megmutatni, hogy tettre készek, szorgalmasak és kreatívak vagyunk, és bizonyítsuk be, hogy minket választani a legokosabb döntés volt a vezetőség részéről. De azért ne essünk át a ló másik oldalára, hiszen az új kollégák nem biztos, hogy örülnek egy újabb buzgómócsingnak.

 

Businessman multitasking

 

Feltérképezés indul

Az új munkahely és persze a munkatársak, új környezettel is járnak, amit jobb, ha minél előbb felfedezünk. Térképezzük fel, hol van a legközelebbi kávézó, bolt vagy bank. Ha sikerült mindegyiket megtalálnunk, jól gazdálkodhatunk az ebédszünetünkkel, és ügyes-bajos dolgainkat munka után is könnyedén el tudjuk majd intézni.

 

Mókusok ki a házból!

Sokan szeretnek étkezések között nassolni egy keveset, de az első munkanapokon jobb, ha elfelejtjük a friss alma és a kétszersült ropogtatását, mert egyik új munkatársunk sem fogja értékelni, ha koncentrálás közben egy mókus rágcsálását kell hallgatnia háttérzajként.

ebed_munka_viz

 

Psszt!

Jó dolog a kedvenc dallamunkra felvenni a mobiltelefonunkat, de az új kollégáink nem biztos, hogy rajonganak az ötletért, hogy a legújabb Ellie Goulding dal zengi be az egész irodát. Halkítsuk le a mobilunkat, vagy alkalmazzuk a rezgő funkciót, hogy ne zavarjuk meg a többiek munkáját.

 

Tilos a családi kupaktanács

Ahogy az lenni szokott, az összes családtag és barát egész nap tűkön ülve várja, hogyan telik az első munkanapunk, így folyamatosan bombáznak minket facebook-üzenetekkel és telefonhívásokkal. De a folytonos pletykázás biztosan nem nyerné el a munkatársak tetszését, így ezeket a magánbeszélgetéseket és konferenciaszerű facebookozást hagyjuk meg munka utánra. Beszélgessünk inkább a kollégákkal, azzal biztosan többre megyünk! 

5 tipikus kolléga, akit te is jól ismersz Minden munkahelyen találni olyan karaktereket, akik mellett nem tudunk szó nélkül elmenni. De vajon ki a legfárasztóbb?
Hihetetlen szakmák, amiktől tátva marad a szád A sablonosság már a múlté! Itt vannak a különc és bizarr foglalkozások, amiken te is meglepődsz majd!
Az 5 legkiakasztóbb főnöktípus Ilyen, mikor a hóhért akasztják! Mutatjuk ki az a főnök, akitől kiborul a bili!
Egy csipetnyi varázslat fűszernyelven A fűszerek nem csak a főzésben lehetnek a segítségedre! Mutatjuk, mit tudnak még!
Malacfarok, méz és tojás – így leszel szerencsés 2016-ban! Kutattunk egy kicsit hazánkban, és csak kapkodtuk a fejünket, a sok újévi szokás hallatán!
Csináld magad – kreatív adventi koszorúk az ünnepekre Itt az idő előkapni a ragasztópisztolyt és alkotni valami szépet! Kreatív ötleteket mutatunk.
Így dilemmáznak a pasik összeköltözés idején Ha végre elérkezik az összebútorozás ideje, a férfiak vészjelzője rohamosan villogni kezd!
Kiakasztó szakítós pasi dumák, amiket jobb, ha elkerülsz A szakítás fájó dolog, de ha a pasid egy mondvacsinált indokkal áll elő, akkor az már kész katasztrófa!
Varázsolj te is karácsonyi hangulatot az ünnepi asztalra! Legyen hagyományos, modern vagy bohém, a kreatív dekorációkból idén sem lesz hiány!