Legendás filmet visz színpadra a Bajai Fiatalok Színháza

Január 23-án a Bácskai Kultúpalotában kerül bemutatásra az Egy asszony illata című színjáték, melyet a Bajai Fiatalok Színházának társulata állít színpadra. A darab Giovanni Arpino “A sötét és a tenger” című regényét, illetve az ennek alapján készült Martin Brest által rendezett “Egy asszony illata” című filmet hivatott színpadra adaptálni. Hogy miért pont erre a legendás alkotásra esett Ottmár Attila rendező választása, készséggel megosztotta velünk.

 

“Sokszor láttam már az Al Pacino révén híressé vált filmet, és bevallom, többször eszembe jutott az elmúlt években, hogy színpadra lehetne vinni. Ám most mégsem az én ötletem volt. Nagy Domonkos – aki a darabban az ifjú Charlie Simms-t alakítja – vetette fel az elmúlt évadban, hogy nagyon szívesen játszana egy közös darabban valami izgalmas szerepet Balázsevits Tomival, mert nagyon becsüli és tiszteli őt. Rögtön volt egy darabötlete is – az Egy asszony illata.”

Ottmár Attila

Ottmár Attila

A rendező elmondta, miután elővette, és újra megnézte a filmet, rögtön érezte, hogy ezt a történetet az előbbiekben említett két fiatal művésznek el kell játszania. A megérzés helyesnek bizonyult, szorgos próbafolyamat következett, melynek során bebizonyosodott, hogy valóban érdemes volt belevágni a munkába. A szereplők létszámát tekintve csupán 20 emberre terjed ki a színpadon állók száma, melybe a régi “nagy öregek” mellett ifjú Színistúdiósok is beletartoznak.

 

“A szereposztást hosszas beszélgetések, ötletelések révén közösen alakítottuk ki a két főszereplővel, Tamással és Domonkossal. Ezt fontosnak gondoltam, hiszen a darabot ők ketten viszik a vállukon, a többiek a szó legnemesebb értelmében mellékszereplők, csak „statisztálnak” mellettük egy-két jelenet erejéig. Ám fontosnak tartom megemlíteni, hogy mindenki nagyon becsületesen és odaadóan végzi a dolgát, és öröm látni, milyen szépen a főszereplők keze alá dolgoznak.” 

A két főszereplő

A két főszereplő

Ottmár Attila már korábban is vitt színpadra filmet, elmondása szerint így saját bőrén tapasztalta meg ennek a munkának a buktatóit, előnyeit és hátrányait. Véleménye szerint egész más a filmes és a színházi dramaturgia, a siker titka ezért igen összetett.

 

“Egy ilyen ismert film esetében szem előtt kell tartanunk, hogy a nézők akaratlanul is összehasonlítanak. Tehát törekedni kell arra – főként a szereplők játékával –, hogy ne leutánozás legyen, hanem egyedi, új értelmezésben hozzá tudjunk adni valami újat a karakterekhez. Ebben a tekintetben itt bizony Tamás és Domonkos játékán múlik a darab sikere, ami nem kis teher, ám azt is hozzá kell tennem, hogy jól láthatóan mindkettőjüknek jutalomjáték ez a darab.”

 

A rendező hozzátette, ebben a darabban nem a látvány, a külsőségek fogják uralni a színpadot, hanem maga a történet, e két nagyon különböző ember találkozása, egymásra hatása, egymás világszemléletének alakítása áll majd a középpontban. 1

 

“A két férfi története arra is próbál választ találni, hogy mennyit ér rang, pénz és tapasztalat, amikor az ember sorsfordító pillanathoz ér. Óriási ívű jellemfejlődésen mennek át mindketten, s ennek bemutatására két óránk lesz. Épp ilyen fontos jól belőnünk a célközönséget is, akik ezt be tudják fogadni: főként a középiskolás korosztályt és a felnőtteket célozzuk most meg. Akkor leszek boldog, ha a nézőkben a fent említett kérdésben meg tudunk mozgatni valamit, s ha egy katartikus, emlékezetes előadást láthatnak” – mesélte a rendező.

 

Aki tehát még nem váltott jegyet, a Bácskai Kultúrpalota Jegyirodájában, illetve előadások előtt a helyszínen megteheti. A jegyek 1500 és 1900 forintos áron vásárolhatóak meg, csoportos látogatás esetén minden 20 fő után 1 fő kísérőnek ajándék belépő jár. A színdarab január 23-án, 24-én, illetve 30-án és 31-én 19:00 órai kezdettel tekinthető meg.

Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria) Pillants a függöny mögé: Így zajlik a főpróbahét egy színház társulatának életében.
Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.
Rendhagyó bemutató a Bajai Fiatalok Színházában – HozzáTartozók Az új darab Lackfi János egyik novellájából ered, és valóban új irányokat mutat majd.
“Ezek a novellák az életről szólnak” – bajai író mutatkozik be Kárpáti Jonatánnal első novelláskötetének megjelenése után, a hétvégi könyvbemutató küszöbén beszélgettünk.
Pálferi-előadáson jártunk Pál Feri atya katolikus pap, és mentálhigéniés szakember, emellett több könyve is megjelent már. Ilyen volt élőben.
Fergeteges sikere volt az I. Színházi Bálnak Ottmár Attila elégedetten mesélt a hétvégi mulatságról. Jövőre ismét Színházi Bál!
A magyar kultúra tízparancsolata 1989 óta ezen a napon ünnepeljük hazánk kultúráját. Mi ezért vagyunk büszkék rá.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
Megkérdeztük: Mit gondol a Hosszú Katinka-botrányról? Nemzeti hős vagy követelőző sztársportoló? A vélemények megoszlanak.