Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria)

A Bajai Fiatalok Színháza premierre készül. Az Egy asszony illata című színdarab főpróbái hosszú napok óta lázasan folynak a helyszínen, a Bácskai Kultúrpalotában. Olvasóinkat most a kulisszák mögé szeretnénk elkalauzolni, remélve, hogy a társulat tagjainak izgatott hangulatából mindenkinek jut egy csepp. Tekintsünk be együtt a “függöny” mögé, lássuk, mi zajlik a háttérben!

 

Január 20, délután 3. A szereplők megérkeznek a helyszínre, a nézőtéren várakoznak. Még nincs a helyén minden díszlet, jelmez, még nem szól minden hangfal, a színpad beborítva különféle kellékekkel. A színészek beszélgetéssel űzik az unalmat. 

IMG_0960

IMG_0997

 

Kisvártatva megjelenik Ottmár Attila, a rendező. A próba kezdetét veszi, egyelőre rengeteg megállással. A vezető minden apró részletre figyel, és amint egy hibát észlel, leállítja a jelenetet.

 

“Itt állj. Tudunk olyat csinálni, hogy hirtelen vörösre változik itt a fény?”-halljuk a hangját. “Ez az, nagyon tudsz. Ez akkor kéne, amikor az első ilyen…beindul…amikor aaa … tödöttöttöm-tááámtááám-tátááám. Ebből most tudtad, nem?”

 

A pontos meghatározást harsány nevetés fogadja a nézőtérről.

 

“Majd fogok szólni. Ismersz, szoktam ilyen szakkifejezéseket használni. Mennyivel egyszerűbb, mintha azt mondanám, hogy indítsd 40 másodperctől”- folytatja Ottmár Attila.

 

“Szolmizáld le, és akkor tudni fogja!” – hangzik a probléma megoldása egy női szereplőtől.

 

Ismét hangos nevetés, a próba halad tovább. Ottmár Attila a hiányzó szereplők helyére is beáll, ha kell, szövegkönyvvel a kezében helyettesít akár egyszerre több embert is. IMG_1016

 

Estefelé viszont már mindenki fáradtabb, ingerültebb.

 

“De neee, ne kapkodjunk gyerekek!!!” – halljuk a rendező hangját. “Mondd ki nyugodtan a zárszót, nézz magad elé és lassan, könyörgöm! Te pedig ne legyél háttal a közönségnek! És… sötét! Amikor vége a zenének, akkor kimentek. Jó. Csak onnan kérem, hogy jöttök be!”

 

Lassan halad előre a folyamat, a nap végén mindenki fáradtan megy haza.

 

Január 21, csütörtök délután. Jelenet közben hirtelen nagy puffanás, leáll a próba. A színpad két eleme között hatalmas rés tátong, egy szereplő a földön ül. Nem lett rögzítve – derül ki. Egy díszletes máris a színpad alá mászik, és nekilát a feladatnak. “Mi történt?”- teszem fel a kérdést a pórul járt szereplőnek.

 

“Most mondjam azt, hogy felkeltem a székből és lehetőségem szerint, ahogy megiramodtam, szétcsúszott a színpad és akkorát estem mint egy ólajtó?” – hangzik az őszinte, tömör válasz én pedig csak nevetek.

 

“Zseblámpát hozzál légyszi! Valaki, egy zseblámpát! Ott van bal oldalon, rendezői bal… a ládában”-kéri a díszletépítő, aki épp a színpad alatt próbálja megjavítani, amit kell.

P1070938

Díszletesek konzultálnak-egyikük a színpad alatt

Nemcsak a háttérstábra, a szereplőkre is nagy nyomás nehezedik ilyenkor. A bemutató előtt két nappal sokan érzik úgy, hogy sehogy sem áll a darab.

 

“Szerintem nem haladunk valami fényesen. Még az első felvonással sem végeztünk, nem tudom, hogy lesz így előadás. Ha ilyen lassúsággal haladunk, akkor a fele darabot fogjuk csak előadni” – mondja az egyik főszereplő.

 

Hozzáteszi, hogy inkább a háttérstáb miatt állnak meg sokat, mert vagy az egyik fény nem jó, vagy a másik. “Nagyon sokat elvacakolunk ezzel, de a szereplők igyekeznek. Ha valaki nincs a helyén, szólunk rögtön, hogy jöjjön, és ott is van fél másodperc alatt. Kicsit fáradtan megyek mindig haza, de egyébként boldogan”.P1070781

A szorgalmasabbak a próbák szünetében sem pihennek

A szorgalmasabbak a próbák szünetében sem pihennek

A kellékesek pozitívabban állnak a próbák jelenlegi állásához. A rendezői utasítások folyamatosak, elég komplex az ő munkájuk. 

 

“Most még nagyon az elején vagyunk, de szokás szerint kész lesz. Az előző darab, a József (József és a színes, szélesvásznú álomkabát – a szerk.), sokkal nehezebb volt, most itt egyszerűbb dolgunk van” – mondja az egyik fiatal munkatárs.

 

Másikuk elmondja, inkább a jelenet-változások azok, amik nehezebbek, a különböző helyszínek berendezése a színpadon. “Van viszont segítségünk, mert jött egy új kellékes, gyorsan megtanult mindent, ügyes, meg jó fej is” – teszi hozzá.

IMG_0987

A kellékeseknek minden részletre figyelniük kell

Továbbmegyek, útba veszem az emeleten lévő kiállítótermet, ahol a társulat jelmeztervezője és varrónője rendezett be magának egy kis zugot. A varrógép zúgása napok óta állandó, hiszen nem csak jelmezek, díszletelemek is készülnek Anikó keze alatt.

 

“Most szakadt le valakiről egy nadrág, egy másik ruhán is alakítani kell, de összességében kész vannak a jelmezek. Szegény díszletesek még várnak rám, mert ezek a függönyök még nincsenek kész”.

 

Egy-két óra alatt végül elkészülnek a hiányzó dolgok, és a helyére kerül minden díszlet is. A fiúk létrára állnak, Anikó is segíti a munkát.

P1070923

 

Január 22-én, pénteken, egy nappal a bemutató előtt már délelőtt feszültebb a hangulat.

 

“Ne aludjunk, légyszíves! Fél tíz van és fél hét óta fent vagyunk” – mondja a rendező egy technikai munkatársnak. Majd a szereplőkhöz fordul: “Megyünk elölről, hanggal, fénnyel, kellékkel együtt. Az öltözőkben már kint van a jelenetrend, mindenki kövesse, tudd, hogy mikor kell bejönnöd, senki ne tűnjön el. Még most derüljön ki, ha valami nincs jó helyre bekészítve, ne előadáson”.

 

Kezdetét veszi a próba, és minden körülmény egyre inkább azt mutatja, a darab megérett. Bár vannak hiányosságok, némely szereplő még elakad a szövegben, a zene és a fény sem pontos mindig, de a rendező újra és újra lepróbáltatja a kényes részeket az alkotókkal és a szereplőkkel.

 

 

A második felvonás közepén járunk, amikor először érzem, hogy valami megrezzen a színpadon. Ahogy a két főszereplő egymásnak esik, s a darab egyik tetőpontjához érünk, megfagy a levegő. Feszült csöndben ülnek a nézőtéren az emberek, mintha már “élesben” menne minden.P1070984

 

Ebédszünet. Elteszem a fényképezőgépet, és összeszedem a gondolataimat. “Csak lesz ebből mégis valami” – gondolom magamban. Hiszen ahogy mindig, most is megtörtént az igazi színpadi csoda, még akkor is, ha az utolsó pillanatig tartogatta a nekünk a színház.

 

 

Egy asszony illata - kulisszafotók


 

Legendás filmet visz színpadra a Bajai Fiatalok Színháza Lázasan folynak a próbák az izgalmasnak ígérkező új színdarabra. A részletekbe Ottmár Attila avatott be minket.
Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.
Rendhagyó bemutató a Bajai Fiatalok Színházában – HozzáTartozók Az új darab Lackfi János egyik novellájából ered, és valóban új irányokat mutat majd.
Őszre elkészülhet a dunai hajómalom A Bajai Hajómalom Egyesület minden erejével azon dolgozik, hogy valóra váltsák legnagyobb tervüket.
“Szükség van a bajai szakemberekre” Új szakot indít jövőre az Eötvös József Főiskola. Dr. Melicz Zoltán rektor mesélt a tavalyi évről és a közeli tervekről.
Új könyvvel, boldogan zár évet Hosszú Katinka A bajai úszónő büszkén mesélt az elmúlt évről, és reménykedve tekint a magyar úszósport jövőjére.
Bajáról a világ kifutóira – A Beango, és aki megálmodta László Bea divattervező bajai műhelyében még David Bowie szemei is ránk pillanthatnak. Tekintsünk be együtt a stúdióba!
Lezárult a víz világnapi rajz-és mozaikkészítő pályázat 2016-ban is megrendezték a víz világnapi rajzpályázatot, ám idén mozaikot is küldhettek be a gyerekek.
Nyárra készülhet el az újvárosi főzőhely Csomor Csaba a tízemeletes melletti betontömbök helyére tervezi az új beruházást.