Világraszóló tettek – Ezek a legkörnyezettudatosabb vállalatok

Egyre divatosabb zöldnek lenni, és kétségtelen, hogy a vállalatok teszik meg a legtöbb lépést ebbe az irányba, de a szennyezés is javarészt az ő felelősségük. Sok esetben csak a kötelező óvintézkedéseket teszik meg, másoknál a környezettudatosság a marketing része, hogy szimpatikusabbá váljanak a piacon, és az sem mellékes, hogy még spórolhatnak is vele.

 

De most a kivételekről lesz szó. Olyan cégekről számolunk be, akik a maximális környezetvédelemre koncentrálnak működésük mellett, és olyanokról, akiknek megvolt rá a lehetőségük, hogy valami nagy dolgot tegyenek ezen a téren, és meg is tették. Energiát és pénzt áldoztak arra, hogy egy picit megmentsék a világot.

 

1. WRI  összefogás

A World Resource Institute (WRI) kb. két éve indított 40 társszervezettel, köztük a NASA-val és a Google-lal közösen egy akciót. Céljuk az illegális erdőirtások megállítása. A Global Forest Watch című holnapon mindenki megtekintheti a műholdas felvételeket, melyek 30 méteres felbontással készülnek nap mint nap.

 

Ez a rendszer összeveti a műholdas felvételeket, az erdészetek megfigyeléseit és a felhasználók által szolgáltatott adatokat, így a legátláttatóbb képet adja a világ erdeiről. Működése óta jelentősen hozzájárult az illegális fakitermelés csökkentéséhez, mivel  azonnal észleli, ha valahol a védett területekbe hasítanak bele. Az adatokkal szembesíteni tudják az adott kormányt is, ami ezek után nem mondhatja, hogy nincs tudomása a pusztításról. Ezenfelül a közvéleményre és a cégekre is hatást gyakorol.  Az Unilever például bejelentette, hogy 2020-tól nem használ erdőirtásból származó pálmaolajat termékeihez.

 

2. Cargill

pálma

A Cargill az egyik legelkötelezettebb mezőgazdasági cég a környezettudatosság iránt. A cég, ami az összes olajpálmát birtokolja Malajziában, kiáll az erdőirtások ellen. Kerüli a magas szintű természetvédelmi értékkel rendelkező területek fejlesztését. Ide tartoznak a tőzeglápok és a helyi közösségek számára fontos területek.

 

A vállalat továbbá bevezetett egy, a tereptisztítás során a felégetést tiltó szabályt is, hogy védje a biológiai sokféleséget. Természetes növényvédő szereket használnak. Kitermelés során nem keletkezik hulladék. Az üres termésfürtöket trágyaként hasznosítják, a héjak és rostok pedig az ültetvény és annak lakóközösségei számára villamosáram előállítására szolgálnak. Még a pálma feldolgozása során felhasznált vizet is kezelik, majd újra felhasználják a fák öntözéséhez vagy trágyázásához.

A Cargill erőfeszítéseit globális szinten is elismerik, mert nagyon közel áll ahhoz, hogy ő legyen a világ első 100%-ban fenntartható pálmaolaj kitermelője.

 

3. Apple

apple

Éveken át érték támadások az Applet, mert hiányolták tőlük a környezettudatosságot. Aztán néhány éve zöld paradigmaváltás következett a cég életében. Az új irány végül meghozta az eredményt. Egymást követő két évben is az Apple végzett az első helyen a Greenpeace Click Clean Report listáján. Csak az Apple ért el 100%-os eredményt a “tiszta energia index” oszlopban, és megkapta AAAA-s besorolást.

 

Ráadásul tavaly két napenergiával működő adatközponton kezdett el dolgozni, melyek 2017-ben kezdik meg működésüket. Emellett további két napenergia projektet is elindított.

 

“Ha arra számít, hogy kizárólag a haszon érdekében cselekedjek, a legjobb lesz, ha eladja részesedését” – Tim Cook, az Apple vezérigazgatója.

 

+1 Bio Carbon Engireering

Ez a cég valójában az éghajlati problémák megoldása érdekében jött létre, de meg kell említenünk, mivel óriási tettekre készül.

drone-for-planting-trees-BioCarbon-Engineering-

A startup célja, hogy drónok segítségével ültesse be fákkal a Földet. A cég alapítója, Lauren Fletcher – aki 20 évig a NASA-nál dolgozott – elmondta hogy a drón-technológiával akár egymilliárd fát el lehet ültetni.

Szembeszállunk az ipari méretű erdőirtással ipari méretű újratermelés segítségével.

A drónok 2-3 méterrel a föld felett repülnek és kidobják a hüvelyeket, melyekben előre csíráztatott mag és hydrogél van.

Ezzel a módszerrel naponta akár 36 ezer fát lehetne elültetni, a hagyományos módszerrel mindössze ennek a 15%-át lehet. A magokkal együtt mikroorganizmusokat és gombákat is szórnak szét, így nemcsak faültetvények, hanem teljes ökoszisztémák létrehozása a cél.

Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Minden út a Gemencbe vezet – kisokos túrázóknak Gyalogosan, kerékpárral, sétahajóval, kenuval és erdei vasúttal is bejárhatjuk. Most a gyalogos útvonalakat mutatjuk be.
55 éve járt először ember a világűrben 1961. április 12-én Föld körüli pályára bocsátották a világ első, embert szállító űrhajóját, fedélzetén Gagarinnal.
Így sminkelj tavasszal – mutatjuk a 2016-os tavaszi sminktrendet Hangsúlyos ajkak. A tavasz színeit most a szánkon is bátran viselhetjük. Sminktippek.
Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Hatásos ébresztés, hogy könnyebben ébredj Androidos ébresztő alkalmazásokat teszteltünk, hogy könnyebb legyen a reggel.
Elkezdődtek a munkálatok a Kiserdőben Épül a kalandpark a Kiserdőben, nyár elejére kész is lehet.
Élet szagok nélkül Becsüld meg a rossz szagokat is, sivár és veszélyes lenne nélkülük az élet.
Soha rosszabb meccseket! Remek meccseken vagyunk túl. Lássuk, mi történt a keddi és szerdai játéknapokon.