Kedvenc 2015-ös magyar klipjeink

Tavaly rendezték meg az első Magyar Klipszemlét, melynek keretein belül 12+1 (zsűri különdíja) kategóriában díjazták a 2015-ös zenés videókat. Ezekből a díjazott klipekből, illetve az ott nem díjazott, de mégis maradandó látványvilágot nyújtó tavalyi hazai zenei videókból állítottunk össze egy 5-ös listát.

 

1. Akkezdet Phiai & Amoeba – Vagy Mindegy

Az underground hiphop csapat klipje a Balaton Method című filmhez készült, mely alkotás gyakorlatilag egy klipfüzér, a Balaton körüli egyes települések helyszínein leforgatva, ismert és kevésbé ismert hazai előadók közreműködésével. A film összes klipje egy remekmű, hiszen a hangfelvételek is teljes mértékben élők, ez a videó pedig azok között van, amik örökre beleégtek a memóriámba. A Klipszemlén a legjobb koncepció kategóriában nyert. Alkotók: Rév Marcell, Szimler Bálint.

 

2. Belau ft. Hegyi Dóri – Island Of Promise

Igen, tudjuk, a csapból is ez a videó folyik az összes klipválogatós oldalon. Nem véletlen van ez így, ugyanis az egysnittes remekmű pont azért nagyszerű, mert semmi extra nem történik benne, viszont olyan csattanó van a végén, hogy csak na. Valószínűleg ezért nyerte el a zsűri különdíját a klipes mustrán. Rendező: Attila Damokos.

 

3. Fazakas Fanni aka. Rumex – Summer Syndrome

Előítéletekkel fogadom a fura klipeket, és ez a darab bizony minden tekintetben fura. Ennek ellenére, miközben néztem, valahogy beszippantott. Egy modern kori elmegyógyintézetben éreztem magam, ahol David Lynch az igazgató. Ez a groteszk és különleges móka Fazakas Fanni fejéből pattant ki, s ezzel elnyerte a Klipszemle legjobb rendezés díját.

 

4. Blahalouisiana – Ahol összeér

Nyilván elfogultak vagyunk az együttessel kapcsolatban, tekintve, hogy a frontleány, Schoblocher Barbara kis városunk szülötte. Ha ezt a tényt félretesszük, akkor is szuper marad a zenekar Ahol összeér című nótájához készült videó, melyet Horáth Viktor rendezett. Nemcsak azért, mert az erősebbik nem megtekintői közül tuti mindenki végignézi, hátha lát a végén valamit, hanem mert egyszerre játékos, izgalmas, humoros és kreatív.

 

5. BOGGIE – Camouflage

Az angyali hangú magyar énekesnő szeptemberben megjelent videójában a szelfi-társadalom szomorú és mégis megnevettető életéből mutogat képkockákat. A klip teljes valójában az igazat mutatja, épp ezért könnyű vele azonosulni. A dal arról szól, hogy manapság mindenki felvesz valamilyen álarcot, álruhát, amely mögött nem igazán látjuk meg a valódi embert. A szelfiknek is pont ez a célja: minél szebbnek, boldogabbnak mutassanak, akkor is, ha nem pont így van a valóságban. Nándor Lőrincz és Bálint Nagy rendezte ezt a videót is, ahogy BOGGIE világhírű Parfüm című klipjét is.

 

5+1. Punnany Massif – Részletek

Azért lett ez a “plusz egy”, mert szintén a Balaton Method című film egyik alkotása. Kettőt nem illett volna listázni, viszont megtekintése kötelezően ajánlott. 6 kamera rögzítette, szintén full live. Egyébként a dal sem utolsó. Respekt!

“Ezek a novellák az életről szólnak” – bajai író mutatkozik be Kárpáti Jonatánnal első novelláskötetének megjelenése után, a hétvégi könyvbemutató küszöbén beszélgettünk.
Saul fia: magyar győzelem a Golden Globe díjátadón A 2016-os gálán magyar film nyert a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.
“Szükség van a bajai szakemberekre” Új szakot indít jövőre az Eötvös József Főiskola. Dr. Melicz Zoltán rektor mesélt a tavalyi évről és a közeli tervekről.
Slam Poetry – Az utca költészete Több, mint húsz év kellett hozzá, hogy hazánkban is ismertté váljon. De mi is valójában a Slam Poetry?
Rendhagyó bemutató a Bajai Fiatalok Színházában – HozzáTartozók Az új darab Lackfi János egyik novellájából ered, és valóban új irányokat mutat majd.
Szeptemberben nyitja kapuit a TabulArt Szobaszínház Szobaszínház Baján? Miért ne? Tóth-Kiss Hajni kreativitása üde színfoltot hozhat Baja kulturális életébe.
A magyar kultúra tízparancsolata 1989 óta ezen a napon ünnepeljük hazánk kultúráját. Mi ezért vagyunk büszkék rá.
Bajai lányok tarolnak a Style Award jelöltek között Hosszú Katinka és Schoblocher Barbara a legstílusosabb nők között. Szavazás naponta!
Súlyos állatmérgezés a Balaton-felvidéken Madarak és más állatok is áldozatul estek Nagydémen. Az elkövetők tettenérése nehéz feladat.