Jövő idő: Mi lesz, ha lecserélnek egy gépre?

A robotkor eljövetele egyre forróbb téma a gazdasági és társadalomtudományi szakemberek számára. A világ átalakulásával kapcsolatos kíváncsisággal arányosan nő a félelem is az emberekben, mert a „robotok elveszik majd a munkánkat”.

 

A Future Foundation felmérése szerint lényeges különbség van a fejlett és a feltörekvő országok fiatal lakosainak álláspontja között, de összesítve 40 százalékuk tart attól, hogy a következő évtizedben automatizálva lesz a munkája.

 

  • A fejlett országokban az emberek nagyobb arányban elégedetlenek informatikai és technológiai képességeik szintjével, mint a feltörekvő országokban.
  • A feltörekvő országokban nagyon arányban hiszik, hogy képességeik elegendőek a sikeres karrierhez.
  • A fejlett országokban úgy vélik a fiatalok, hogy szüleiknek jobb foglalkoztatási kilátásai voltak, mint nekik.
  • A megkérdezettek kétharmada fel van készülve arra, hogy egy új munkához új készségeket kell elsajátítania. Ezzel párhuzamosan a munkahelyeken is egyre inkább elvárás, hogy alkalmazottjuk rugalmas legyen.

 

A becslések szerint az uniós országok 40-60 százalékát érinti az automatizáció, országtól függően. Leginkább a dél- és kelet-európai tagállamok – így Magyarország – munkaerőpiacain várható technológiai fejlődés.

 

Mely állásokat veszélyezteti az automatizáció?

Gyári munkák – a nehéz fizikai és rutinra épülő munkákat egyre inkább a gépek veszik át.

Szállítás – teher- és személyszállító járműveknek idővel nem lesz szüksége sofőrre, ebből kifolyólag csökkenek a költségek.

Pincér, szobaszerviz – egy kaliforniai hotelben már egy kis robot szállítja ki a szobákba a megrendelt ételeket, átlagosan 3 perc alatt.

Boltr munka közben az Aloft hotelben

Boltr munka közben az Aloft hotelben

Adminisztrációs munka – az egyik legveszélyeztetettebb munkakör, számítógépes programok helyettesíthetik.

Asszisztencia – a személyi titkárok szerepét telefonos applikációk javarészt már most helyettesíteni tudják.

Újságírás – a Narrative Science nevű szöveggeneráló program már több százezer cikket írt meg sport és gazdaság témakörökben. A cég szerint pár éven belül Pulitzer-díjat is kaphat.

Jog – a mesterséges intelligencia képes lesz szerződéseket megírni minták, hatályos törvények és korábbi ügyek alapján, helyettesítve a jogi asszisztenseket.

Brókerek – egyre gyakrabban végzik algoritmusok a kereskedelmet.

Gyógyszer- és jegykiadás – egy kaliforniai gyógyszertárban már 2011 óta robot adja ki a gyógyszereket. Eddig teljesen hibátlanul.

Bolti eladó – webshopok és robotkasszák veszik át a munkát.

 

Legnagyobb arányban a középosztály tipikus munkaköreinek az átalakulása várható, melyeket a számítógépes programok el tudnak végezni.

 1517270665b82dd773d4640212860d0b

 

A technológia átalakítja a munkaerőpiacot, de nem semmisíti meg. Történelmi tapasztalatok alapján a technológiai fejlődés mindig szüntet meg munkahelyeket, de nagyobb mértékben hoz létre újakat.

 

A pozitív jóslatok szerint újraértelmezhetjük a munka fogalmát, mert az automatizációnak köszönhetően  egyre kevesebb ismétlődő fizikai munkát kell ellátni, így a taposómalom helyett a kreativitásra és az önmegvalósításra koncentrálhatunk. A lényegi problémák megoldására koncentráló munkakörökben lesz egyre nagyobb munkaerő igény, és az automatizációval a fejlesztések megvalósítása is jelentősen felgyorsul.

 

Dr. Vishal Sikka, az Infosys vezérigazgatója szerint ahhoz, hogy a fiatalok képesek legyenek boldogulni ebben a nagy digitális átalakulásban, az oktatási rendszerben nagyobb hangsúlyt kell kapjon az életen át tartó tanulás, kísérletezés és felfedezés – amellett, hogy az informatika és a technológia még alapvetőbb a tananyagban.

Humai – Halhatatlanná válhat a tudatunk 2040-ben már visszahozhatja az embereket a halálból a mesterséges intelligencia.
Biológiai gyógyszerek – Biotechnológia a gyógyszeriparban A tünetek kezelése helyett a fő problémát célozza meg a gyógyszeripar csúcsterméke.
Jövő idő: Bionika – tudományok találkozása A kutatók előtt új kapuk nyíltak meg, és fantasztikus eredményeket mutatnak a bionika területén.
Jövő idő: Lítium-levegős akkumulátor – ígéretes eredmények Olyan eredményeket sikerült elérni, amelyek nagy reményt keltenek a technológia megvalósulásához.
A digitális kor gyermekei A technológia megváltoztatta a gyerekkort, ezért más változásokra is szükség lenne, minél előbb.
Jövő idő: Mágneses levitáció A levitáció rejtélye magyarázható. Már komoly lépéseket tettünk a lebegés elérése felé.
Jövő idő: Mesterséges intelligencia Tudja mire vagy kíváncsi, tudja milyen autót szeretnél, tudja mit eszel vacsorára. És ez még csak a kezdet.
Egyre vonzóbb energiaforrás a Nap Környezetkímélő megoldásokban kell gondolkodnunk hosszútávon, és a napenergia bizonyul az egyik legjobb energiaforrásnak.
Baja tehetségei: Faldum Gábor – triatlon Hétéves kora óta sportol, három világkupa dobogós érme már az övé, de még nagyobb lehetőségek várnak rá.