A téli krémlevesek 5 koronázatlan királya

Nincs is jobb télen, mint a kinti zimankóból belépni a meleg otthonba, és valami finomat enni. A krémlevesek elkészítése pofonegyszerű, és nemcsak az ízek, és az illatok azok, amelyek által kényeztetnek minket, a látványuk sem utolsó. Összeállításunkban a legszebb és legkülönlegesebb fajtákból válogattunk, ha konyhatündér vagy, feltétlenül próbáld ki őket!

 

1. Kakukkfüves karfiolkrémleves pirított fokhagymával

Pirítsunk meg olajon 3 gerezd felkockázott fokhagymát, egy nagy lábasban, közepes lángon. Ha színe már aranybarna, vegyük ki az edényből, és tegyük félre. Egy kisebb fej karfiolt szedjünk rózsákra, tegyük a lábasba, öntsük fel 1 liter tyúkhúsleves alappal. Adjunk hozzá ízlés szerint kakukkfüvet, 1 kávéskanálnyi sót, pici borsot. 15-20 percig főzzük, amíg a karfiol teljesen meg nem puhul. Öntsük az egészet egy turmixgépbe, és pürésítsük krémesre. Tálaláskor adagoljuk rá a pirított fokhagymát, de adhatunk hozzá pirított karfiolt és tejfölt is.roasted-cauliflower-and-garlic-soup (1)

 

2. Sherry-s lencsekrémleves pirított baconnel
3 szelet bacont süssünk ropogósra, majd kézzel szedjük kisebb darabokra. 470 gramm apróra vágott póréhagymát és 230 gramm felkockázott vöröshagymát pirítsunk olajon 4 percen keresztül. Öntsünk hozzá 7 dl vizet, 470 gramm felkockázott krumplit,  230 gramm megmosott vöröslencsét, 170 gramm felkarikázott sárgarépát, 1 kávéskanál sót, 3 dl tyúkhúsleves-alaplevet. Fedjük le, és kis lángon főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek (kb. 1 óra). A keveréket turmixoljuk össze, majd adjunk hozzá 150 ml főzőtejszínt, és 3 dl száraz sherry-t. Főzzük össze a kész krémlevest, majd miután felforrt, vegyük le a tűzről. Szedjük kis edényekbe, és szórjuk meg a tetejét a pirított baconnel.
 red-lentil-butternut-soup-recipe
3. Céklakrémleves kecskesajttal
Fél kg céklát hámozzunk meg, és vágjunk közepes darabokra. 1 fej vöröshagymát aprítsunk fel, és pároljuk olajon üvegesre. Adjuk hozzá a céklát, keverjük meg, és öntsünk rá fél liter vizet. Egy húsleveskockát, vagy fél liter húsleves-alaplevet tegyünk hozzá a leveshez, sóval, borssal ízesítsük. Ha már majdnem megpuhult a cékla, kanalazzunk hozzá 2 dl paradicsompürét, majd ezzel együtt főzzük teljesen puhára a zöldséget. Turmixoljuk krémesre a keveréket, ha túl sűrű, tegyünk hozzá még egy kis vizet. Még melegen tálaljuk, apró darabokra tört kecskesajttal.
h-tumblr_m33emmBbVF1ruuadco2_1280
4. Cheddar sajtos burgonyakrémleves
Mossunk meg 6 közepes krumplit, és szurkáljuk meg őket villával. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, süssük a burgonyákat egy tepsiben puhulásig, kb. 1 órán keresztül. Miután teljesen kihűltek, vágjuk félbe őket. Olvasszunk fel 4 dkg vajat, ezen pirítsunk meg 1 közepes fokhagymát, felkockázva. Adjunk hozzá 4 dkg lisztet, és kevergessük 10 percig. Lassan adagoljunk hozzá fél liter tyúkhúsleves-alaplevet, kevergessük folyamatosan, amíg kissé be nem sűrűsödik. Ezután fokozatosan öntögessünk hozzá 6-7 dl tejet. Forraljuk fel, adjuk hozzá a burgonyák pépesített belsejét, 1 dl tejszínt, és 20 dkg cheddar sajtot. Vegyük lejjebb a lángot, és óvatosan keverjük meg, amíg a sajt el nem olvad. Kis edényekben tálaljuk, pirított baconnel és felkarikázott újhagymával.
Baked-potato-soup-2.jpg
5. Gesztenyekrémleves rumos mazsolával
10 dkg mazsolát áztassunk be fél dl rumba. 25 dkg gesztenyepürét törjünk össze villával. Mérjünk ki 8 dl tejet, ebből egy merőkanálnyi mennyiséget öntsünk át egy másik tálba. Ebben a kisebb adagban keverjünk csomómentesre 1 csomag vaníliás pudingport és 3 evőkanál cukrot. A többi tejet forraljuk fel, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a pudingporos keveréket, majd a gesztenyepürét, és főzzük össze őket pár perc alatt. A tűzről levéve keverjünk bele egy csomag vaníliás cukrot is, ezután habosítsuk fel egy botmixer segítségével. A mazsolát szórjuk bele, csepegtessünk mézet az adagok tetejére, így tálaljuk.
mazsolás gesztenyekrémleves 2





Unod a zöldségeket? Egyél virágot! A virágokat régóta fogyasztják több országban is, ideje, hogy a mi konyhánkban is helyet kapjanak. Próba szerencse!
Tökös ételek A tökös receptek tárháza kimeríthetetlen. Ezekből szemezgettünk.
Tuti tippek őszi méregtelenítéshez Néhány nap alatt energiabombává varázsolhatjuk szervezetünket, ha egy kicsit odafigyelünk. Viszlát, téli vírusok!
Csempéssz zöldséget a tányérra! – Trükkök szülőknek Nem eszik a gyerkőc zöldséget? Remek ötleteink vannak!
5 szuperfinom paleo süti karácsonyra Megmutatjuk, mivel sütizhet egészségesen a család az ünnepek alatt. Ezekkel a receptekkel nem lőhetsz mellé!
Palacsinta, az ezerarcú finomság Lehet fahéjas, lekváros, burgonyás, hagymás, chilis, citromos... a népszerűsége sosem csökken. Így készül a nagyvilág konyhájában!
5 forró ital a hideg napokra Egyre hidegebb az idő, mi pedig egyre jobban vágyunk valami forró finomságra. Íme néhány különleges recept.
Hol rontod el a diétádat? Egy ideje már fogyókúrázol, de még mindig ugyanannyit mutat a mérleg? Segítünk, miért!
5 gyors recept koleszosoknak Íme néhány ötlet éhes kollégistáknak, akik gyors ebédet, vagy egyszerű vacsorát szeretnének varázsolni a konyhaasztalra.