A magyar kultúra tízparancsolata

Ma van a nap, amikor megemlékezünk, és büszkén emeljük fel a fejünket, hiszen rengeteg mindenre büszkék lehetünk. Sok a hibánk, sok a bosszúságunk, sok a megelégült ember. Mégis mindegy, hogy határainkon kívül, vagy belül vagyunk éppen: magyarok vagyunk. Legyünk büszkék rá, és ha nem esik nehezünkre, tartsuk be azt a 10 alapszabályt, amely íratlanul szerepel történetünkben:

 

1. Egyél!

A gasztronómiánk páratlan. Tudja ezt minden külföldi és minden magyar ember. Bárhol jársz, bármilyen diétát követsz, bármilyen szegény vagy, amid van, abból főzz. Mutasd meg a világnak a halászlé, a pörkölt, a gulyásleves, a töltött káposzta, a paprikás, vagy a szilvás gombóc ízvilágát. Hidd el, hogy bármilyen messze vagy épp az országtól, és bármennyire is igyekszel más népek kultúrájához alkalmazkodni, a magyar ízektől és illatoktól soha nem fogsz tudni elszakadni.IMG_5792

 

2. Igyál!

Az ételt persze illik leöblíteni valamivel. Ne hagyd el ezt a szép hagyományt. Szomorúságra, vidámságra, szerelmi bánatra, gyerekszületésre, vagy egyszerűen csak ok nélkül: bonts néha egy üveg Tokaji Aszút, vagy egy jó Sopronit. Jó a whiskey, jó a Jäger, jó lehet sok minden. De olyan jó, mint a nagypapánk pálinkája, nincs még egy a Földön. Hisz’ már Tibi atya is megmondta: “Mi, magyarok nagyon jók vagyunk a vízen, de nem iszunk belőle.”bor

 

3. Táncolj!

Nem kell, hogy mindenki lássa.Táncolj, ha jó kedved van, és táncolj, ha teszel a világra. Több évszázados hagyomány ez, ne hagyd, hogy feledésbe merüljön. A magyar néptánc sosem veszhet el. Külföldön úgy tudják, mulatós nép a magyar. Ha egy másik országban tehát megkérdezik, milyen a magyar tánc, tudj mutatni valamit! Ha a csárdás lépésein kívül pedig nem ismersz mást, akkor is mesélj róla. Mesélj a lányok befont hajáról, a szalagokról, a csizmákról, a nagy szoknyákról, a fehér ingekről, a tollas kalapokról. Mert mindegyik hozzánk tartozik.

kalotaszegi_Foto_Illyes_Tibor

 

4. Énekelj!

Ha már a tánc megvolt, ideje hallatni a hangodat is. Szívszorítóan gyönyörű dalaink vannak, amelyekre a világ minden pontján megmozdul valami az emberben. Nem baj, ha hamis vagy, vagy ha nem jut eszedbe a szöveg. A népdalok is így születtek, mégis fennmaradtak. Énekelj a gyermekednek, hogy ő is továbbadhassa. Énekelj az embereknek, hogy figyeljenek rád. Énekelj magadnak, bármikor, amikor kedved van hozzá! Még egy olyan dallamvilág, mint a magyar népdalokban, nem akad máshol.

 

5. Tanulj!

Hogyan lett bárki is Petőfi Sándorból, József Attilából, Szent-Györgyi Albertből, Latinovits Zoltánból, vagy Hosszú Katinkából? Úgy, hogy nem voltak restek tanulni. Tudásuk révén koruk legjobbjaivá váltak, és soha nem hagyták abba önmaguk művelését, és időről-időre megmutatták magukat a világnak. A magyar találmányok világraszólóak, a mi felfedezéseink nélkül szegényebb lenne a világ is. Szeresd, amit tanulsz, válaszd azt a tudományt, művészeti ágat, vagy sportot, amiben igazán ki tudsz teljesedni!00145398

 

6. Dolgozz!

Kutyából nem lesz szalonna. Nem kell, hogy a főnököd igáslova legyél, vagy hogy olyan dolgot csinálj, amiben nem leled örömödet. Ne hajtson csak a pénz, és a teljesítmény őrült módon való mutogatása. Amit csinálsz, és szeretsz, abban dolgozz igazán keményen. A jó munkához idő kell, ne siess el semmit. Arany János sem egy óra alatt írta meg a Toldit, és Puskás Öcsi sem olimpiai sportolóként jött a világra. 

 

7. Alkoss!

Ne félj megmutatni a tehetségedet. Mindenki jó valamiben, de sokan még saját maguknak sem hisznek. Mentalitásunk révén sokszor negatívan állunk a dolgokhoz, pedig nem jutunk tőle előrébb. Ha értesz valamihez, adj valamit! Mindegy, hogy házakat építesz, kenyeret sütsz, autókat szerelsz, vagy könyveket írsz. Kerüljön ki a kezedből valami, ami te vagy. Adj magadból egy darabot mindenkinek úgy, ahogy nagy művészeink, feltalálóink, tudósaink és sportolóink tették, és teszik a mai napig. Alkoss valami nagyot!Vízilabda - Eb - Magyarország-Olaszország

 

8. Fedezz fel!

A világ hatalmas, és az ajtaja bárki előtt nyitva áll. Utazz, amennyit csak tudsz, és fedezd fel azt a rengeteg dolgot, ami körülvesz. Jelky András sem volt milliomos, mégis nyakába kapta a világot. Nem számít, hogy egy új rovarfajt találsz az Amazonas partján, vagy a Mount Everest-et mászod meg, vagy a szomszéd tanyán élő nénivel beszélgetsz egyet. Minden, ami a te világodon kívül van, arra vár, hogy megtaláld és felfedezd.

 

9. Szeress!

Létezik még olyan, mint Ady és Csinszka, Radnóti és Fanni, Latinovits és Ruttkai? Naná, hogy létezik. Persze nem kell ország-világ elé tárni, és mindennap feltenni facebook-ra, de merni kell szeretni. És nem csak a társat, hanem a szülőt, a gyereket, a családot és a barátokat is. Na és persze meg kell tanulnunk szeretni saját magunkat, így, magyarként.

“Ne félj, ne szégyelld szeretni a hazát! Ma a világpolgárság a divat, de te ne hódolj e divatnak. Inkább légy »vad magyar«, mint »szelíd hazafi«. Mennél jobban szaporodnak a szelíd hazafiak, annál inkább lesz szükség a vad magyarokra.”

/Benedek Elek/

 

10. Higgy!

Abban, hogy egy jó pörkölt sosem hagy cserben. Abban, hogy a Balaton a Riviéra. Abban, hogy egyszer nem lesz több kátyú az utainkon. Mert volt már sokkal rosszabb is. Mégis itt vagyunk. Pont azért, mert hittünk.

Megkérdeztük – Nálatok ki pucolja a halat? "Halas" cikksorozatunk első részében a családi hal-előkészítési, halfőzési szokások nyomába eredtünk.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
Megkérdeztük: Mit gondol a Hosszú Katinka-botrányról? Nemzeti hős vagy követelőző sztársportoló? A vélemények megoszlanak.
“Szükség van a bajai szakemberekre” Új szakot indít jövőre az Eötvös József Főiskola. Dr. Melicz Zoltán rektor mesélt a tavalyi évről és a közeli tervekről.
Megkérdeztük: Hogyan töltöd az idei szilvesztert? Küszöbön a szilveszter. Kíváncsiak voltunk, Ti hogyan ünnepeltek, és mit vártok 2016-tól.
Új könyvvel, boldogan zár évet Hosszú Katinka A bajai úszónő büszkén mesélt az elmúlt évről, és reménykedve tekint a magyar úszósport jövőjére.
“Az emberi szeretet nagyon törékeny” Ugye te sem hagyod, hogy magával rántson az ünnepi őrület? Szabolcs atya elmondta, hogyan lehet teljes az ünnep.
Megkérdeztük: Hogyan telik az idei karácsony? Küszöbön az ünnep, mindenki lázasan készül. Túléljük, vagy megéljük a karácsonyt 2015-ben?
Így épült fel Baja mézeskalács mesevárosa Felépült Baja mézeskalács mesevárosa. Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója nyitotta meg a különleges kiállítást.