66 éve hunyt el a Nagy Testvér megálmodója

66 éve, 1950. január 21-én halt meg George Arthur Orwell angol író, kritikus, újságíró, akinek az Állatfarm és az 1984 című regényeket köszönhetjük. 

george-orwell

 

Hosszú út vezetett odáig, míg az 1903. június 26-án született Eric Arthur Blair-ből a totalitárius rendszerek egyik legnagyobb kritikusa lett. Az akkori brit uralom alatt álló indiai Motihariban látta meg a napvilágot, brit gyarmati tisztviselő családban. 1911-ben – egy jobb élet reményében – Angliába költöztek, ahol tanulmányait bentlakásos magánintézetekben végezte. 

 

18 éves korában a neves Eton kollégiumban fejezte be a középiskolát, és mivel tanulmányi eredményei igen gyengék voltak (az egyetemre sem sikerült ösztöndíjat szereznie), visszatért Indiába, ahol beállt a burmai rendőrséghez. Öt év szolgálat után, 1927-ben otthoni szabadsága alatt úgy döntött, szögre akasztja a rendőri jelvényt, mivel kiábrándult a rendszerből, melynek szolgálatában állt. 

 

Miután leszerelt, következő éveit London, majd Párizs munkásnegyedeiben töltötte, megismerve azok szegényebb rétegeit, alkalmi munkákból fenntartva magát. 1928-ban párizsi tartózkodása alatt két, azóta elveszett regényt írt, majd egy évvel később visszatért Angliába, ahol alkalmi cikkekkel és tanítással kereste a kenyérre valót. 

 

1933-ban adta ki első könyvét, a Csavargóként Párizsban, Londonban című beszámolót, immáron George Orwell néven (írói vezetéknevét egy suffolki folyóról vette). Ekkor már tüdőbántalmak kínozták, mely ellenére is erősen dohányzott. 

 

Annak ellenére, hogy irományai sikeresnek bizonyultak, nem tudott velük kellő pénzt keresni, így tanított, recenziókat írt, illetve könyvesboltban dolgozott. 1934-től három éven keresztül minden esztendőben új regénye jelent meg: Tragédia Burmában, A lelkész lánya, A fikusz és az Antikrisztus. 

 

1936-ban megházasodott, majd Barcelonába utazott, ahol a spanyol polgárháborúról tudósított – később a köztársaságiak oldalán az aragóniai fronton harcolt. Egy ellenséges orvlövész megsebesítette a nyakán, így egy ideig le kellett tennie a fegyvert. 1937-ben részt vett a barcelonai harcokban, majd még ugyanebben az évben feleségével menekülniük kellett az országból a spanyol kommunisták leszámolása elől. A wigani móló című esszéjében – amellett, hogy a szegények életkörülményeiről írt – fejtette ki először politikai nézeteit.

 

1938-ban jelent meg a spanyolországi élményeiből táplálkozó Hódolat Katalóniának című könyve – ekkor már TBC-ben szenvedett. A második világháború előtt adta ki Légszomj című regényét, amely megjósolta a háború kirobbanását, és a háború utáni társadalmi átalakulást. 1941-től a BBC-nél dolgozott, majd a honvédelmi polgári testületben teljesített szolgálatot.

 

“Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél”. 

/Állatfarm/

 

1944-ben végzett a kommunista ideológia maró szatíráját nyújtó Állatfarm című könyvével, mely a háború idején (politikai okokból) nem jelenhetett meg.

 

“A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy. Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik”. /1984/

 

Felesége halála után a skót partok közelében levő Jura szigetén kezdte megírni élete fő művét, az 1984-et, amelyben egy civilizációt leigázó, fokozatosan bürokratizálódó, végletesen totalitárius rendszer képét vetítette elő. Az utópiát 1949-ben adták ki, melynek sikerét már nem élvezhette, ugyanis 1950-ben tüdőbajban meghalt. 

 

forrás: Wikipédia, biography.com

Ludas Matyi 66 éve verte el először Döbrögit színesben Az 1949-ben felvett első magyar színes film, a Ludas Matyi forgatása során számos nehézség adódott.
Narcos – 1. évad: Egy drogbáró felemelkedése és bukása "Inkább egy sír Kolumbiában, mint egy börtöncella az Egyesült Államokban" - Pablo Escobar
10+1 érdekesség a ma 54 éves Axl Rose-ról Az Guns N' Roses hamarosan újra összeáll eredeti felállásban. Addig is nézzünk néhány érdekes tényt az 54 éves Axl-ről.
Ezek voltak 2015 legjobb filmjei Előző cikkünkben megnéztük, melyik filmeket várjuk legjobban idén, most kicsit visszatekintettünk az elmúlt évre.
“Ezek a novellák az életről szólnak” – bajai író mutatkozik be Kárpáti Jonatánnal első novelláskötetének megjelenése után, a hétvégi könyvbemutató küszöbén beszélgettünk.
Ezeket a filmeket várjuk legjobban az idén Összegyűjtöttünk olyan filmeket, melyekre muszáj lesz beülnünk 2016-ban. Íme a lista:
Zsigmond Vilmos sajátos technikájával volt képes meghökkentő látványt nyújtani Az Oscar-díjas magyar operatőrre, Zsigmond Vilmosra emlékezünk, akinek rengeteget köszönhet a filmes szakma.
Megnéztük! Az Erő újra velünk van! SPOILERMENTES! Vártuk, megérkezett, megnéztük. Ilyen volt a Star Wars: Az ébredő Erő.
35 éves korunk egyik legtehetségesebb énekesnője Christina Aguilera ma ünnepli születésnapját. Megnéztük, hogyan lett a Disney Channel üdvöskéjéből szexi díva.