2015: a meteorológiai rekorder

A magyarországi hőmérséklet-emelkedés pedig még a globális értéket is meghaladta – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI számára készített elemzésből.

 

Az eddigi számítások alapján 2015 is az egyik legmelegebb évünk volt. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes állásfoglalása szerint globálisan 2015 újabb rekordot állít be. A WMO Európai Regionális Éghajlati Központja közölte, Európában 2015 a második legmelegebb év lett a megfigyelések kezdete óta.

 

Magyarországon az OMSZ mérőhálózatában rögzített előzetes adatok szerint tavaly az országos éves középhőmérséklet 11,7 Celsius-fok volt, ezzel 2014 és 2007 után 2015 a harmadik legmelegebb év lett a rangsorban. Az országos éves középhőmérsékletek 1901-től a tavalyi évvel bezárólag 1,3 fokos növekedést mutatnak, és ez meghaladja a globális, mintegy 0,9 fokos melegedés mértékét.15120398

 

A meteorológiai szolgálat kifejtette: az elmúlt év bővelkedett meleg szélsőségekben. Az év a szokásosnál 2,6 fokkal enyhébb januárral kezdődött, majd az átlag körüli hőmérsékletű tavaszt forró nyár követte öt hőhullámos időszakkal, a második legmagasabb júliusi és a harmadik legmagasabb augusztusi havi középhőmérsékletekkel. Ezt követően az ősz is átlag felett alakult, majd az évet egy szokásosnál lényegesen enyhébb december zárta. 

 

Országos átlagban tavaly 46 hőségnapot regisztráltak, ez 22 nappal több az 1981-2010-es átlagnál. Emellett a szokásosnál kevesebb volt a fagyos nap. Tavaly országos átlagban 78 ilyen napot regisztráltak, ami 17 nappal marad el az átlagtól.

 

 

Az elmúlt évben a legmagasabb hőmérsékletet augusztus 12-én, Budakalászon mérték, ahol 39,6 fok volt a csúcshőmérséklet. A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 18,9 fokot, január 7-én Tarpán rögzítették. A legvastagabb hótakaró tavaly 55 centiméteres volt, amelyet Bakonybél környékén január 30-án mértek. A legnagyobb csapadékösszeget, 120,5 millimétert augusztus 18-án Tiszaörvény állomásán mérték.

 

Az eddig számok szerint a tavalyi éves csapadékösszeg 524 milliméter körüli volt. Ezzel a 2015-ös éves csapadék körülbelül egy átlagos május havi mennyiséggel marad el a sokéves átlagtól. 

 

Az őszi hónapok közül az október kivételesen csapadékos volt, mintegy 2,5-szeres mennyiség hullott országos átlagban. Rendkívül száraz hónappal zárult az év, az előzetes adatok szerint a decemberi csapadékmennyiség a sokéves átlag 10 százalékát sem érte el – írta a meteorológiai szolgálat.

 

Célba ért a bevallási nyilatkozat? Így kérdezd le! Telefonos ügyfélkapu, illetve a NAV ügyfélszolgálata segítségével ellenőrizhetjük.
Súlyos állatmérgezés a Balaton-felvidéken Madarak és más állatok is áldozatul estek Nagydémen. Az elkövetők tettenérése nehéz feladat.
Stephen Hawking: az emberiség önmagát irtja ki A tudós optimistán áll az emberiség jövőjéhez, de nem fél beszélni a lehetséges veszélyekről.
A MÚSZ megvédte Hosszú Katinkát egy portállal szemben A svéd Expressen doppingvétséget emlegetett a magyar úszónővel kapcsolatosan. A MÚSZ megvédte Katinkát.
Egyre kevesebben oltatják be magukat influenza ellen Tavaly jelentős influenzajárvány volt az országban. Ennek ellenére kevesebben kérnek oltást.
Nem teljesen önszántából adja meg Hosszúnak a versenyengedélyt a MÚSZ A Magyar Úszó Szövetség megadja Hosszú Katinkának a versenyengedélyt a hétvégi austini Arena Pro Gálára.
Üzemanyag-fogyasztás: 2015-ben sem spóroltunk A számok nem hazudnak. A tavalyi évben növekedett a fogyasztás.
“Szükség van a bajai szakemberekre” Új szakot indít jövőre az Eötvös József Főiskola. Dr. Melicz Zoltán rektor mesélt a tavalyi évről és a közeli tervekről.
Felfüggesztették az Igazi csíki sör magyar nyelvű reklámjait A kifogásokat egy nyereményjátékkal kapcsolatban tették, de a cég egyéb reklámanyagait is vizsgálták.