Vasárnapi kávézó – Kossuth-díjból közgyűlölet

Nőgyűlölő, hímsoviniszta, beképzelt…ilyen és hasonló jelzőkkel illette az elmúlt napokban az ország egy része az egyik legnagyobb hazai sztárt, a Kossuth-díjas Ákost. Néhány általam olvasott ilyen írás után csak sóhajtottam egy nagyot, mert bizony rá kellett jönnöm: a magyar még mindig sírva vigad.

 

Olyan volt az egész, mintha az egymást érő megnyilatkozások versenybe akartak volna szállni, mindenki nagyobbat akart mondani a másiknál. A nők tömegesen váltották vissza Ákos-koncertjegyeiket, nem mintha ezzel bármit elértek volna. Mit vártak? Hogy Ákos majd megtörve gubbaszt az öltözője sarkában, és könnyek között közli a menedzserével: “Lacikám, hát milyen rossz ember vagyok én, mégis hogy mondhattam ilyeneket? Ezek a szegény nők mindent megtesznek értünk, s én csak így lealázom őket? Nem! Ennek vége, Laci, átgondoltam az életemet, nekem ehhez nincs jogom, kérlek adjunk ki egy sajtóközleményt, amiben nyilvánosan bocsánatot kérek a nőktől!”

 

 

Nos, nyilván ez nem fog a jövőben megtörténni. Persze, nem lehet túl kellemes, amikor a főszponzorod felbontatja veled a szerződést, majd miattad ez a cég a kormány első számú főellenségévé válik. Viszont jobban belegondolva, ha a kettő közül választani kellene, a legtöbb ember az ország vezetőségének támogatását választaná, nem pedig egy szolgáltató cégét. Ugrott a Telekomos haverság, és ők is hoppon maradtak, mert sokezer ügyfélt vesztettek ezzel a lépéssel.

 

“A szponzorált, aki végső soron a szponzor arcaként jelenik meg a nyilvánosság előtt, olyan értékeket kell hogy képviseljen, amelyeket a szponzor fontosnak tart.” – Telekom

 

Ez az egyik oldal. De mi a helyzet a keresztényekkel? Az énekes ugyanis nyíltan vállalja vallásosságát, amióta neve a köztudatban él. Ferenc pápa szerint botrány, hogy a nők és a férfiak fizetése között sok helyütt égbekiáltó különbségek vannak, mégis azt vallja, nem a női emancipáció okolható azért, hogy felbomlani látszik a hagyományos családok struktúrája. Szerinte a nőknek ugyanazok a jogaik, mint a férfiaknak, és nem kereshetnek kevesebbet, mint az erősebbik nem képviselői. Ezek szerint a keresztény Ákos a katolikus egyház fejével ellentétes állásponton van?- merülhet fel a kérdés. Itt már kezd valóban bonyolulttá válni a történet.

 

Hogy pontosan idézzem az énekest: “A nőknek nem az a dolguk, hogy annyit keressenek, mint a férfiak.” Ő tehát arra próbált rávilágítani, hogy életcélként nem a fizetés nagyságának kell a középpontban állnia egy nő életében. Az én olvasatomban ez pedig nem azt jelenti, hogy Ákos szerint a nő kevesebb pénzt érdemel, csupán annyit, hogy ne az anyagiak megszerzése, hanem az élet továbbadása legyen röpke életünk beteljesülése. “Ez nem azt jelenti, hogy nő és férfi nem egyformán fontosak.” – mondta az énekes. “Ott van Mózes könyvében hogy férfinak és nőnek teremtette az embert az Úristen a maga képére és hasonlatosságára.  Amennyiben ez így van, egyformán fontosak vagyunk.” És ez az, ami mellett a sok gyűlölködő komment, és nyílt levél írója elsiklik.

 

Az ügyre reflektálva a This Is Christian Hungary nevű facebook-oldal rendhagyó bejegyzést tett közzé az ügy kapcsán. Szerintük nem azzal van a baj hogy a keresztény és hitét gyakorló legendás énekes kifejtette véleményét a nők társadalmi szerepvállalásáról, feladatairól, hanem azzal, ahogy erre a liberális szólásszabadság országának népe reagált.

 

“Innen is kifejezzük, hogy Magyarország Kormányával egyetértésben támogatjuk Ákost, és elítéljük a liberálisok magaviseletét.” – This Is Christian Hungary oldal

 

Na, ezt osszuk be, kérem. Van itt minden, amin lehet csámcsogni. Egyedülálló, elvált, elhagyott nők ezrei káromolják az énekest, és mesélik el, milyen nehéz sorsuk van, két gyerekkel, százezres fizetéssel. Merthogy könnyen beszél, aki milliókon ül, és az asszony feneke alá tolja. Ez kétségkívül így is van. Nem vagyok Ákos-fan, viszont nő vagyok, nem túl sok fizetéssel, saját háztartással.

 

Bár nincs több éhes száj, amit egyedül el kell tartanom, és ha lenne, jómagam is valóban meg lennék szorulva, mégis azt mondom: ez itt egy globális félreértés volt, csajok. Ákos tehet az alacsony fizuról? Vagy arról, hogy elhagyott az a szemét Pista? Nem. Leült abba székbe, válaszolt a riporter kérdéseire, és teljesen tisztán látta azt, hogy egy ilyen jellegű megnyilatkozás után nyomot fog maga után hagyni. Talán ez is volt a célja, ki tudja.

 

Meglehetősen érzékeny fajta vagyok, mégsem ütött szíven, amit hallottam. Nem várom, hogy a párom tartson el, és soha többet ne kelljen dolgoznom. Nem célom otthon ülni és nyomni ki magamból az új generáció porontyait, viszont szeretnék anya lenni. Nekem se volt túl szimpi Ákos hangneme, “ki, ha én nem” – stílusú beszédmódja. Meghallgattam, egy vállrándítás után visszaültem az íróasztalomhoz, és folytattam a munkát. Hiszen nem attól lesz négyszeres fizetésem, ha elkezdek mocskolódni. Szomorú a helyzet, de nem a gyűlölködés, és az egymásra haragítás fog eredményt szülni. Gyereket meg pláne nem. Pedig elvileg “testvérben az erő.” Nem újkeletű dolog ez a mentalitás, hiszen már a jó öreg Wass Albert is megmondta annak idején:

“Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.”

 

Milyen fát válasszunk? – Fenyővásárlási kisokos Ne essünk pánikba, ha még nem vettünk karácsonyfát! Lehetőség bőven akad. Neked milyen van?
Mindenszentek, Halottak napja, Halloween – interjú Szabolcs atyával A temetők nemsokára megtelnek emberekkel, gyertyák pislákoló fénye önti el a sírokat.
“Azért jöttem e világba…” – a keresztény Húsvétról Szabolcs atya húsvéti gondolatai mindannyiunkhoz szólnak.
Tiszta test, tiszta lélek – Hogyan böjtölhet a ma embere? A különféle étkek és italok mellőzésén kívül számos egyéb módon rendezhetünk nagytakarítást belsőnkben.
A magyar kultúra tízparancsolata 1989 óta ezen a napon ünnepeljük hazánk kultúráját. Mi ezért vagyunk büszkék rá.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
Megkérdeztük: Mit gondol a Hosszú Katinka-botrányról? Nemzeti hős vagy követelőző sztársportoló? A vélemények megoszlanak.
“Ezek a novellák az életről szólnak” – bajai író mutatkozik be Kárpáti Jonatánnal első novelláskötetének megjelenése után, a hétvégi könyvbemutató küszöbén beszélgettünk.
A téli krémlevesek 5 koronázatlan királya A hideg estéket könnyedén feldobhatod egy "extrás" finomsággal. Krémlevesek, felturbózva!