Halászlé botrány: válaszolt az Unilever

A cégtől a korábbi kérdéseinkre kapott  választ változtatás nélkül közöljük: 

 

1. Mi a véleményük a hivatkozott reklámmal kapcsolatos bajai felháborodásról?

A bajaiak joggal lehetnek büszkék a bajai halászlére, amely a magyar gasztronómia egyik kiemelkedő eleme. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez az étel is elnyerte az egyedülálló Hungarikum minősítést.

Fejlesztőséfünk, Kállay Ákos éppen azért választotta ezt az ételt legújabb receptvariációjához, mert ez az egyik legismertebb, legkedveltebb karácsonyi halétel. A film leginkább a nagyszerű gasztronómiai hagyomány elismerésének tekinthető.  

 

2. Kifogásolhatónak tartják-e a Hungarikumnak nyilvánított Bajai halászlé eredetitől lényegesen eltérő elkészítésének bemutatását?

Ahogyan annak idején a népdalok is többféle változatban öröklődtek generációról generációra, ugyanúgy a tradicionális magyar gasztronómia legtöbb fogása is számos receptvariációban él. A pörköltet, a töltött káposztát, a húslevest vagy éppen a halászlevet szinte minden háziasszony a saját családja egyedi ízlése szerint készíti. Szerintünk éppen ez a változatosság teszi különlegessé a magyar konyhát.     

 

3. Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője, valamint a bajai városvezetés több tagja levélben meghívta Önöket egy bajai halászlé elfogyasztására Baja városába. Elfogadják a meghívást?

Nagy örömmel fogadjuk el a meghívást és látogatunk el Bajára egy jó bajai halászlére. A Bajai Halászléfőző Fesztivál az ország egyik legjelentősebb gasztronómiai eseménye, ahol a több ezer résztvevő eltérő receptek alapján készíti a finom bajai halászlevet.

A meghíváson túl, szívesen veszünk ötleteket, tanácsokat receptünk, illetve ajánlásaink fejlesztéséhez. Készek vagyunk arra is, hogy közösen fejlesszük ki a Knorr új Bajai Halászlé receptjét!

 

4. Tervezik a hivatkozott reklám visszavonását? 

A reklámfilmet a visszajelzések alapján átalakítottuk, hogy még inkább egyértelművé tegyük: fejlesztő séfünk a saját kreativitásával újragondolt egy jól ismert receptet. 

 

5. Hibásnak érzik magukat a bajaiak által nagyra tartott kulturális érték megsértése miatt?

Véleményünk szerint az anyag nem sérti a bajai halászlé hagyományait. Sokkal inkább tovább emeli annak tekintélyét, hiszen annak újabb bizonyítéka, hogy a bajai halászlé a legismertebb, legkiválóbb hagyományokat követő magyar ételek között van, amelyet sokan kedvelnek és sokan, sokféle egyedi receptvariációval készítenek.  

 

Eddig az Unilever levele.

 

Közben az országos sajtó is kezd rácuppanni a témára. A liberális média azonnal Zsigó ellen támadt, hogy miért kéri számon a cégen a reklámot. Amely azért érthetetlen (jó, persze értjük) mert, mint a térség választott országgyűlési képviselőjének lényegében munkaköri kötelessége felemelni szavát az ilyen esetekben. Ráadásul ezt meglehetősen elegánsan tette. De mindegy is.

 

Persze a liberális sajtó egységes “kötelező” kötözködésén túl már vegyes kép. Egy egykor szebb napokat látott – amúgy közlekedési tábláról elnevezett – online sajtóorgánum, amelyet mára talán még saját szerkesztői sem olvasnak,  “tésztás löttynek” nevezi a bajai hungarikumot. Meg kell állapítsuk, a cikk szerzője egy intelligenciával vívott csatába igencsak fegyvertelenül indulna. Gondolatainak hiányát a képernyőre okádott zagyvasága pontosan visszatükrözi, és sikertelenül próbált a nyilvánvaló provokációval némi olvasottságot generálni magának.   

 

A jóval olvasottabb 3 számjegyes médium a kötelező Zsigópiszkáló kör után értetlenségét fejezi ki az Unilever reklám miatt. A cikk szerzője sem érti, ahogyan mi sem, hogy tulajdonképpen mi értelme volt egy ilyen reklámnak. Mert hogy ettől nem lesz kelendőbb a kocka, az biztos. 

 

Talán a cég bajai látogatásán – már ha tényleg eljönnek – majd fény derül az igazságra. 

Ne szórakozz a bajaiakkal! (Frissítve) Komoly ellenszenvet váltott ki a bajai emberekből az új Knorr-reklám.
“A hungarikum a magyar nemzet csúcsteljesítménye” Siker: Hungarikum lett a bajai halászlé. De ez miért jó nekünk, bajaiaknak? Vedelek Norbertet kérdeztük.
A magyar kultúra tízparancsolata 1989 óta ezen a napon ünnepeljük hazánk kultúráját. Mi ezért vagyunk büszkék rá.
A MÚSZ megvédte Hosszú Katinkát egy portállal szemben A svéd Expressen doppingvétséget emlegetett a magyar úszónővel kapcsolatosan. A MÚSZ megvédte Katinkát.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
Megkérdeztük: Mit gondol a Hosszú Katinka-botrányról? Nemzeti hős vagy követelőző sztársportoló? A vélemények megoszlanak.
Nem teljesen önszántából adja meg Hosszúnak a versenyengedélyt a MÚSZ A Magyar Úszó Szövetség megadja Hosszú Katinkának a versenyengedélyt a hétvégi austini Arena Pro Gálára.
Egyre vonzóbb energiaforrás a Nap Környezetkímélő megoldásokban kell gondolkodnunk hosszútávon, és a napenergia bizonyul az egyik legjobb energiaforrásnak.
Baja tehetségei: Faldum Gábor – triatlon Hétéves kora óta sportol, három világkupa dobogós érme már az övé, de még nagyobb lehetőségek várnak rá.