Megnéztük! Az Erő újra velünk van!

Anno, amikor megtudtam, hogy új filmekkel bővül a Star Wars-univerzum, nagyon nem örültem, mondván: Hány bőrt húznak még le gyerekkorom kedvenc hőseiről? Nem elég, hogy a bődületesen rossz előzménytrilógiát is végig “kellett” szenvednem, most még több szemétdombra való lócitrommal “boldogítanak”.

 

Az egész azzal kezdődött ugyebár, hogy George “istenkirálycsászár” Lucas fogta, és úgy, ahogy van, eladta a Lucasfilmet a Disney-nek. Volt ám felháborodás meg anyázás a rajongók körében, legszívesebben én is párszor képen “simogattam” volna a mestert – igaz, amikor kiderült, hogy a befolyt suskát jótékony célra fordította, már respektáltam az öreget.

 

Majd jött a bejelentés, hogy még “25” ilyen meg olyan filmet, sorozatot, anyám kínját csinálnak a franchise-ból. Hú de pipa voltam… Egészen addig, amíg meg nem érkezett az első kedvcsináló, megláttam Csuvit, Han Solot és a többieket. 

 

The-Star-Wars-The-Force-Awakens

Fotó: Lucasfilm Ltd.

Egyre csak szállingóztak a kisebb-nagyobb információmorzsák, amiket tudatosan nem olvastam el, hogy majd a meglepetés erejével hasson a mozi. Ezt elég könnyen sikerült lerombolnia egy “drága”, “kedves” ismerősömnek, aki 18-a hajnalán akkorát spoilerezett a facebook üzenőfalán, hogy az kimaxolta a trollkodás “művészetét”.  Remélem, most jó nagyokat csuklik az illető! 

 

A vetítőterembe 3 másik SW-fan cimborámmal ültem be, azzal a felemelő érzéssel, hogy több hónapos kibírhatatlan várakozás után végre ott vagyunk, látni fogjuk A Filmet. Amikor kirajzolódott a vásznon a Lucasfilm logója, megjelent a híres felirat, felcsendült a főcímdal…

Nem tudom, mikor mosolyogtam utoljára így, de ha valaki szemből kémlelt volna bennünket, könnyen azt hihette volna, “na itt elmentek otthonról”. 

 

17ffadqjxa3szjpg

 

Viszont most, hogy már túl vagyok a katarzison, furcsamód ismét vegyes érzések kavarognak bennem. Egyrészt örülök, mert láttam egy jó filmet – igen, J.J. Abrams nem vallott szégyent! -, másrészt viszont szomorú is vagyok a fent leírtak miatt, és megint megfogalmazódott bennem a kérdés: Lehet, mégsem kellett volna? 

 

Van egy jelenet a film vége felé, ha úgy tetszik a mű tragédiája, amit egyszerűen nem tudok feldolgozni, nem vagyok képes megbocsájtani. Szerettem abban a hitben élni, hogy hőseim boldogan élnek, míg meg nem halnak, de Az ébredő Erőből kiderül, ez koránt sincs így. 

 

A jedi visszatér eseményei után járunk, 30 évet ugrottunk előre az időben. Luke Skywalker önkéntes száműzetésbe kényszerült, mindenki őt keresi, mind a Galaktikus Birodalom utóda, az Első Rend, mind pedig az Új Köztársaságért harcoló ellenállók – kiknek vezetője Leia Organa. Az Erő sötét oldala ismét rettegésben tartja a jókat, ezúttal a titokzatos Kylo Ren személyében. 

 

11875118_1007880092596925_2204135516599208531_o

Fotó: Lucasfilm Ltd.

A sztori nem egy nagy durranás, igaz, rossznak sem nevezhető, viszont, ami a lényeg: 

 

Az ébredő Erőben minden megvan, ami az eredeti trilógiát naggyá tette:

Hihetetlenül látványos, grandiózus űr- és szárazföldi csaták, furábbnál furább élőlények, célozni nem tudó rohamosztagosok, belülről felrobbanó, óriási, giga-mega, bolygókat elpusztító szuperfegyver, ultra cuki, csipogó droid (akinek a mondandóját érdekes módon szinte mindenki érti), gonoszok és jók, látványos, sőt, talán minden idők leglátványosabb és legizgalmasabb lézerkard csatája, csillagrombolók, humor…  Igen, a film egyik legnagyobb erőssége a kiválóan megírt poénokban rejlik, ami az erőltetett és döcögő előzményfilmek után kiváltképp felüdülés! 

 

A nosztalgikus hangulat, ami végigkíséri a filmet – férfiasan bevallom -, okozott néhány olyan pillanatot, amikor küszködnöm kellett a könnyeimmel. Számos visszautalással emlékeztet bennünket a korábbi filmekre, és teszi ezt úgy, hogy cseppet sem megy át ömlengésbe. Láthatunk lezuhant csillagrombolót, felborult birodalmi lépegetőt, X-szárnyú vadászgépeket, Darth Vader megégett sisakját és még sok más múltidéző momentumot, jelenetet, képkockát, melyektől újra gyereknek érezhetjük magunkat. Majd’ mindegyik új szereplőben felfedezhetünk némi tulajdonságot, ami egy régi karakterre emlékeztet minket.

 

maxresdefault

Fotó: Lucasfilm Ltd.

Hatalmas nagy pacsi a készítőknek, amiért megtalálták az egyensúlyt a régi és új karakterek szerepeltetése között. Bőven van idejük a fiataloknak is kibontakozni – látszik, hogy az írók rászántak egy kevéske időt, hogy megformálják a jellemüket. A két főszereplő, Rey és Finn közti kémia remekül működik, Kylo Ren pedig egy érdekes gonosz, aki először megrémíti, majd elgondolkodtatja az embert – szerencsére róla is megtudunk egyet s mást, és arra is fény derül, kit rejt a fekete sisak. 

 

A színészek egyébként jól hozzák a szerepüket; szembetűnő, hogy volt egy erőskezű rendező, aki instruálta őket. Egyedül Kylo Ren okozott kisebb csalódást, hiszen amikor levette a sisakját, egy pillanat alatt elszállt a tekintélyt parancsoló, félelmetes külleme – de ez a történet szempontjából tán érthető.    

 

forceawakens5-xlarge

Fotó: Lucasfilm Ltd.

A látvány fenomenális, a díszletek szemkápráztatóak. Látszik, hogy az utolsó, 2005-ös SW film óta elrepült 10 év: a fénykardok rengeteget változtak, sokkal jobban átjön, hogy azok bizony vágnak és égetnek. Annak idején mennyien kifigurázták Kylo háromágú kardját… Nos, jelezném, hogy igenis működik és jól funkcionál a fegyver! 

 

A zenéért már annyira nem voltam oda. Bár John Williams klasszikusai mindig a megfelelő időben szólalnak meg, az új témák mégsem lettek annyira egyediek, jellegzetesek, felejthetetlenek, mint a régiek. 

 

Ugyanakkor Az ébredő Erő méltó folytatása az eredeti trilógiának!

Ha a további filmek is hozni tudják ezt a szintet, akkor talán már én is más véleményen leszek, és elfogadom azt, beletörődöm abba, hogy A jedi visszatér után is van élet. 

Íme a Star Wars 7 utolsó előzetese Megkaptuk a Star Wars: Az ébredő erő című film utolsó előzetesét. Csak legyen türelmünk kivárni a filmet!
Ezek voltak 2015 legjobb filmjei Előző cikkünkben megnéztük, melyik filmeket várjuk legjobban idén, most kicsit visszatekintettünk az elmúlt évre.
Ludas Matyi 66 éve verte el először Döbrögit színesben Az 1949-ben felvett első magyar színes film, a Ludas Matyi forgatása során számos nehézség adódott.
Narcos – 1. évad: Egy drogbáró felemelkedése és bukása "Inkább egy sír Kolumbiában, mint egy börtöncella az Egyesült Államokban" - Pablo Escobar
10+1 érdekesség a ma 54 éves Axl Rose-ról Az Guns N' Roses hamarosan újra összeáll eredeti felállásban. Addig is nézzünk néhány érdekes tényt az 54 éves Axl-ről.
66 éve hunyt el a Nagy Testvér megálmodója Angszoc, Gondolatrendőrség, újbeszél. Ismerősek? Ha igen, biztosan olvastál már Orwellt.
Ezeket a filmeket várjuk legjobban az idén Összegyűjtöttünk olyan filmeket, melyekre muszáj lesz beülnünk 2016-ban. Íme a lista:
Zsigmond Vilmos sajátos technikájával volt képes meghökkentő látványt nyújtani Az Oscar-díjas magyar operatőrre, Zsigmond Vilmosra emlékezünk, akinek rengeteget köszönhet a filmes szakma.
35 éves korunk egyik legtehetségesebb énekesnője Christina Aguilera ma ünnepli születésnapját. Megnéztük, hogyan lett a Disney Channel üdvöskéjéből szexi díva.