“Az ember csak közösségben élheti meg emberi arcát”

Dr. Munczig Dénesnére is büszkék lehetünk, hiszen Kalocsa Béla mellett őt is elismerésben részesítette a VOSZ Bács-Kiskun megyei szervezete a 2015-ös megyei Príma-díjátadón. A Bajai Polgármesteri Hivatal kulturális referense a magyar népművészet és közművelődés kategória győztese lett.

20151209_084232

Dr. Munczig Dénesné

Hogyan vélekedik arról, hogy két bajai díjazott is volt a gálán?

Mindenféleképp büszkeséget és nagy elismerést jelent Baja városa számára. Viszont azt tudni kell, hogy Bács-Kiskun megyében Baja a második legnagyobb település Kecskemét után. Úgy gondolom, a város nagysága is maga után vonja, hogy két díjazott volt. De kétségkívül, ez egy Bajának szóló elismerés! 

Az, hogy Önt is díjazták, a munkájának egyfajta elismerése?

Minden díjazás minden díjazottnak elismerést jelent. Természetesen az ember díj nélkül is jól végzi a munkáját, de ha ezt mások észreveszik, van egy olyan közösség, akinek fontos ez a munka, az nagyon jól esik.   

12304004_1048186155226752_4524891122763061776_o

A díjátadó gálán

Sokáig tanított a Bereczki Máté Szakképző Iskolában. Hogyan emlékszik vissza ezekre az időkre?

19 évig tanítottam az említett intézményben, mely évek nagyon sok pluszt adtak az akkori életemhez, illetve a mostani munkámhoz. Hisz nem csak tanítottam, hanem osztályfőnök is voltam, osztályfőnöki munkaközösségi vezető, bölcsész munkaközösség vezető, és nagyon sok iskolai és városi szintű rendezvényt szerveztem ez idő alatt. A gyerekekkel nagyon sok helyre eljutottam, osztálykirándulás és egyéb intézménylátogatás keretén belül. A gyerekekkel való kapcsolat, a kultúrával, a műsorokkal, a versekkel, az irodalommal, a képzőművészettel, a történelemmel való foglalkozás nagyon sok olyan pluszt adott, ami segítséget jelent a mostani munkámban. 

Ön szerint miért fontos, hogy az emberek kulturális programokon vegyenek részt?

Nem elsősorban az a fontos, hanem a részvételen túl még az is, hogy a tágabb értelemben vett kultúra az emberek életének, mindennapjainak része legyen. Ezalatt azt értem, hogyha például valaki elmegy egy előadói estre, meghallgatja azt és hazamegy, persze nem rossz, de önmagában kevés. Sokkal fontosabb, hogy az esemény közösségi élmény legyen, és az is jó, ha az ott hallottak részei lesznek a gondolkodásának, életének. Fontos, hogy az a közösség, amelyben él – akár a hétköznapi életben, szomszédsági, rokonsági, munkahelyi, baráti viszonyban – valóban közösséget alkosson. Az ember nem élhet individuumként, csak közösségben élheti meg emberi arcát. Ennek az egyetlen igazán mély és jó eszköze a kultúra, amely az élet minden területét behálózza. “A kultúra nem bojt a sapkán, hanem maga a szövet”. 

Korábbi beszélgetésünk során említette, nagyon büszke arra, hogy Ön is részese volt annak a csapatmunkának, mely következtében hungarikummá nyilvánították a bajai halászlevet.

Ahogy Zsigó Róbert sajtótájékoztatóján is elhangzott, többen dolgoztunk – már a Hungarikum törvény megjelenése előtt – a bajai halászlé népszerűsítésén. Szerettük volna fölvetetni a szellemi kulturális örökség listájára, ugyanúgy, mint ahogy azon szerepelt például a karcagi birkapörkölt, vagy a mohácsi busójárás. Ez a kezdeményezésünk nem járt sikerrel, de természetesen nem adtuk fel. Jól jött nekünk a 2012-es Hungarikum törvény megjelenése, így ezen a vonalon el tudtunk indulni. Az előkészítő és az összes folyamatban részt vettem a kezdetektől fogva. 

A legújabb Knorr-reklám rendesen felháborította a bajai közvéleményt. Önnek mi a véleménye a videóról?  

Nyilván minden cégnél a profitszerzés a lényeg, nincs is ezzel semmi gond, ha a saját terméküket reklámozzák – adott esetben a halászlékockáról van szó. Viszont a korrektséget be kell tartani! Ha a bajai halászlének van egy egyedi receptje -profit ide, profit oda -, a határokat nem szabad feszegetni, vagy túllépni.  

Megyei Príma Díj 2015 jelölt: Dr. Munczig Dénesné Bemutatjuk a bajai kötődésű Príma Díj jelölteket. Elsőként Dr. Munczig Dénesnével beszélgettünk.
Bemutatkozott a Bajai Sportszervezetek Szövetsége Megalakult a Bajai Sportszervezetek Szövetsége, melynek elnöke, Borbély Miklós válaszolt a helyi sajtó kérdéseire.
Megyei Príma Díj 2015 jelölt: Suba Róbert Bemutatjuk a bajai kötődésű Príma Díj jelölteket. Suba Róbertet kérdeztük.
Megyei Príma Díj 2015 jelölt: Kalocsa Béla Bemutatjuk a bajai kötődésű Príma Díj jelölteket. Kalocsa Bélával beszélgettünk.
Megkérdeztük: Hogy tetszik az új körforgalom? Ismét kíváncsiak voltunk a véleményetekre, ezúttal az új körforgalommal kapcsolatban.
Bejártuk a Városháza alatti bunkert Vedelek Norbert alpolgármesterrel a pincétől a padlásig bejártuk a városházát, amely különös utazás volt a múltban.
Megkérdeztük: hogyan vigyázol az egészségedre? Ma van az egészség világnapja. Egyre többen ismerik fel az egészséges életmód fontosságát, de mi a helyzet Baján?
Megjelent a Hegyhengergetők első videoklipje Rendkívül jó hangulatban beszélgettünk a bajai zenészekkel. Cikkünkből kiderül, miért szerepelnek a klipben próbababák.
Puskást választották a világ legjobb labdarúgójának Ismét büszkék lehetünk az egyik leghíresebb magyarra, Puskás Ferenc lett minden idők legjobbja.