Csizmát az ablakba, jön a Mikulás!

Még Rudolf, a rénszarvas is meglepődne, ha meg kellene számolnia, hogy gazdájának hányféle neve, öltözéke és ajándéklistája van a nagyvilágban. Pedig bizony így van! A Télapónak egész évben sok a dolga, hiszen rengeteg ajándékot kell beszereznie, hogy a világ összes gyermekének mosolyt varázsoljon az arcára. Talán azért, hogy ne legyen túl egyhangú és unalmas ez a soha véget nem érő munka, a Mikulás országonként más és más módon jelenik meg, a várva várt napon.

sb10069274b-007

 

Finnország

A világ összes jó gyereke (na meg a rosszak is) tudja, hogy Lapföld a Mikulás otthona, ahol a Mikulásgyárban sok millió ajándék készül. Bizonyos lapföldi „pletykák” úgy tartják, hogy a Fülhegy rejti a Mikulás birodalmát, bár az Egyesült Államok hagyományai szerint az öregúr otthona inkább az Északi- sark. Itt az ideje, hogy rendet tegyünk! Lapföldön található a Mikulás műhelye, ahol egész évben találkozhatunk vele és kis manóival, akik az ajándékkészítésben segítenek neki. Az Északi-sarkkörön működik az a postahivatal, ahová a világ összes gyermekének kívánsággal teli levele érkezik a Mikuláshoz.

 

Finnországban úgy tartják, hogy a Télapó december 5-én indul útjára rénszarvas húzta szánján, hogy december 6-a reggelére minden gyermek cipőjét megtöltse jóval. A Mikulás a sok szép ajándék mellett tradicionális édességgel, fahéjas, gyömbéres és szegfűszeges keksszel is megajándékozza a kicsiket. A finn Télapónak nagyon igyekeznie kell, ha végezni akar egy éjszaka alatt a meglepetések kiosztásával, hiszen a hagyományok szerint az ő szánja sajnos nem tud repülni. Ez ám a pech, öregfiú!

maxresdefault

 

Norvégia

A Mikulás Norvégiában sem a megszokott Télapó formát ölti fel, amikor elindul szétosztani az ajándékokat, sőt! Talán ő az egyik kakukktojás a keresztény kultúrában. A Pelznickle, a „Szakállas Miklós” egyáltalán nem hasonlít az általunk ismert Télapóra, hiszen kék ruhát és szalmakalapot visel, olykor pedig úgy fest, mint aki fél szemére vak. Egy kenyérrel teli hátizsákot cipel a hosszú úton, ahol mindvégig elkíséri Sleipnir nevű, nyolclábú, repülő lova is, ezért a norvég gyerekek gyakran a „fehér lovas” jelzővel illetik.

 

Az ijesztő külseje ellenére a Télapót minden gyermek szereti, így a december 6-ára virradó napon szalmával kitömött csizmával várják a kandalló pattogó tüze mellett, amivel természetesen a repülő lónak is akarnak kedveskedni. A norvégok úgy tartják, hogy a Mikulás egy egész éjszaka alatt körbeutazza a világot és jelképül kenyeret adományoz, amerre csak jár.

lighten bag

 

Hollandia

A holland Télapó, becsesebb nevén Sinterklaas, egyenesen Spanyolországból érkezik fehér lován, Amerigón, méghozzá egy gőzhajóval. Az őt váró boldog gyerekeket a saját születésnapján, azaz december 5-én ajándékozza meg. Zsákjában mindenféle finomság lapul: csoki betű, borsos sütemény és az elmaradhatatlan mézeskalács, amit a gyerekek fapapucsaiba rejt el. A holland rosszaságoknak azért van miért aggódniuk, hiszen ha nem jól viselkedtek, a Télapó a Fekete Péterre bízza őket, aki általában a csintalan gyerkőcöket a zsákjába rejti, és meg sem áll velük Spanyolországig. Itt aztán nagyon megéri jónak lenni!

Sinterklaas lovon

 

Oroszország

Az oroszok által várt Fagy Apó, azaz Gyed Moroz nem decemberben, hanem január 1-jén látogatja meg az őt váró gyereksereget. Trojka nevű fehér lován érkezik, és általában elkíséri őt unokája, Hóleányka, aki végig segít a nagyapónak kiosztani a szebbnél szebb ajándékokat.
A piros vagy kék ruhát viselő Fagy Apó általában sok finomságot hoz a kicsik számára: puttonyában lapul étcsokoládéból készült édes, tejes krémmel töltött cukorka vagy tejcsokoládéval bevont, természetes gyümölcsökkel töltött cukor is, amelyek mind tradicionális, orosz finomságok.

20121203-telapo-oroszorszag-gyed-moroz-es3

 

Olaszország

Jöjjön egy különleges kivétel, így a legvégére. Az olasz gyerekeket karácsony estéjének másnapján nem a Mikulás, hanem egy jó boszorkány, Strega Buffana látogatja meg. Az örökérvényű rénszarvasokkal húzott szán helyett seprűnyélre pattan, és úgy hordja szét az ajándékokat egész Olaszország szerte. A jó gyerekek izgatottan várhatják, mikor repül el a ház felett, ám a rosszak ne reménykedjenek: a boszorkány nekik csak szenet hozhat ajándékba. A jóságos boszorkának előző este tejeskávét és süteményt készítenek a gyerekek, hogyha arra jár, jól is lakhasson!

maxresdefault

 

Amíg elérkezik december hatodika, bírjuk ki rosszalkodás nélkül, hiszen jó tett helyébe jót várj! Tessék a csizmákat fényesre pucolni és izgatottan várni a rénszarvasok dobogását a háztetőn.
Addig már csak abban reménykedünk, hogy a Mikulás idén egy kis havat is hoz ajándékba, hogy végre beköszönthessen az igazi Jégvarázs!  

A Márton napi legendák nyomában A zsíros kenyér, a liba és a lampionok senkinek sem ismeretlenek. De vajon honnan ered ez a népi hagyomány?
Malacfarok, méz és tojás – így leszel szerencsés 2016-ban! Kutattunk egy kicsit hazánkban, és csak kapkodtuk a fejünket, a sok újévi szokás hallatán!
“Az emberi szeretet nagyon törékeny” Ugye te sem hagyod, hogy magával rántson az ünnepi őrület? Szabolcs atya elmondta, hogyan lehet teljes az ünnep.
Karácsonyi nyomozás: Hol lehetnek most kedvenc ünnepi hőseink? Van, aki elzüllött, van, aki politizál, de senki se fér a bőrébe! Mi lett kedvenc karácsonyi filmhőseinkből?
Megkérdeztük: Hogyan telik az idei karácsony? Küszöbön az ünnep, mindenki lázasan készül. Túléljük, vagy megéljük a karácsonyt 2015-ben?
Így épült fel Baja mézeskalács mesevárosa Felépült Baja mézeskalács mesevárosa. Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója nyitotta meg a különleges kiállítást.
“Tízezer gyermek karácsonya” – bajai Cipősdoboz Akció A Baptista Szeretetszolgálat és a Családsegítő Szolgálat is gyűjti a rászorulók számára szánt karácsonyi ajándékokat.
Karácsonyváró szokások Erdélyben Erdélyben a mai napig él sok olyan szokás, mely félő, hogy nálunk feledésbe merül. Így várják a székelyek a karácsonyt.
Megkérdeztük: mit hozzon idén a Mikulás? Csoki, cukor, mogyoró, játék... A gyerekek többnyire erre vágynak. Na de mi a helyzet a szülőkkel? Utánajártunk.