5 szuperfinom paleo süti karácsonyra

Az ünnepek közeledtével sokan elgondolkoznak a menü fogásain. Aki viszont különleges diétát követ, vagy egyszerűen egy másfajta étrendre tért át, annak egy picivel mindig nehezebb dolga van. Csüggedni viszont nem érdemes, hiszen minden finom falat többféle módon is elkészíthető. Íme a legfinomabb paleo sütemények!

 

1. Almás-fahéjas-diós muffin

Reszeljünk le 2 nagyobb almát. Egy külön tálban verjünk habosra 5 tojást és 10 dkg eritritet. Egy teáskanálnyi citromlében oldjunk fel késhegynyi szódabikarbónát, majd pezsgés után adjuk a tojásos keverékhez. Mozsárral törjünk össze 20dkg diót, adjunk hozzá 10 dkg kókuszlisztet, egy csipet sót, és 2 kávéskanál fahéjat. Ezt a száraz keveréket keverjük bele a tojásos masszába, majd adjuk hozzá a reszelt almát is. Ha fokozni akarjuk az ízélményt, szórjunk bele apróra vágott paleo csokoládét, majd adagoljuk muffinformákba a tésztát. Csokoládé a tetejére is kerülhet. A 12 db süteményt süssük 180 fokon 20-30 percig. Aki az almát annyira nem kedveli, nyugodtan ki is hagyhatja, anélkül is mennyei lesz az íze!banana-nut-chocolate-chip-muffins

 

2. Paleo bejgli

Mákos, vagy diós töltelékkel is készülhet. Előbbihez keverjünk össze 15 dkg darált mákot 2 evőkanál kókuszzsírral, 3 evőkanál eritrittel, 1 evőkanál reszelt citrom- vagy narancshéjjal, aki kedveli, tehet bele 2 evőkanál mazsolát is. Ezeket egy kevés vízzel krémesítsük, és melegítsük lassan. Ugyanezzel az eljárással készül a diós töltelék is, melyhez 15 dkg darált diót  3 evőkanál eritrittel, fél teáskanál őrölt fahéjjal, 1 teáskanál vanília kivonattal, 1 evőkanál reszelt narancshéjjal, tetszés szerint mazsolával és kb. 1,5 dl vízzel keverünk össze.

 

A bejgli tésztájához 20 dkg mandulalisztet, 35 gramm eritritet és 2 tojást hűtsünk le. 90 g kókuszzsírt tartsunk szobahőmérsékleten, hogy kenhető legyen. A hozzávalókat az egyik tojás kivételével (ami a kenéshez lesz felhasználva), villával dolgozzuk először morzsásra, majd gyorsan gyúrjuk össze, hogy ne melegedjen fel túlságosan. Ezután egy kis időre tegyük a hűtőbe. Ezután nyújtsuk ki a tésztát egy sütőpapíron, töltsük meg a diós/mákos krémmel, és tekerjük fel. Kenjük meg a félretett tojással, szurkáljuk meg a tetejét, és 180 fokon süssük kb. fél órát.Bejgli-2012-egyben-2_zps09141719

 

3. Kókuszos-csokis praliné

Ez az apró kókuszos finomság gyorsan mindenki kedvencévé válhat. Keverjünk össze egy bögre (2,5 dl) kókuszreszeléket 1/4 csésze mézzel, 2 evőkanál kókuszzsírral, és 1 evőkanál kókuszliszttel. Fontos, hogy a kókuszzsír enyhén krémes állagú legyen, ha túl folyós, tegyük pár percre a hűtőbe, ha pedig túl kemény, tartsuk egy ideig szobahőmérsékleten. Ha összeállt a keverék, gyúrjunk belőle kis golyókat, és a tetejükbe nyomjunk 1-1 szem mandulát. Gőz felett olvasszunk fel  6 dkg étcsokoládét, és mártsuk bele a golyókat. Ezután tegyük hűtőbe a bonbonokat, hogy megszilárduljon rajtuk a csoki.

bonbon

 

4. Mézes sütemény mascarpone krémmel

8 dkg kókuszolajat habosítsunk fel 30 dkg eritrittel, adjunk hozzá 2 tojást, 3 dkg mézet, 1,5 dl kókusz- vagy mandulatejet, 1 teáskanál őrölt szegfűszeget és 2 teáskanál őrölt fahéjat. Keverjünk el 40 dkg mandulalisztet 1 teáskanál szódabikarbónával, ezt adjuk az előző keverékhez, 5 dkg darabolt dióval és egy pici sóval együtt. Süssük meg egy tortaformában 170 fokon, majd hagyjuk kihűlni. Ezalatt állítsuk össze a krémet. 25 dkg mascarpone-t keverjünk ki egy csomag vaníliás cukorral és 3 dkg mézzel. Vágjunk félbe egy narancsot, reszeljük a krémbe a héját, és facsarjuk bele a levét.  1 dl tejszínt verjünk fel keményre,és óvatosan adjuk hozzá a masszához. Tálaljuk a sütemény mellé.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

5. Amerikai almáspite

35 dkg mandulalisztet keverjünk el egy csipet szódabikarbónával, 18 dkg kókuszvajjal, 3 tojással és 15 dkg eritrittel. Gyúrjuk össze, és a felét lapítsuk egy piteforma aljába. Készítsük el a tölteléket: 1 kg reszelt almát 20 dkg eritrittel, fél vaníliabéllel, 10 dkg mazsolával, és fahéjjal keverjünk össze. Adagoljuk a formában levő tésztára, és annak másik felével fedjük be. 180 fokon süssük meg.2030062_0cc8009a10546a412ea79db119503b43_wm

 





4 mentő ötlet ügyetlen csomagolóknak Szalagok, papírok, ragasztó, olló... Sok ember ellenségei. Most megmutatjuk, hogyan veheted fel velük a harcot!
Unod a zöldségeket? Egyél virágot! A virágokat régóta fogyasztják több országban is, ideje, hogy a mi konyhánkban is helyet kapjanak. Próba szerencse!
A téli krémlevesek 5 koronázatlan királya A hideg estéket könnyedén feldobhatod egy "extrás" finomsággal. Krémlevesek, felturbózva!
Esik a hó? Mesélj még! Ez az évszak sem telhet el idegesítő posztok nélkül. Te hányszor csaptad le a laptopot az ünnepek alatt?
“Az emberi szeretet nagyon törékeny” Ugye te sem hagyod, hogy magával rántson az ünnepi őrület? Szabolcs atya elmondta, hogyan lehet teljes az ünnep.
Megkérdeztük: Hogyan telik az idei karácsony? Küszöbön az ünnep, mindenki lázasan készül. Túléljük, vagy megéljük a karácsonyt 2015-ben?
Milyen fát válasszunk? – Fenyővásárlási kisokos Ne essünk pánikba, ha még nem vettünk karácsonyfát! Lehetőség bőven akad. Neked milyen van?
Így épült fel Baja mézeskalács mesevárosa Felépült Baja mézeskalács mesevárosa. Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója nyitotta meg a különleges kiállítást.
Palacsinta, az ezerarcú finomság Lehet fahéjas, lekváros, burgonyás, hagymás, chilis, citromos... a népszerűsége sosem csökken. Így készül a nagyvilág konyhájában!