Kajafüggőség, avagy az ízek üzlete

Próbáltál már házilag készíteni gyümölcsjoghurtot, de az íze meg sem közelítette a boltiét? Hát ez nem véletlen, valószínűleg nem a konyhai tudományoddal vagy az alapanyagok minőségével volt probléma, mivel egy egész iparág épül az ízek gyártására. A nyersanyagok ipari feldolgozás során veszítenek színűkből, ízükből és állagukból. Ezt meg lehetne előzni kíméletesebb és persze költségesebb technológiákkal, de a gyártók a mesterséges úton előállított adalékanyagok mellett teszik le a voksukat.  

 

A világon nem terem annyi eper, ami fedezné a termékekhez szükséges mennyiséget, mindössze az USA szükségletének 5%-át teszi ki. A fogyasztói igényeket viszont ki kell elégíteni, ezért ízmérnökök kísérletezik ki a megtévesztésig hasonló vagy azonos aromákat. A málnában található ízmolekulát például kémiai úton is elő lehet állítani, ezután még kiegészítik cukorral és citromsavval, hogy a természetes málnához hasonlítson. De ettől sokkal meglepőbb eljárás is létezik. Alapanyagként egy ausztrál fafajta szolgál, aminek a fűrészporát elkeverik alkohollal, vízzel és még néhány titkos hozzávalóval, a kotyvalék  végeredménye eperíz. A receptúra apró változtatásaival kinyerhető málna, erdei gyümölcs, vanília, de még kakaó aroma is. Ki gondolta volna, hogy a gyümölcsjoghurtok, teák, fagylaltok szerves részét fűrészpor teszi ki?

 

 

Egyébként a gyümölcsfelhasználással készült joghurtoknak minimum 3,5% gyümölcsöt kell tartalmazniuk, ahhoz, hogy „gyümölcsjoghurtoknak” nevezhessenek egy terméket, 6%-nál több kell hogy legyen ez az arány. Ez poharanként mindössze 2 szem meggyet jelent, amitől nem is várhatunk ízkavalkádot.

fagyi

 

A citromlé kifacsarásával sem bajlódnak, helyette citromsavat használnak már sok évtizede, többek között a kólához is. Ma már szinte kizárólag penészgombák és tejbaktériumok váladékából nyerik ki, hasonlóképp a kókusz ízhez, csak azt földben élő gombák termelik. Az őszibarack aromát pedig ricinusolajból hozzák létre.

 

Ezeket az aromákat persze „természetes aroma”-ként tüntetik fel a címkéken, mivel gyakorlatilag tényleg természetes alapanyagokból készülnek, annak ellenére, hogy a gyümölcsök vagy fűszernövények közelében sem jártak.  

 

Nem csak az édességeket hálózta be az ízipar. A Nestlé egyik leányvállalata például mogyorómaradékot és búzasikért kever el nátronlúggal és sósavval, hogy disznóhús ízt kapjon, majd ízhelyettesítőként árulják. A tyúkhús leveskockákat is túlzás 2 gramm szárított hús után elnevezni. De a füstölt húsok sem a régiek már. A hagyományos füstölés hosszadalmas és helyigényes, ezért költséges is.  Mivel a kereslet nagy, egy jóval olcsóbb és gyorsabb eljárást találtak ki. Azóta a nagy húsüzemekben füstölő helyett zuhany alá kerül a hús. A valódi füstölés tartósítási eljárásként szolgált, így azt egy plusz adalékanyaggal pótolják. Egyébként ez a füst-lötty boltban is beszerezhető, ha a megkívánná az ember a füst ízt.

sonka

 

A probléma nem is a hamis ízekkel kezdődik – mert mindenki tisztában van vele, hogy az aromák már az egyik legerősebb marketinghúzásnak számítanak -, hanem ott, hogy a címkékre nem kötelesek feltüntetni a gyártók, hogy az a bizonyos aroma mit tartalmaz, vagy milyen eljárással készült. Így olyan dolgokat is megeszünk, amiről ha akarnánk se tudhatnánk. És egy idő után ragaszkodni kezdünk ezekhez az aromákhoz, pedig a természetben fellelhető ízeknek és illatanyagoknak fontos szerepük van, mégpedig az, hogy megvédjenek a túlevéstől, a mértéktelenségtől. Ennek hiányában élelmiszer-függőség alakulhat ki, melynek következményei az elhízás, emésztő-szervrendszeri betegségek, ízületi betegségek, csont- és fogbetegség.

A Google rejtett trükkjei Google trükköket gyűjtöttünk össze, amik között biztos találsz olyat, amit még nem ismertél.
Ezt a 6 idióta találmányt midenképp látnod kell Minden jó ötletre jut egy rossz is. Most a rosszak közül gyűjtöttünk össze párat.
Különös újévváró szokások a nagyvilágban Vicces újévi szokásokat és babonákat mutatunk a föld minden tájáról. Némelyiket el sem fogod hinni!
15 ajándék ötlet férfiaknak Nem könnyű jó ajándékkal meglepni a férfiakat. Mutatunk vicceset, hasznosat, hogy biztos legyen az öröm.
Kosárfonás újságpapírból – garantáltan az új hobbid lesz! Nagyszerű újrahasznosítási technikát ismerhetsz meg, és még az is lehet, hogy a téli estékre új hobbit találsz.
A legizgalmasabb téli frizurák Hogy ne legyen unalmas a sapka alatt a haj, mutatunk néhány ötletet téli frizurákhoz.
8 különleges újszülött köszöntő szokás A köldökzsinór és a babahaj misztikus jelentőségétől a babaviadalig.
A nagy fűmag teszt – Mit vessünk a kertbe? 9 fűmag minta közül 5 esetben kellett hatósági eljárást indítani.
Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?