Milyen fát válasszunk? – Fenyővásárlási kisokos

A karácsony egyik legnagyobb dilemmája a fenyővásárlás. Mekkorát vegyünk? Honnan szerezzük be? Cserepeset vagy vágottat válasszunk? Zöld legyen vagy ezüst? Igazira vagy műfenyőre ruházzunk be? Ahány ember, annyi vélemény, de egy biztos: az ünnepi stressz egyik fő okozója a fa. Hogy a viták végére pontot tegyünk, mélyebben beleástuk magunkat a témába.

 

A méret nyilván a lakás nagyságától függően megfontolandó. Tapasztalataim szerint a kisebb méretű műfenyő vásárlók többsége panellakó, persze vannak kivételek. Ők azok a hétköznapi hősök, akik a potyogó, szúrós fenyőt felcipelik a tizedikre is, és utána veszik a fáradságot, hogy felsöpörjék a lépcsőházat (vagy nem). Az eredmény: valódi illatos fenyő-élmény, sűrű porszívózással. Porszívó? Na ne… És itt lép életbe a legnagyobb vitatéma: igazi vagy mű?TesaPhotography / Pixabay

 

A műfenyő hosszú évek óta tartja népszerűségét a piacon, a tervezők pedig egyre merészebb fajtákat álmodnak meg. Színek tekintetében kimeríthetetlen a tárházuk, de sajnos lassan egy-egy betondzsungelben felnőtt, természetben nem sokat járt gyerek az eredeti fenyőfa színével sem lesz tisztában. Ez történt szegény tehenekkel is, akik több gyerek szerint lila foltosak. No, persze korántsem célom ennyire műfenyő-ellenesnek lenni, bár “vidéki” gyerekként, a környezetre gyakorolt nem túl jótékony hatásai ismeretében jogom lenne ellenük masszívan állást foglalni.

 

A helyzet az, hogy a műfenyők 85%-a tőlünk meglehetősen távoli országokból érkezik, főleg ázsiai vidékekről. Ennek következtében nem keveset utaznak, tehát a levegőbe pöfögő, fákat szállító autók által kibocsátott gázok nem éppen Földünk egészségét szolgálják. Ezek a fák többnyire PVC-ből készülnek, ennek az anyagnak a stabilizálása pedig ólommal történik. Ha hinni lehet a rémtörténeteknek, az ólom az évek során veszélyes porrá alakul át, melynek belélegezve a szervezetre mérgező hatása van.327970400_ea952af84d_b

 

Persze az sem túl szerencsés, amikor az 5-6 éves, használt műfenyő eléri a kidobási állapotot, és hulladékégetőbe kerül. Ilyenkor a PVC égése következtében hidrogén-klorid, dioxin és más toxikus vegyületek keletkeznek. Nem hangzik túl jól, viszont tény, hogy praktikusság szempontjából a műfenyő a nyertes. Nincsenek tüskék, nincs porszívózás, cipekedés, és ha a gyerek vagy a macska magára rántja, akkor kisebb eséllyel sérül meg.

 

Ha már ennyire környezettudatosak vagyunk, muszáj szót ejteni “szegény” kiirtott fenyőerdőkről. Sok műfenyő vásárló ugyanis pont azzal takarózik, hogy ő bizony óvja, védi az élővilágot, és esze ágában sincs egy élő organizmus létjogosultságát befolyásolni, ne adjisten a szoba közepén megcsonkítva, felcsicsázva mutogatni. Az “igazi” karácsonyfáknak viszont eszükben sincs “igazi” fenyőerdőben nevelkedni, ők ugyanis karácsonyfatelepen nőnek szépre, nagyra, szimmetrikusra.new-96

 

Akiknek nem csak a fenyő “igazisága”, hanem maga az élő nővény varázsa is fontos, azok cserepes növényt szoktak választani. Akadnak kertészetek, ahova karácsony után vissza lehet vinni a növényt, de sokan egyszerűen kiültetik a kertbe. Ezt persze, ha minden évben megtennénk, akkor komplett fenyőerdővé válna az udvar, tehát néha-néha azért ne sajnáljunk egy vágott fát is beszerezni. Tényleg arra vannak kitalálva, hogy karácsonyfaként fejezzék be életüket,szóval attól, hogy ilyet vásárolunk, nem leszünk környezetrombolók.

 

Fajtákat tekintve egyéni ízlés függvénye, hogy ki milyet választ. A Nordmann-fenyő előnye, hogy kevésbé szúrós, és nem hullat olyan sok tűlevelet. Legtöbben lucfenyőt vásárolnak, ennek levelei szúrósak és potyogósabbak. Népszerű még a kolorádói jegenyefenyő, mely szintén nem szúrós, és színe szürkészöld, ezüstös. 

 

Mindent összevetve, a fenyő hozzátartozik az ünnephez. Legyen akár mű vagy igazi, ott a helye minden lakásban. Irány a vásár!

4 mentő ötlet ügyetlen csomagolóknak Szalagok, papírok, ragasztó, olló... Sok ember ellenségei. Most megmutatjuk, hogyan veheted fel velük a harcot!
Esik a hó? Mesélj még! Ez az évszak sem telhet el idegesítő posztok nélkül. Te hányszor csaptad le a laptopot az ünnepek alatt?
“Az emberi szeretet nagyon törékeny” Ugye te sem hagyod, hogy magával rántson az ünnepi őrület? Szabolcs atya elmondta, hogyan lehet teljes az ünnep.
Megkérdeztük: Hogyan telik az idei karácsony? Küszöbön az ünnep, mindenki lázasan készül. Túléljük, vagy megéljük a karácsonyt 2015-ben?
Így épült fel Baja mézeskalács mesevárosa Felépült Baja mézeskalács mesevárosa. Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója nyitotta meg a különleges kiállítást.
Megkérdeztük: Hogyan töltöd az idei szilvesztert? Küszöbön a szilveszter. Kíváncsiak voltunk, Ti hogyan ünnepeltek, és mit vártok 2016-tól.
Vasárnapi kávézó – Kossuth-díjból közgyűlölet Szólásszabadság, vagy gyűlöletbeszéd? Ákos egy egész ország érzelmeire hatott néhány mondattal.
5 szuperfinom paleo süti karácsonyra Megmutatjuk, mivel sütizhet egészségesen a család az ünnepek alatt. Ezekkel a receptekkel nem lőhetsz mellé!
“Tízezer gyermek karácsonya” – bajai Cipősdoboz Akció A Baptista Szeretetszolgálat és a Családsegítő Szolgálat is gyűjti a rászorulók számára szánt karácsonyi ajándékokat.