Ennio Morricone 5+1 legemlékezetesebb filmzenéje

A 87 éves olasz zeneszerző a filmtörténelem egyik legnagyobb hatású, legismertebb komponistája. Többek között két Golden Globe-díjjal, egy Grammy-díjjal és még számos más elismeréssel büszkélkedhet. Érdekesség, hogy pályafutása során négyszer is jelölték Oscar-díjra, viszont az Akadémia csak 2007-ben jutalmazta meg egy életműdíjjal. Zenéiben előszeretettel használ harmonikát, pánsípot vagy elektromos gitárt. Több mint 500 filmzenét szerzett, melyek közül számtalan emlékezetes melódia égett bele emlékezetünkbe. 

 

A Jó, a Rossz és a Csúf

Sergio Leone direktorral való munkakapcsolata az Egy maréknyi dollárért című westernfilmmel kezdőzött. Majd a spagettiwestern nagy úttörőjének számos kiváló filmjéhez szolgáltatta a háttérzenét. Az egyik ilyen az 1966-os A Jó, a Rossz és a Csúf című alkotás. 

 

Volt egyszer egy vadnyugat

Talán az egyik legismertebb, leghíresebb szerzeménye, amit szintén az olasz rendező filmjéhez írt. Állítólag a zene előbb kész volt, mint a film, és Leone Morricone dallamai köré építette a jeleneteket. A mester az összes főszereplőnek külön témát komponált. 

 

Volt egyszer egy Amerika

1984-re a rendező-zeneszerző páros immáron 7 közös munkán volt túl, így nem is volt kérdés, hogy Leone utolsó filmjéhez is az olasz mester szolgáltatja majd a háttérzenét. A közel 4 órás drámából nehéz kiragadni egy témát, annyi gyönyörű és emlékezetes melódia csendül fel benne. 

 

Aki legyőzte Al Caponét

Az igaz történeten alapuló gengszterdráma az Al Capone elleni “vadászatot” göngyölíti fel, melynek zenéjéért ’88-ban Morricone Grammy-díjat kapott, “Legjobb eredeti zenei album” kategóriában. 

 

Cinema Paradiso 

’91-ben BAFTA-díjjal jutalmazták Giuseppe Tornatore filmjéhez írt művéért. A mester a film első nézése során “álmodta” meg a mű zenéjének alapját. Az olasz zeneszerző-rendező páros egyébként egymásra talált, ugyanis azóta 7 produkcióban működtek együtt. 

 

+1: A profi

 A francia kultfilmhez szerzett műve mondhatni sláger lett, még a rádiók is játszották anno. Kevesen tudják, hogy a “Chi Mai” nevű dal eredetileg az 1971-es Maddalenához íródott. 

Ezeket a filmeket várjuk legjobban az idén Összegyűjtöttünk olyan filmeket, melyekre muszáj lesz beülnünk 2016-ban. Íme a lista:
Zsigmond Vilmos sajátos technikájával volt képes meghökkentő látványt nyújtani Az Oscar-díjas magyar operatőrre, Zsigmond Vilmosra emlékezünk, akinek rengeteget köszönhet a filmes szakma.
35 éves korunk egyik legtehetségesebb énekesnője Christina Aguilera ma ünnepli születésnapját. Megnéztük, hogyan lett a Disney Channel üdvöskéjéből szexi díva.
Filmek, melyek végén garantáltan leesik az állad Szereted a csavaros végű filmeket? Mutatunk tízet, melyek megnézése után biztosan meg fogsz lepődni.
Ludas Matyi 66 éve verte el először Döbrögit színesben Az 1949-ben felvett első magyar színes film, a Ludas Matyi forgatása során számos nehézség adódott.
Narcos – 1. évad: Egy drogbáró felemelkedése és bukása "Inkább egy sír Kolumbiában, mint egy börtöncella az Egyesült Államokban" - Pablo Escobar
10+1 érdekesség a ma 54 éves Axl Rose-ról Az Guns N' Roses hamarosan újra összeáll eredeti felállásban. Addig is nézzünk néhány érdekes tényt az 54 éves Axl-ről.
Ezek voltak 2015 legjobb filmjei Előző cikkünkben megnéztük, melyik filmeket várjuk legjobban idén, most kicsit visszatekintettünk az elmúlt évre.
66 éve hunyt el a Nagy Testvér megálmodója Angszoc, Gondolatrendőrség, újbeszél. Ismerősek? Ha igen, biztosan olvastál már Orwellt.