Jövő idő: Bionika – tudományok találkozása

Európában elsőként Magyarországon indult bionikai-képzés a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem együttműködésében. A két intézmény közös projektjeként a tervek szerint 2017. februárjára elkészül a Bionikai Innovációs Központ (BIK), melynek létrejöttét a magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja.

 

De mi az a bionika?

Egy olyan új tudományág, ami több különböző szakterületeket von össze. Főként a biológia és az elektronika-számítástechnika határán mozog. Az alapelve, hogy az élő természetben kifejlődött megoldások optimális megoldást jelenthetnek egy-egy műszaki problémára is. Ez átjárhatóságot teremt az amúgy elkülönülő tudományágak között. A természettudósokon és informatikusokon kívül fontos szerepet kapnak a mérnökök, építészek és designerek is. A műszaki tudományokban használt elnevezése biomimetika vagy biomimikri.

Biomimetikus pavilon Stuttgartban

Biomimetikus pavilon Stuttgartban

Miért fontos ez nekünk?

Két csúcstechnológia találkozásáról van szó, mely rengeteg új lehetőséget nyit meg. A tudományág alkalmazásának fő célpontja az orvosdiagnosztika, élelmiszer-biztonság,  biológiai- és információs technológiák, agrártechnológia, állategészségügy, de kiterjed a nemzetbiztonságra is. Az Európai Unió kutatási keretprogramjának is ezek a fő irányvonalai.

 

A bionikai fejlesztéseknek nagy hatása van az iparra, ami ugye egy ország húzóereje. Magyarország már a bionikai képzés elindításával előnyre tett szert, de a kormány úgy gondolja, akkor jár el helyesen, ha erőforrásait a kutatási fejlesztésekre fókuszálja, és 2020-ig további 800 milliárd forintot tervez erre a területre fordítani, amely megnyitja a magyar kutatók lehetőségeit.

 

Magyar iskolák

Aki bionikai képesítést szerez, nagy előnnyel indul az álláskeresők között itthon és külföldön is, mivel ezernél is kevesebb ember rendelkezik ilyen diplomával. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kívül a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetem is lehetőséget kínál a bionikai végzettség megszerzésére. A felvételihez a matematikán kívül fizika, kémia, biológia vagy informatika alapos ismerete szükséges. Célszerű mindegyiket emelt szinten tanulni, de az egyetemen is az alapoktól indul a tanítás.

Dizájnos inzulinadagoló

Dizájnos inzulinadagoló

Lenyűgöző fejlesztések

A bionika 10 éven belül megújítja a teljes orvosi technológiát. A tervek szerint 2017-re az USA-ban lehetőség lesz a páciens ágya mellett analizálni a vért egy biochipnek köszönhetően, és mindössze egy csepp vérre lesz szükség.

 

Egy magyar laborban olyan rendszer kifejlesztésén dolgoznak, ami biztonságosabbá teszi a közlekedést. Például jelzi a sofőrnek, ha egy gyalogos előtte az úttestre lép, megmutatja a közeli autókat és elkerüli az ütközést. A Magyar Bionikus Látásközpontban pedig  egy olyan eszközt fejlesztenek, ami a látható környezetről hang formájában ad információt látássérülteknek, például felismeri, milyen bankjegyet tart az illető a kezében. Az önjáró robotláb külföldön is sikert aratott. Érzékeli az emberi mozgást, és úgy tud lépkedni, ahogyan a viselője. Ezt a technológiát biztonságtechnikában is fel lehet használni, mivel távolból felismerné az embereket járásuk alapján.

 

A jelenleginél 1000-szer gyorsabb számítógépet is egy magyar informatikus alkotta meg. A CNN-chip (Cellular Neural Network) közvetlen kapcsolatot képes létesíteni az aggyal, illetve az agyi idegekkel. A számítógép továbbfejlesztése a mesterséges eszközök és az élő szervezetek közötti szimbiózis felé mutat.

Biológiai gyógyszerek – Biotechnológia a gyógyszeriparban A tünetek kezelése helyett a fő problémát célozza meg a gyógyszeripar csúcsterméke.
Humai – Halhatatlanná válhat a tudatunk 2040-ben már visszahozhatja az embereket a halálból a mesterséges intelligencia.
Jövő idő: Mágneses levitáció A levitáció rejtélye magyarázható. Már komoly lépéseket tettünk a lebegés elérése felé.
Jövő idő: Mesterséges intelligencia Tudja mire vagy kíváncsi, tudja milyen autót szeretnél, tudja mit eszel vacsorára. És ez még csak a kezdet.
Jövő idő: Mi lesz, ha lecserélnek egy gépre? A gépek és robotok térhódítása már elkezdődött. A hatásuk egyre inkább érzékelhető lesz a munkaerőpiacon.
Ezt a 6 idióta találmányt midenképp látnod kell Minden jó ötletre jut egy rossz is. Most a rosszak közül gyűjtöttünk össze párat.
Egyre vonzóbb energiaforrás a Nap Környezetkímélő megoldásokban kell gondolkodnunk hosszútávon, és a napenergia bizonyul az egyik legjobb energiaforrásnak.
Baja tehetségei: Faldum Gábor – triatlon Hétéves kora óta sportol, három világkupa dobogós érme már az övé, de még nagyobb lehetőségek várnak rá.
Így tornáztasd a szemedet – Meglátod, megéri! A szem túlterhelését leginkább a számítógép előtt eltöltött órák okozzák, de szemtornával megelőzhetjük a bajt!