“Tízezer gyermek karácsonya” – bajai Cipősdoboz Akció

Nem véletlenül szerepel az akció mottójában 10.000 gyermek. Ez a cseppet sem kicsi szám volt a kezdeményezés eredeti célja. Azóta sokkal több rászorulóhoz jutnak el a csomagok. Karácsony közeledtével évek óta lehetőség nyílik a jótékonykodásra minden bajai számára. Utánajártunk, idén hol adhatunk le dobozokat, és mi az, amire igazán nagy szükségük van a gyerekeknek.

 

 

Bár a Cipősdoboz Akció hivatalos honlapján számos információt összegyűjthetünk, mégis jobbnak láttuk a bajai szervezőket felkeresni a részletes tudnivalók végett. Mivel a megmozdulás eredetileg a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével vált ismertté hazánkban, először Dóczi Ákost, a Bajai Baptista Gyülekezet lelkipásztorát kérdeztük meg a legfőbb tudnivalókról.

 

“Tizedik éve gyűjtjük az ajándékcsomagokat, amikor lelkészként Bajára kerültem, akkor már szervezés alatt volt az akció. Eleinte a Családsegítő Szolgálattal együtt szervezett városi átadó ünnepségen is jelen voltunk, báboztunk a gyerekeknek, de szép lassan inkább városi rendezvénnyé módosult az, ami számunkra a Baptista Szeretetszolgálat révén keresztény megmozdulás volt. Természetesen semmi problémánk nem volt azzal, hogy mások is gyűjtenek, csupán nagyobb mértékben szerettünk volna keresztény arculatot adni a csomagok átadásának és az egész akciónak.”

Child-Girl-Kids-Christmas-Gift-540x359

 “

Dóczi Ákos elmondta, a csomagokat december 14-étől 19-éig, 17 és 20 óra között várják, a hivatalos weboldalon feltüntetett elérhetőségen keresztül lehetséges egyeztetni a lelkésszel a dobozok átvételéről. Két csomagkiosztó ünnepség lesz december 23-án, az egyik a Bajai Baptista Imaházban kerül megrendezésre, emellett Vaskúton minden rászoruló családnak személyes meghívót küldenek, és egy rendezvény során adják át az ajándékokat.

 

“Vannak megkereséseink, néhányan írnak a családjukról, a gyerekek számáról, az anyagi helyzetükről, arról, hogy mire lenne szükségük, és rajtuk is szeretettel segítünk. Az a célunk, hogy a rászoruló gyermekeknek, családoknak mások jóindulatán és felajánlásán keresztül segíthessünk”.

operation-christmas-child-boxes

 

A Bajai Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjét, Boussoussu Ágotát is megkerestük, ő tájékoztatott minket az általuk szervezett csomagakció lebonyolításáról.

 

“Körülbelül hét éve foglalkozunk ezzel. Iskolákban, óvodákban hirdetjük meg a kezdeményezést plakátokon és az ünnepi Városházi Karácsony keretein belül szoktuk kiosztani a csomagokat. Ami tiltólistásnak számít, az az alkoholtartalmú ital, a romlandó élelmiszerek és az elnyűtt ruhaneműket sem szívesen látjuk. Ha már látszik a ruhán, hogy senki nem hordaná, akkor inkább ne kerüljön bele a dobozba. A kicsik számára ideálisak a különféle játékok, mesekönyvek, iskolaszerek, édesség, a kamaszok pedig nagyon szoktak örülni a tusfürdőnek, testápolónak, bögrének, kendőnek, sapkának, sálnak, de a gyümölcsteákat is kedvelik” – mondta Boussoussu Ágota.

 

A plakátokon leadási határidőként december 14. szerepel, az ajándékátadó ünnepség december 17-én lesz, de utána is fogadnak még pár napig felajánlásokat. Aki ugyanis nem a Városházi Karácsonyon kapja meg az ajándékcsomagokat, azokhoz a Gyermekjóléti Szolgálat szokta kivinni házhoz.

 

Az intézményvezető tájékoztatott arról is, hogy a szervezetnek a bajai tourinform irodában van egy gyűjtőpontja, illetve a Szabadság út 32. alatt található irodájukban is lehet leadni csomagot. A családsegítő szolgálat kollégái kimennek ezekre a helyszínekre és az oktatási intézményekbe, a csomagok így kerülnek továbbításra.

Az akció szerte a világban ismert

Az akció szerte a világban ismert

Aki tehát szeretne segíteni, az még nem késett le semmiről, bátran pakoljunk meg tehát néhány üres cipősdobozt, és okozzunk örömet a nélkülöző gyermekeknek idén karácsonykor is!

Így épült fel Baja mézeskalács mesevárosa Felépült Baja mézeskalács mesevárosa. Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója nyitotta meg a különleges kiállítást.
“Az emberi szeretet nagyon törékeny” Ugye te sem hagyod, hogy magával rántson az ünnepi őrület? Szabolcs atya elmondta, hogyan lehet teljes az ünnep.
Megkérdeztük: Hogyan telik az idei karácsony? Küszöbön az ünnep, mindenki lázasan készül. Túléljük, vagy megéljük a karácsonyt 2015-ben?
4 mentő ötlet ügyetlen csomagolóknak Szalagok, papírok, ragasztó, olló... Sok ember ellenségei. Most megmutatjuk, hogyan veheted fel velük a harcot!
Karácsonyváró szokások Erdélyben Erdélyben a mai napig él sok olyan szokás, mely félő, hogy nálunk feledésbe merül. Így várják a székelyek a karácsonyt.
Megkérdeztük: mit hozzon idén a Mikulás? Csoki, cukor, mogyoró, játék... A gyerekek többnyire erre vágynak. Na de mi a helyzet a szülőkkel? Utánajártunk.
A magyar kultúra tízparancsolata 1989 óta ezen a napon ünnepeljük hazánk kultúráját. Mi ezért vagyunk büszkék rá.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
Megkérdeztük: Mit gondol a Hosszú Katinka-botrányról? Nemzeti hős vagy követelőző sztársportoló? A vélemények megoszlanak.