Összecsapás 2.0: A gáz vagy a fatüzelés olcsóbb az idei szezonban?

Ismét itt a tél. Ilyenkor mindig felmerül az örök kérdés, melyik fűtési mód éri meg jobban. A dolog azért összetettebb, mint az első ránézésre tűnik. Sok tényezőtől függ, és persze ha valaki tud “okosba” fát szerezni, annak e pár sor olvasása után, nagyjából el is dőlt a kérdés. 

 

Az alábbiakban részletesen megnézzük, hogy a 2015/16-os szezonban melyik fűtési mód az olcsóbb, és mennyivel. A gáznál az alapdíjat, a fatüzelésnél a szállítási díjat, a tűzifa behordásának díját valamint a munka során elfogyasztott alkohol (sör, bor vagy pálinka) árát nem vettük figyelembe. Ezek a költségek nagyjából kiegyenlíthetik egymást.

 

Nos, akkor induljon a 2015/2016-os mérkőzés az olcsóságért: 

 

Kék sarokban: a Gáz

A vezetékes gáz árát a 28/2009 KHEM rendelet szabályozza, amely különböző szolgáltatókra nézve némiképp eltérő díjakat állapít meg. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó területén nettó 2.295 Ft/MJ árat határoz meg.  

 

Mint ismeretes a jogszabály MJ árat határoz meg, míg az egyszerű halandó m3 alapján fizeti a gázdíjat.  A GDF Suez honlapja szerint a bajai gázátadón a gáz fűtőértéke 33,36 MJ/m3, tehát 1 m3 gázban 33,36 Mj energia van, ami azt jelenti, hogy egy 1 m3 gáz bruttó ára 97,23 Ft. Ez persze nem tartalmazza az esetleges további díjakat, kedvezményeket és korrekciós tényezőket.  

DSC_0036

 

Tehát 1 MJ energia ára 2,295 Ft + Áfa, ami bruttó 2,914 Ft lenne, de a fizetendő ár meghatározásához gázkészülékünk veszteségét is bele kell számolni. A 100% és a feletti százalék hatásfokú készülékek csak egy bizonyos számítási módszer alkalmazásával, lényegében csak papíron léteznek. Szóval vegyünk egy modern gázkazánt 97%-os hatásfokkal.

Így az 1 MJ energiáért fizetendő ár (2,914= 97%, 100%=x) gázkazánnal történő fűtés esetén 3,004 Ft kerekítve 3 Ft.
Tehát gáz esetében: 1 MJ energia = 3 Ft.

 

Piros sarokban: a fa

 

Fatüzelésnél egy átlagos hatásfokúnak mondható puffertartályra kötött vegyestüzelésű kazán 65 %-os hatásfokát vesszük alapul, azonban az ilyen rendszereknél elég gyakori az 50%, sőt az az alatti hatásfok, a 80% feletti érték pedig nagyon ritka. A faelgázosító kazánok 85% vagy a feletti hatásfok értéket is tudhatnak, azonban az áruk elég magas (450.000Ft < )  egy átlagos családi költségvetésnek. 

 

Keményfa tüzelőt választunk: 15-20% nedvességtartalmú, légszáraznak mondott, hasított bükkfa, melynek árát 2500 Ft/q, azaz 25 Ft/kg-nak vesszük. A nedvességtartalom igen fontos, miután emelkedésével a fa fűtőértéke rohamosan romlik, 50% nedvességtartalomnál már több, mint a felét buktuk. Nem hiába tartja a mondás, hogy a jó tűzifa legalább 2 évet száradt, persze ilyen hosszú tárolásra egy átlagos családi háznál ritkán van lehetőség.  

 

A bükkfa fűtőértéke 15%-os nedvességtartalom esetén 15,3 MJ/kg. A számoláshoz a nedvességtartalom változása miatt 15 MJ/kg értéket használunk.

DSC_0060

 

Azonban a kazán 65%-os hatásfoka miatt egy kg fa elégetésekor csak 15*0,65MJ energiát kapunk, ami 9,75 MJ. Tehát 9,75MJ energia 25 jó magyar forintba kerül. 

Így fatüzelés esetén 1 Mj energiáért 2,56 Ft-ot perkálunk. 

 

 

Gáz (1 MJ energia ára): Fa (1 MJ energia ára):
3 Ft 2,56 Ft

Persze a háznál keletkező eltüzelhető hulladékokból (kezeletlen fa hulladék, reklámújságok, stb.) nyert energiát nem vettük számításba, amely tovább erősítheti a fatüzelés árelőnyét. Azonban itt is felhívjuk mindenki figyelmét, hogy

 

csak és kizárólag olyan tüzelőt használjon, amelynek égésterméke a kéményből kikerülve nem írtja ki a fél utcát, hosszú távon sem.  

 

Nézzük, mit jelent ez pengő Magyar forintban: Ha egy átlagosan szigetelt családi háznál évente 1500 m3 gáz fogy el fűtésre, akkor az energiaszükséglet 50040 MJ.

A kedvezmények és többletdíjak figyelembevétele nélkül a fafűtés árelőnye  kb. 23.000 Ft.

 

Természetesen a tüzelőanyag fogyasztást sok tényező befolyásolja, így a megtakarítás is eltérő összegű lehet. Közel ideális feltételek esetén a fenti összeg inkább minimumnak tekinthető.

 

Látszik, hogy a fával történő tüzelés még mindig olcsóbb a gáznál, bár az utóbbi időszak gázár csökkenései jelentősen leolvasztották a különbséget. A vegyestüzelésű rendszereknél számos lehetőség adódik a hatásfok növelésére, például a füstgáz hőmérsékletének csökkentése, szabályzó rendszer beépítése, puffertartály használata és még számos egyéb. Ezeket mindenképp érdemes igénybe venni a nagyobb megtakarítás érdekében. Az egyik legfontosabb pénztárca kímélő tanács pedig az, hogy csak száraz fával éri meg tüzelni, hiszen a fa nedvességtartalmának növekedésével csökken a fűtőértéke, így a fatüzelés előnye gyorsan elfüstölhet. 

A Google rejtett trükkjei Google trükköket gyűjtöttünk össze, amik között biztos találsz olyat, amit még nem ismertél.
A legizgalmasabb téli frizurák Hogy ne legyen unalmas a sapka alatt a haj, mutatunk néhány ötletet téli frizurákhoz.
Élet a kukából – dumpster diving Nyugati és hazai fiatalok lázadása a kapitalista túltermelés ellen.
Hűtlenek társkeresője Mennyire hűtlenek a magyarok? És mennyire a bajaiak? A félrelépők társkeresőjén néztünk szét, mert ilyen is van.
Kipróbáltuk: Samsung Galaxy s5 mini A bajai Telenor jóvoltából próbálhattuk ki a Samsung Galaxy S5 mini készüléket.
Az alkohol és a nők barátsága A nők alkoholfogyasztási kultúrája manapság már egyáltalán nem tér el a férfiakétól.
Baja ökölvívói nem pihennek! Gálos Tamás számolt be a Mogyi Felsővarosi Ökölvívó Se Baja újabb sikereiről.
Nőnapra: 5+1 férfi típus, akitől leesik a bugyink! (szavazással) Macis, vékony vagy izomagy? Minden hölgy más-más kategóriát részesít előnyben. Nőnapi pasi-mustra, mert ma megérdemeljük!
Fel az álarcotl! – Megnéztük A sötét ötven árnyalatát (+18) SPOILER LIGHT: Idén sem tudtunk ellenállni Mr. Greynek! De vajon megérte?