Vasárnapi kávézó: A megvalósíthatatlan egészséges táplálkozás

Bizony a mostani 30-as, 40-es éveit taposó generáció tagjaként lassan rá kell eszmélni, hogy ez a műsor sem tart örökké. A fiatal évek “éjszakai élete” után manapság talán már fontosabb az, hogy az egy, kettő netalán három gyerek érettségijén is viselhető egészségi állapotban tudjunk meglenni, és testrészeink közötti viszonylag koherens egységgel tudjuk szemlélni kicsi fiúnk vagy lányunk felnőtté válásának eme emblematikus eseményét.

 

Ennek érdekében szerintem nincs olyan tagja saját generációmnak, aki már legalább egyszer ne próbálta volna letenni a cigit, abbahagyni a hétvégi iszogatást vagy elkezdeni valamilyen testmozgást. Egyszóval a kölkeink miatt akarunk jobb és egészségesebb emberekké válni.

 

Ez rendben is lenne de a cigi kínok közti letevése és a hétvégi tömény fröccsre cserélése után jön az igazi meglepetés. Egészségesen élni baromira nem egyszerű. Ugyanis az emberiségnek van már önirányító bombája, 6-7 éves gyerekek drónokat reptetnek gyakorlatilag mindenhol, és küszöbön áll a mesterséges intelligencia, de azt, hogy mit kellene ennünk, arról aztán finoman szólva sincs konszenzus.

 

Talán már két éve is van annak, hogy egy esti bevásárláskor a kedvenc bőrös virslim zacskóját címkével felfele tették be a pultba, így a sorbanállás időtartama alatt volt időm elolvasni az összetevőit. Igen, azóta nem ettem virslit.

 

Ez az eset indított arra, hogy megpróbáljak figyelni arra, mi is kerül belém étel gyanánt. Az egészséges táplálkozáshoz vezető úton az első lecke, amit mindenkinek meg kell tanulni az az, hogy a szart is meg lehet szokni.

 

A korábban természetesnek ható ízek után rá kell jönni, hogy az a néhány termék, amit egységesen egészségesnek mondanak elsőre olyan mintha elkezdenél kutyatápot enni, amit előzőleg jól elkevertél egy kis fűrészporral. Viszont az is igaz, hogy miután hozzászoksz a megváltozott ízekhez már korántsem tűnnek olyan borzalmasnak, sőt. 

 

Szóval van pár étel, amiben konszenzus van, hogy az jó lesz neked. Onnantól viszont teljes a káosz. A tudósok egymás nyeszlett gigájáig folyó küzdelmet folytatnak arról, hogy kinek van igaza. Sarlatán weboldalak százai mondják a tutit, mindenféle tudományos háttér nélkül.

 

Szép lassan rájössz, hogy lényegében vagy fogalmuk sincs arról, mi is lenne a követendő út, vagy van csak különböző érdekek miatt nem mondják el neked. Mind a kettő elég gáz.

 

Szóval, hogy csak néhányat említsek a dilemmák közül: vaj vs. margarin: ha vajat eszel a koleszterin öl meg, ha margarint akkor a kőolaj. Egyél frissen facsart narancsot. A narancsok felületét egy olyan gombaölővel kezelik (Imazalil), amelyet tárolás közben kizárólag vegyvédelmi ruhában (!) szabad megközelíteni. Nézd meg a Santa Cruz Biotechnology honlapján elérhető Imazalil adatlapot. Na ez a szar vélhetőleg szerves részét képezi a frissen facsart narancslevednek, hacsak nem mosod meg gyümölcsöt és minden mást amivel érintkezett dörzsivel, ami nekem baromira melósnak tűnt. 

 

De említhetném azt az esetet, amikor pár éve a sót kiáltották ki az emberiség fő ellenségének, aztán kiderült hogy mégiscsak kell az a szervezetbe. 

 

Aztán, ahogy minden egészséges táplálkozni vágyó, én is elértem az E számokhoz. Na ott rá fogsz jönni, hogy kis túlzással, reggelire a poharat is megehetnéd egy jó kis vajas beton darabbal, mert néhány, az élelmiszer iparban használt, és E számon futó alapanyagot az üveggyártásnál és az útépítésnél is alkalmazzák. 

 

Akkor veszek minden nullás csirkefelvágottat, csattansz fel dühösen. Le kell lombozzalak. Az E250 néven futó, nitrites pácsó elnevezésű képződmény minden, értsd minden húskészítmény alkotó eleme. Kísérletek igazolták, hogy önmagában nem, viszont gyomorsavval érintkezve, “bizonyos körülmények” esetén rákkeltő vegyületté alakulhat a szervezetben, és igen, a felvágottak viszonylag sűrűn érintkeznek gyomorsavval. Ezek után az egyik húsboltban megkérdeztem a hentest, hogy adjon valami olyat, amiben nincs benne ez a szar. Azt mondta, hogy egy-két terméket leszámítva,mindenbe beleteszik, mert enélkül a hús pár nap alatt megbarnul, aminek ugyan semmi baja, viszont nem lehet eladni. Na, ennyit a minden nullás csirkefelvágottról. 

 

Egyből eszembe jutott, mikor 1989-es rendszerváltás után, – akkor még gyerekként – kiutaztunk az ikonikus bécsi Shopping Center City Süd-be, minden magyar mekkájába, ahol a fotocellás ajtó a mennyország kapuit nyitotta meg. A technikai eszközök mellett, máig emlékszem ahogy a nők a húsos pult előtt álltak, és fennhangon mondogatták: ” Ez igen, micsoda színe van annak a húsnak”. Ki hitte volna, hogy az akkor nálunk hivatalban levő, fakó színű pörcöt, bőrt, csontot tartalmazó párizsiban legalább olyan dolgok voltak, amelyek megtalálhatóak egy állatban. Ja, és finom is volt!

 

Szóval az ismeretek birtokában ülsz a konyhaasztalnál és azon gondolkodsz, hogy fotoszintetizálni kellene, vagy az jár a fejedben, hogy vegetáriánus leszel. Aztán lemész a zöldségeshez, és miközben a csecsemő méretű zöldpaprikát a pénztárhoz vonszolod, azon gondolkodsz, hogy lehet, hogy egy egykori szovjet veszélyes hulladék lerakó telep földjéből került a kosaradba? 

Vasárnapi kávézó: Tanuljunk oroszul (ismét) Gondolatok az "Olajfegyver és globális uralmi rend" című könyv olvasónaplójához. Ha érdekel a világpolitika, olvasd el!
Vasárnapi kávézó: Miért nem jó az államnak a magyar? Az állami hivatalnokok, a rendőrség, a polgárőrség, mind Skodával jár. De miért nem magyart vesztek?
Vasárnapi kávézó: Még mindig csekktől csekkig élünk Vasárnapi gondolatok a polgárságról és az elcseszett 90-es évekről.
Válóper: sírnak a liberálisok A kapcsolat kiüresedett, az életközösség helyreállítására már nincs remény. Gondolatok a Vasárnapi kávézóban.
Vasárnapi kávézó – Kossuth-díjból közgyűlölet Szólásszabadság, vagy gyűlöletbeszéd? Ákos egy egész ország érzelmeire hatott néhány mondattal.
Vasárnapi kávézó: Európa háborúban. Ami eddig történt… Ha csak egy összefoglalót olvasol a héten, ez legyen az. Röviden: hogyan jutott ekkora bajba Európa, és hol állunk most.
Vasárnapi kávézó: Nem szóltak? A háború már tart! Ez is a pénzről szól. Néhány érdekes körülmény, ami talán érthetőbbé teszi a párizsi mészárlást.
Vasárnapi kávézó: A 10 millió fotós országa Előbb utóbb az összes helyet elfoglalják a neten, ahonnan tanulni lehetne. Igen, ők a "photografis" lájkhuszárok.
Vasárnapi kávézó: Így lopták szét az országot – Videó A Vasárnapi kávézóban a rendszerváltás körüli időkre emlékezünk, avagy Alibaba és a k..va sok rabló.