Vasárnapi kávézó: Miért nem jó az államnak a magyar?

Nemrég a kezembe akadt egy 1984-es (!)  szórólap, mely szerint: támogasd a hazai ipart, vegyél magyar terméket. Ezek szerint már a kommunista állam is felismerte, hogy milyen fontos a hazai ipar ilyen jellegű támogatása.  

 

Mindenkinek a maga szintjén kell elkezdeni a hazai vállalkozások támogatását. Az is nagy eredmény, ha boltban két termék közül azt választod, amelyik magyar. Az állami beszerzéseknél is lehetőség lenne a magyar terméket levenni a polcról. 

 

Mindig elcsodálkozom az állami autó-beszerzéseken. Értetlenül nézem, hogy miért veszünk ennyi Skodát, amikor jobb – és esetenként jóval olcsóbb – Magyarországon készülő autók közül is lehetne válogatni. 

 

Értem én, hogy a puritánnak látszani akaró állam évtizedek óta Skodákat vásárol hiszen, ha megkérdezik mivel jár a miniszter úr, a “Skodával” szó kevésbé hangzik bicskanyitogatóan, mint az Audi vagy a Mercedes, azonban ez az elmélet meglehetősen idejétmúlt.  

 

Rendben, az Istenadta nép által megválasztott képviselő/miniszter/fejes ne járjon már valami lepukkant bontószökevénnyel, mert hát az nekünk, választóknak is égés lenne. Ez rendben van. Az is rendben van, hogy “fejmérettől” függően különböző típusú kocsikra van szükség.

 

Miért nem magyar gyártásút választanak, ha van rá lehetőség?

 

Nemrég olvastam, hogy a polgárőrség új Skoda Yetiket kapott. Ez dicséretes. De miért nem jó oda a Suzuki Vitara, ami magyar gyártmányú, ráadásul alapáron fél millióval olcsóbb. Ugyanez a helyzet a rendőrségi autókkal. Egy Skoda Yetit alapáron 4.930.000 Ft vesztegetnek, míg ennyiért a Suzukiéknál már a 4WD (5.090.000 Ft) verzióját vágják hozzád. Jól jön az a négykerékhajtás, ha a biztosuraknak éppen a tanyavilágban támad üldözni valója.

 

A hivatali lótifutiknak pedig ott a Swift, ami jó kis autó, igaz a presztízse nem vetekedhet egy BMW-vel, de hivatali ügyek intézésére, boltosok Nav általi vegzálására, stb. legyen már elég.  

 

Nézzünk feljebb a hierarchiában, ott sem jobb a helyzet. Bár szerintem nem kell minden állami hivatalnok segge alá full extrás Oktávia, biztos vannak funkciók, ahova kell a presztízs. Ott van a Magyarországon készülő, listaáron 5.842.230 kemény magyar valutáért elvihető Audi A3. Igaz az alapár bő 900.000 HUF-al drágább mint az Oktávia, viszont ha nem mindenki kap Skodát, aki öltönyben jár dolgozni, jóval kevesebb is elég belőle.

 

Kitűnő fejes autó válhatna a szintén Magyarországon gyártott B Mercedesből. A kicsivel több, mint 7 milláért elhozható autó Kecskeméten készül, és a presztízse is jó. A jelenleg használt Skoda Superb-je pedig szűk félmillióval drágább nála. 

 

És persze, azért ne legyünk naivak, van egy pár fő-fő fejes ahova – oké – tényleg kell a nagy, páncélozott  presztízs limuzin, különösen a mostani időkben, olyan, amit nem gyártanak kis hazánkban.  

 

Persze ehhez az is kell, hogy a közvélekedés megváltozzon és elfogadja azt, hogy nem minden luxus, ami Audi, és nem minden puritán, ami Skoda. Az is kell, hogy minél többen rájöjjenek, hogy nem azzal segít igazán az állam, ha a puritánság látszatát Skodákkal próbálja fenntartani. Ha erre minél többen ráeszmélnek, talán a fejesek is bátrabban rendelnek majd a Magyarországon gyártott járművek piacáról, még akkor is, ha az Audi vagy Mercedes.  

 

Vasárnapi kávézó: A megvalósíthatatlan egészséges táplálkozás Jó lenne még látni a gyereket érettségizni? Leszoksz a cigiről, leteszed a töményet. Na, onnan jön az igazi szívás...
Vasárnapi kávézó: Még mindig csekktől csekkig élünk Vasárnapi gondolatok a polgárságról és az elcseszett 90-es évekről.
Vasárnapi kávézó: Tanuljunk oroszul (ismét) Gondolatok az "Olajfegyver és globális uralmi rend" című könyv olvasónaplójához. Ha érdekel a világpolitika, olvasd el!
Vasárnapi kávézó: Nem szóltak? A háború már tart! Ez is a pénzről szól. Néhány érdekes körülmény, ami talán érthetőbbé teszi a párizsi mészárlást.
Válóper: sírnak a liberálisok A kapcsolat kiüresedett, az életközösség helyreállítására már nincs remény. Gondolatok a Vasárnapi kávézóban.
Vasárnapi kávézó: Tanuljuk meg használni a ködlámpát! Hatékonysága kérdéses, viszont kitűnően idegesíthető vele a többi autós. Emellett nagy előnye, hogy kikapcsolható.
Vasárnapi kávézó – Kossuth-díjból közgyűlölet Szólásszabadság, vagy gyűlöletbeszéd? Ákos egy egész ország érzelmeire hatott néhány mondattal.
Vasárnapi kávézó: Európa háborúban. Ami eddig történt… Ha csak egy összefoglalót olvasol a héten, ez legyen az. Röviden: hogyan jutott ekkora bajba Európa, és hol állunk most.
Vasárnapi kávézó: A 10 millió fotós országa Előbb utóbb az összes helyet elfoglalják a neten, ahonnan tanulni lehetne. Igen, ők a "photografis" lájkhuszárok.