Tökös ételek

Az ősz közkedvelt zöldségének rengeteg fajtája létezik, mindegyik más-más ízvilágú, és a legkülönfélébb finomságok készülnek belőle. Sósan és édesen is megállja a helyét, bármelyik fogáshoz felhasználhatjuk. C és A vitaminban gazdag, valamint kiváló szénhidrátforrás. Nézzük hát, milyen belőle készült különleges ételek kerülhetnek az asztalra!

 

Leves gyanánt könnyedén elkészíthetjük a klasszikus és itthon is egyre közkedveltebb sütőtökkrémlevest. Egy sütőtököt a szokásos módszerrel süssünk készre, majd 1 liter alaplébe kanalazzuk bele, ízlés szerint kakukkfűvel fűszerezzük. Amint felmelegedett, pürésítsük össze, sóval, és borssal ízesítsük. Ekkor adjunk hozzá 1-2 dl tejszínt, vagy kókusztejet, és 2 ek. vajat. Rottyantsuk össze, és máris kész a melengető leves. Díszítésként pirítsunk tökmagot, és azt szórjuk a leves tetejére, de tökmagolajat is csepegtethetünk rá, remek ízt ad neki.

 

Főételként remek választás lehet a cukkinifasírt. A cukkini, vagy más néven zsenge tök a már említett kétfajta vitamin mellett gazdag kalciumban, magnéziumban, A és B6 vitaminban is, tehát igazi energiabomba ilyenkor, hidegben. A fasírthoz 1 nagyobb cukkinit reszeljünk le, sózzuk meg, és tegyük félre. Kb. fél-egy óra múlva nyomkodjuk ki a levét, adjunk hozzá 3 tojást, 1 kisebb gerezd összezúzott fokhagymát, aprított petrezselymet, vagy kaprot, egy kevés reszelt sajtot (parmezánnal a legjobb), egy kis sót és annyi zsemlemorzsát, amitől könnyen gyúrhatóvá válik. Olajban süssük ki, tetszés szerinti körettel tálaljuk.QuinoaZucchiniMeatballs

 

Aki valami különlegességre vágyik, ismerje meg a sütőtökös palacsinta receptjét. Ezek a sós finomságok kiválóak vendégváró falatoknak is. Kb. 15 darabot készíthetünk 10 dkg sütőtökpüré felhasználásával. Első lépésként keverjünk össze 7 dkg lisztet 1 tojással és egy kis tejjel. Ehhez adjuk a sütőtökpürét, egy kis chilivel, 1 gerezd reszelt fokhagymával, apróra vágott snidlinggel, némi sóval és borssal. A tészta mindkét oldalát süssük ki forró olajban, majd miután megsültek, tejföllel és lilahagymával tálaljuk. 1022-Sütőtökös-palacsinta

 

Desszertként próbáljuk ki a kandírozott sütőtököt pirított dióval. Egy sütőtököt felkarikázva főzzünk meg kevés vízben, adjunk hozzá cukrot. Facsarjuk bele egy citrom levét, reszeljük hozzá egy narancs héját, ennek a levéből is facsarjunk bele egy kicsit. Ha a sütőtök már áttetsző, és a cukorszirup sűrű, akkor vegyük le a tűzről, tegyük külön tányérra. Ezután 2 doboz natúr joghurtot keverjünk össze mézzel, és a sziruppal együtt öntsük a tökszeletekre. Dióval és gránátalmával tálaljuk.0202-Kandírozott-sütőtök-pirított-dióva





A téli krémlevesek 5 koronázatlan királya A hideg estéket könnyedén feldobhatod egy "extrás" finomsággal. Krémlevesek, felturbózva!
Unod a zöldségeket? Egyél virágot! A virágokat régóta fogyasztják több országban is, ideje, hogy a mi konyhánkban is helyet kapjanak. Próba szerencse!
5 forró ital a hideg napokra Egyre hidegebb az idő, mi pedig egyre jobban vágyunk valami forró finomságra. Íme néhány különleges recept.
Palacsinta, az ezerarcú finomság Lehet fahéjas, lekváros, burgonyás, hagymás, chilis, citromos... a népszerűsége sosem csökken. Így készül a nagyvilág konyhájában!
Tuti tippek őszi méregtelenítéshez Néhány nap alatt energiabombává varázsolhatjuk szervezetünket, ha egy kicsit odafigyelünk. Viszlát, téli vírusok!
Őszi dekorkészítés – gyerekekkel Csalogassuk ki a gyerekeket a szabadba, és engedjük szabadjára a fantáziájukat! Egyszerű és nagyszerű dekorációs tippek!
Koleszterinszintünk 6 legjobb barátja Ha lehet, inkább előzd meg a betegség kialakulását. Őrizd meg a jó koleszterinszintet!
5 szuperfinom paleo süti karácsonyra Megmutatjuk, mivel sütizhet egészségesen a család az ünnepek alatt. Ezekkel a receptekkel nem lőhetsz mellé!
Őszi csizmadivat Eső, szél, hideg...ideje melegebb lábbelikbe bújni! Mutatjuk az ősz legtrendibb darabjait!