Slam Poetry – Az utca költészete

7-8 évvel ezelőtt találkoztam a Slam Poetry kifejezéssel. Fogalmam sem volt, mi az, de gondoltam, hogy talán egy új irodalmi műfaj lehet, így hát utánajártam. Mára nagy tisztelőjévé váltam a műfajnak, és a slammereknek is, akik közvetítik felénk. De lehet-e irodalmi műfajnak nevezni a slam poetry-t, vagy valami teljesen új művészeti ágról van szó? A magyar slam poetry oldalán ezt írják róla:

 

“Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek.”

 

A slam poetry keletkezése 1984-re tehető, az első est Marc Smith amerikai költő (korábban építőipari munkás) nevéhez fűződik. Önjelölt költőként szerette volna kisebb közönség elé tárni műveit, ezért felolvasóestet szervezett. Ő és barátai saját műveiket adták elő egymásnak, kezdetben csak szórakoztató céllal. Egyre több és több ember érdeklődött az estek iránt, csapatok szerveződtek. A későbbiekben versenyszerűen űzték ezeket a performanszokat, ahol a közönség pontozott. Smith népszerűségének kulcsa abban rejlett, hogy nem csupán felolvasta verseit, hanem elő is adta azokat. Külföldön és itthon is gyakran szól a felolvasások alatt zene, így azt is mondhatjuk, komplex művészetről van szó. Marc Smith azt vallotta, az iskolában tanult versek, a kötelező jellegű “versmondás” eltávolítja a költészetet az emberektől. A slam az, ami visszahozza, hiszen rajta keresztül kommunikálhatunk igazán az érzésekről, a velünk való történésekről.

 

A slam poetry esteknek három fajtáját különböztethetjük meg. Az Open Slam-re bárki elmehet, a közönség soraiból is fel lehet állni a színpadra, és bárki előadhatja saját művét. Az Invitational Slam meghívásos alapú, csak meghívóval látogatható, a Theme Slam pedig mindig egy bizonyos témára alapuló műveket követel a slammerektől.slam_zsuri

 

Magyarországon 2006-ban vette kezdetét a slam mozgalom. A Műcsarnok szervezésében jött létre az első est, Budapest Slam néven, melyen költők és rapperek vettek részt, mint ellenfelek. Sikeres lett, így egy évre rá ismétlésre került, s újabb egy évre rá kezdődtek a pesti állandó jellegű slam estek. Több helyszínen is megrendezésre kerültek, kedzetben a Kőleves étteremben, majd a Mika Tivadar Vendéglőben voltak megtartva, azután a Kolor bárban, majd végül az AnKERT-ben került át a rendezvénysorozat. Hazai pályán a nagy alapító nevek között kell megemlíteni Fiáth Titanillát, Mavrák Kata Hugee-t, Prekopcsák Zoltánt és Matits Istvánt. Nélkülük valószínűleg nem jöhetett volna létre az Országos Slam Poetry Bajnokság sem, ahonnan újabb nagy nevek kerültek ki. Ilyen például az Akkezdet Phiai underground hiphop trió egyik tagja, Süveg Márk Saiid, aki mára elég magas pozíciót vívott ki magának a slammerek között.

Saiid

Saiid

Folytathatnám tovább a sort, de ha magyar slammer neveket kellene sorolnom, a lista túlságosan is hosszú lenne. Ennek pedig örülni kell, hiszen valóban valami olyasmi történt, amit annak idején Mark Smith vallott: az emberek,  főként a fiatalok visszataláltak a költészethez. Mondhatni úgy is, hogy a költészet menő lett – hogy egyik kedvencemet, Simon Marcit idézzem. Egyre nagyobb az érdeklődés az Open Mic megmozdulások iránt, valószínűleg azért, mert a magyar fiatalok egy részét nyomasztja valami. Itt pedig teret, időt és alkalmat biztosítanak nekik arra, hogy kimondják, amit talán nem mindenhol mernek. Budapest persze nem az egyetlen magyar város, ahol elterjedt a slam poetry, hiszen a vidéki városokban, Sopronban, Pécsett, Szegeden és még sok helyen szerveznek esteket. Ki tudja, talán Baján is felüti nemsokára a fejét a “menő költészet”.

Rendhagyó bemutató a Bajai Fiatalok Színházában – HozzáTartozók Az új darab Lackfi János egyik novellájából ered, és valóban új irányokat mutat majd.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
“Ezek a novellák az életről szólnak” – bajai író mutatkozik be Kárpáti Jonatánnal első novelláskötetének megjelenése után, a hétvégi könyvbemutató küszöbén beszélgettünk.
Baja tehetségei: Gálos Viktor – ökölvívó Gálos Viktor szerint a boksz nem veszélyes, viszont alázatot és kitartást igényel. Elmondta nekünk, mit jelent számára.
Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.
A magyar kultúra tízparancsolata 1989 óta ezen a napon ünnepeljük hazánk kultúráját. Mi ezért vagyunk büszkék rá.
Kedvenc 2015-ös magyar klipjeink Nemcsak a magyar filmek érdemelnek több szót, a magyar klipek is. Ezek voltak a legmenőbbek tavaly.
Megkérdeztük: Mit gondol a Hosszú Katinka-botrányról? Nemzeti hős vagy követelőző sztársportoló? A vélemények megoszlanak.
A téli krémlevesek 5 koronázatlan királya A hideg estéket könnyedén feldobhatod egy "extrás" finomsággal. Krémlevesek, felturbózva!