Palacsinta, az ezerarcú finomság

Aki a palacsintát szereti, rossz ember nem lehet. Legalábbis szerintem. Nem muszáj megállnunk a megszokott receptnél, hiszen ennek a világszerte ismert finomságnak számos változata létezik. Válogatásunkban összegyűjtöttük a legizgalmasabb recepteket.

 

A magyar, az amerikai és a francia változatot a legtöbben már ismerik. Nem kell viszont a tengerentúlig mennünk, ha rendhagyó palacsintára vágyunk. Mindjárt a szomszédban, Ausztriában meglepő elkészítési móddal találkozhatunk. A Kaiserschmarrn tésztája vajból, tejből, tojásból, cukorból, egy csipet sóból és lisztből készül. Bár elnevezése szerint a császármorzsa osztrák megfelelője, mégis inkább a palacsinta ízére hajaz. Elkészítése a tojásrántottáéhoz hasonlít, a sűrű tésztából fakanállal kisebb darabokat szaggatnak sütés közben. Mazsola is kerül a masszába, ami elkészülte után pár percre a sütőbe kerül, hogy a teteje aranybarnára pörkölődjön. Porcukorral meghintve tálalják, almaszósszal együtt.

 

Az izlandi Pönnukökur hozzávalói ugyanezek, viszont extra alapanyagként megjelenik a vanília is. Speciális serpenyőben készítik, háromszög alakúra hajtogatják, vagy feltekerik, ahogy mi is. Előbbi esetében jammel és tejszínhabbal töltik, utóbbi során pedig egyszerűen cukorral hintik meg a belsejét. A finnek sem cifrázzák ennél jobban, ők az említett összetevők mellett tejet és sütőport is tesznek a tésztába. Sokan hívják a finn Pannukakku-t a világ legjobb tepsis palacsintájának, melyet lekvárral, gyümölccsel, porcukorral, vagy tejszínhabbal ízesítenek. Ha pedig már a hideg országoknál tartunk, meg kell említenünk a norvég Lefser-t is. Ez már egy kicsit rendhagyóbb, hiszen tej, vaj, zsír, liszt, tejföl és tojássárgája keverékéből készül. A tésztát össze kell gyúrni, majd kinyújtani, és darabokra szaggatni. Ennek sütik meg mindkét oldalát, és rendszerint vajjal tálalják.

A finn Pannukakku

A finn Pannukakku

Számos országban közkedvelt palacsinta-hozzávaló a fahéj. A mexikói palacsinta hasonlít az észak-amerikai változatra, hiszen vastag és laktató. Az alaptésztába kerül bele a fahéj, a liszt, a tej, az író, a tojás, a sütőpor, a szódabikarbóna, a cukor, a vaj és a só mellé. Speciális öntet is készül hozzá, vajból és juharszirupból, amelyet szintén fahéjjal bolondítanak meg. Dél-Amerika mellett Dél-Afrika is ennek a fűszernek a rajongója, itt is belekerül a tésztába. Felhajtogatják, a külsejét ropogósra sütik, és a többféle töltelékkel ízesítik. A fahéjat persze mi, magyarok is sokszor szórjuk a palacsintánkba, a régi nyelvek ezt “cimetes” vagy “cinetes” palacsintának hívják.

Mexikói palacsinta

A mexikóiak nem lőnek mellé

Az igazi ínyencek számára kötelezően ajánlott a sós palacsinták kóstolása, ugyanis számos fajtája létezik, szerte a világban. Az indiaiak reggeli ételétől mindenki felébred, hiszen a tésztába gyömbér, római kömény és különböző hüvelyes zöldségek mellett chilit és hagymát is tesznek. Tölteléke szintén nagyon fűszeres, hagyma, mustármag, koriander, kurkuma és főtt burgonya kerül bele. Öntetként mentás joghurtot használnak. Valószínűleg az ezt reggelizőknek nem kell délben megebédelniük, hiszen bőségesen eltelnek ezzel a gazdag ízvilágú étellel. Japánban és Koreában sem óvatoskodnak az ízekkel, előbbi ország palacsintatésztájába káposzta kerül, az utóbbi nemzet Kimchijeon nevet viselő finomsága pedig számos összetevőből áll. Elengedhetetlen hozzávalója a kimchi nevű, kínai kel, retek, zöldhagyma és uborka keverékéből készült erjesztett, lecsószerű furcsaság. Úgy gondolom, ez már nagyon távol áll a nagymamánk féle gőzölgő kakaós és lekváros palacsintától. Ennek ellenére jó tudni, hogy ilyen is létezik.

Egyébként isteni lehet...

Egyébként isteni lehet…

Aki szerint a paleo étrend a XX. század találmánya, az téved, hiszen a malájok régóta rizslisztből készítik hajtogatott palacsintájukat, amit földimogyoróval töltenek meg. Venezuelában és Kolumbiában kukoricaliszt az alapja a tésztának. Aki viszont inkább a hagyományos változathoz térne vissza, az kóstolja meg a magyarhoz leginkább hasonlító angol palacsintát. Ez csak egy picivel vastagabb a mienknél, és citrommal, valamint cukorral teszik még ínycsiklandóbbá. A már említett francia Crépes hajaz a leginkább a hazai finomságra, de annál nagyobb méretben készítik el. Ne legyünk bátortalanok az új ízekkel, aki kedvet kapott bármelyikhez, próbálja ki, az ízélmény egyiknél sem marad el!





Unod a zöldségeket? Egyél virágot! A virágokat régóta fogyasztják több országban is, ideje, hogy a mi konyhánkban is helyet kapjanak. Próba szerencse!
Tökös ételek A tökös receptek tárháza kimeríthetetlen. Ezekből szemezgettünk.
A téli krémlevesek 5 koronázatlan királya A hideg estéket könnyedén feldobhatod egy "extrás" finomsággal. Krémlevesek, felturbózva!
5 szuperfinom paleo süti karácsonyra Megmutatjuk, mivel sütizhet egészségesen a család az ünnepek alatt. Ezekkel a receptekkel nem lőhetsz mellé!
Hol rontod el a diétádat? Egy ideje már fogyókúrázol, de még mindig ugyanannyit mutat a mérleg? Segítünk, miért!
5 gyors recept koleszosoknak Íme néhány ötlet éhes kollégistáknak, akik gyors ebédet, vagy egyszerű vacsorát szeretnének varázsolni a konyhaasztalra.
Karácsonyváró szokások Erdélyben Erdélyben a mai napig él sok olyan szokás, mely félő, hogy nálunk feledésbe merül. Így várják a székelyek a karácsonyt.
Borotválkozni tilos! – mindent a novemberi szőrnövesztésről A hónap közepén sok embernek szemet szúrhat a szakállas és bajuszos férfiak növekvő létszáma. Miért csinálják?
Tuti tippek őszi méregtelenítéshez Néhány nap alatt energiabombává varázsolhatjuk szervezetünket, ha egy kicsit odafigyelünk. Viszlát, téli vírusok!