Kosárfonás újságpapírból – garantáltan az új hobbid lesz!

Mindenféle kosarat, kisebb-nagyobb tárolódobozt fellelhetünk az áruházak polcain, csakhogy az áruk legtöbbször elég borsos. Pedig nagyon hasznos kellékei minden háznak. Mindenféle kacat elrejthető bennük. Egy egyszerű, nagyon hasznos és nem mellesleg környezetbarát technikát mutatunk, amivel te is készíthetsz ilyeneket, ez pedig nem más, mint a papírfonás. A technika nagyjából ugyanaz, mint a vesszőfonásé, persze sokkal könnyebb fonni, mivel puhább alapanyaggal dolgozunk.kezdő

 

Alapanyagok

Elsősorban gyűjts össze minél több újságpapírt, mert nagy a valószínűsége, hogy nem állsz le az első darab után. Nézz szét a reklámújságok között is, nem biztos, hogy ezentúl mind a kukába landol majd!  Legjobb alapanyag a négyfelületű, matt, fekete-fehér újságpapír, de persze a fényes, színes papír is teljesen alkalmas. Ha nem szeretnéd festeni, akkor a színes papírokból mutatós minták is kialakulhatnak, a fekete-fehér újságpapírból készült darabok pedig vintage hatású dekorációi is lehetnek a lakásnak. Ha színezni szeretnéd őket, akkor legjobb, ha akrill festéket szerzel be, az akrill lakkal pedig stabilabbá és porállóbbá tudod tenni. Továbbá szükség lesz még kartonpapírra, papírragasztóra, ollóra, hurkapálcára és ruhacsipeszre.

kosár11

 

Előkészületek

Legfontosabb kellékünk a papírvessző lesz, ezért elsőszöris le kell gyártanunk őket. Az újságpapírt vágjuk fel 7-10 cm-es csíkokra, a papír vastagságától függően. Majd helyezzük a hurkapálcát a papírcsík sarkára úgy, hogy kb. 20 fokos szöget zárjon be a papír hosszabb oldalával, és szorosan sodorjuk fel rá. A papírcsík végét kenjük be ragasztóval, majd tekerjük fel teljesen, és húzzuk ki a hurkapálcát. Ezt a folyamatot ismételjük meg a többi papírcsíkkal is. Valójában tölcsérszerű pálcikákat gyártunk, melyeknek az egyik vége kb. 2 mm-rel szélesebb a másiknál, így tökélesen illeszthetők egymásba, ezért a fonásnál a vesszők toldását sokkal egyszerűbben megoldhatjuk, mint a hagyományos vesszőkkel.  Egy ceruzatartó méretű kosárka elkészítéshez 25-30 darab papírvesszőre lesz szükség. Érdemes először egy ilyen kisebb kosárral kezdeni.

kosárkk

 

Kosárfonás

Természetesen rengetegféle technika létezik, de kezdjük egy egyszerűbbel. Szükségünk lesz két egyforma nagyságú karton korongra. Az egyiknek a szélére ragasszunk fel körbe, egyforma távolságra vesszőket, ezek lesznek a tartóvesszők. A másik korongot ragasszuk a tetejére, hogy lefedje a vesszők végeit. Száradás után hajtsuk fel az összeset, és egy újabb vesszőt ragasszunk az egyik tartóvessző tövéhez. Fontos, hogy minden ragasztást rögzítsünk csipesszel száradásig.  Ezután egyesével haladjunk a vesszővel a tartóvesszők között kívül-belül. Ügyeljünk arra, hogy a tartóvesszők egyenesek maradjanak és ne húzzuk el a fonás irányába. Ha elfogyott a vessző, az előzőleg említett módon hosszabbíthatjuk, akár a tartóvesszőket is. Ha elértük a kívánt méretet, vágjuk le a papírvégeket, hajtsuk vissza és rejtsük el a fonásban.

Ha az alapok már jól mennek, akkor kipróbálhatunk komplikáltabb fonási technikákat is, kombinálhatjuk őket, megtanulhatunk különféle szegélyeget és fogantyúkat készíteni. Belevághatunk összetettebb kosarak készítésébe is, mint például a játéktároló doboz, de készült már újságpapírból  szennyeskosár, fiókos szekrény és cicaház is.

 

kosarak

 

A Google rejtett trükkjei Google trükköket gyűjtöttünk össze, amik között biztos találsz olyat, amit még nem ismertél.
Ezt a 6 idióta találmányt midenképp látnod kell Minden jó ötletre jut egy rossz is. Most a rosszak közül gyűjtöttünk össze párat.
Különös újévváró szokások a nagyvilágban Vicces újévi szokásokat és babonákat mutatunk a föld minden tájáról. Némelyiket el sem fogod hinni!
15 ajándék ötlet férfiaknak Nem könnyű jó ajándékkal meglepni a férfiakat. Mutatunk vicceset, hasznosat, hogy biztos legyen az öröm.
A legizgalmasabb téli frizurák Hogy ne legyen unalmas a sapka alatt a haj, mutatunk néhány ötletet téli frizurákhoz.
8 különleges újszülött köszöntő szokás A köldökzsinór és a babahaj misztikus jelentőségétől a babaviadalig.
A kis bigyó az új cipős dobozból Barátkozz a szilikagéllel, jól fogsz járni, mivel a nedvességből saját tömegének 20-40%-át képes megkötni.
Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Hatásos ébresztés, hogy könnyebben ébredj Androidos ébresztő alkalmazásokat teszteltünk, hogy könnyebb legyen a reggel.