“A hungarikum a magyar nemzet csúcsteljesítménye”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a bajai halászlé, melynek kapcsán Vedelek Norbert alpolgármesterrel beszélgettünk.  

VedelekN1

Vedelek Norbert

Hogyan lehet valami hungarikum? Amellett, hogy a Magyar Értéktárba kell tartoznia, még milyen szempontok alapján dönt a bizottság? 

Minden hungarikum a magyar nemzet csúcsteljesítménye. Ezt lefordítva a bajai halászlé esetére, a következőt jelenti: A mi halászlénk nem csupán egy étel, amit a Baján és környékén élők szívesen fogyasztanak, ettől sokkal több. A bajai halászlé magában hordozza őseink vízhez kötődő életének hagyományait, kultúráját, életérzését is, és így biztosítja a generációk közti folytonosságot. A halászlé számunkra „kultusszá” vált. A családi ünnepek, sőt a hétvégék is elképzelhetetlenek halászlé nélkül. Az elkészítés folyamatában pedig jelen van a szertartás: a tisztítás, sózás szertartása, a jellegzetes bajai bogrács használata, a résztvevők összehangolt munkája, a tűz körül lévők borozgatása, beszélgetése, békés együttléte, a bográcsból fölszálló illat varázsa.

Azáltal, hogy hungarikum lett, még több emberhez eljuthat a bajai halászlé? Emellett miért jó még a bajaiaknak?Elképzelhető, hogy Baja csalogatóbb lesz a turisták számára, nő a város hírneve? 

Már eddig is ismert volt a bajai halászlé szerte a világon, de a hungarikummá válás ténye ezt még jobban megerősíti. Országosan elindultak olyan folyamatok, kiadványok, valamit üzletek nyitottak meg, amelyek feladata a hungarikumok népszerűsítése Magyarországon és a nagyvilágban. Ez a reklám mindenképp hozzájárulhat a helyi turizmus erősödéséhez. Ez is fontos, de ettől sokkal lényegesebb az, ami valójában nem forintosítható. Azzal, hogy a bajai halászlé hungarikum lett, Baja város lakói egy rangot kaptak. Egy hasonlattal élve, ez egy olyan rang, mint a város díszpolgára. Az kapja, aki a városért sokat tett, értéket teremtett. Mondhatjuk azt, hogy a bajai halászlé Magyarország díszpolgára lett. Ezzel együtt jár a tisztelet, a megbecsülés. Büszkék lehetünk őseinkre, múltunkra, városunkra és magunkra.

Kapott a város erről valamilyen hivatalos dokumentumot vagy oklevelet? 

A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkárától hivatalos tájékoztatást kaptunk a bajai halászlé Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételéről.

Document-page-001(1)2

Tervezik, hogy más bajai értéket is felterjesztenek hungarikumnak? 

Természetesen, ha kapunk olyan javaslatot, amely csak Baján van, és országosan egyedülálló, különleges értéket képvisel, akkor azt a Bajai Települési Értéktár Bizottság „felkarolja”, és a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottsággal együtt javasolja a nemzeti érték felvételét a Magyar Értéktárba.

Új testvérvárossal gyarapodott Baja Megkérdeztük, miért jó a testvérvárosi kapcsolat a bajaiaknak. Vedelek Norbert alpolgármester válaszolt a kérdéseinkre.
Ne szórakozz a bajaiakkal! (Frissítve) Komoly ellenszenvet váltott ki a bajai emberekből az új Knorr-reklám.
Rendkívüli hír: Hungarikum lett a bajai halászlé! Örömnap a mai a bajaiak számára, hiszen Hungarikum lett a bajai halászlé!
Bejártuk a Városháza alatti bunkert Vedelek Norbert alpolgármesterrel a pincétől a padlásig bejártuk a városházát, amely különös utazás volt a múltban.
“A bajaiak nagy örömmel fogadták a forradalom hírét” Az akkori bajai eseményekről Kovács Csaba mesélt nekünk.
A magyar kultúra tízparancsolata 1989 óta ezen a napon ünnepeljük hazánk kultúráját. Mi ezért vagyunk büszkék rá.
Halászlé botrány: válaszolt az Unilever Először azt hittük levette, aztán újra felkerült módosított tartalommal a céghez köthető Youtube csatornára.
Baja tehetségei: Huszák Bálint Az alternatív hajtású autók nagy szerephez jutnak majd a jövőben, akár ennek a bajai srácnak a segítségével.
Bajai tehetségei: Gálos Roland – ökölvívó A fiatal ökölvívó legfőbb célja, hogy kijusson a jövő évi olimpiára. Gálos Rolanddal beszélgettünk.