Rendhagyó bemutató a Bajai Fiatalok Színházában – HozzáTartozók

Az idei színházi évad sok izgalmat tartogat számunkra. Többek között egy új rendező is feltűnik a város legismertebb színtársulatának élén. Tóth-Kiss Hajni Pécsről költözött Bajára, és hamar megtalálta a helyét az itteni színházi világban. November 13-án kerül bemutatásra az első Baján rendezett színdarabja, mely minden szempontból más, mint az eddigiek.

 

A HozzáTartozók címet viselő vígdráma egy egyfelvonásos előadás, mely a megszokott színhely, vagyis a Bajai Városi Színházterem helyett a Belvárosi Közösségi Házban tekinthető majd meg. A premieren kívül november 15-én és 22-én is alkalmunk nyílik megnézni a darabot. Annyi biztos, hogy nézőként egészen különleges élményben lesz részünk. Ennek kapcsán kérdezősködtünk Hajninál az ide vezető útról, a színdarab mibenlétéről, és arról, mit tartogat vajon a jövő.

Hajni játékkal tanít

Hajni játékkal tanít

 

Honnan kaptál ihletet ehhez az újszerű darabhoz?

Nyáron került a kezembe Lackfi János: Magyarok-trilógiája, amiben egyszer csak szembe jött egy novella: Tenyérnyi világ. Rajongtam érte, ledöbbentett és meglepett, ennél pedig nem is volt több ihletre szükség. Tudtam, hogy ezzel még foglalkozni fogok. Aztán kaptam egy lehetőséget a Bajai Fiatalok Színházától, és most itt vagyunk. Sosem reménykedtem ennyire abban, hogy a péntek 13 mítosz csak kitaláció.

 

Mióta foglalkozol a színházzal? Mindig ez vonzott?

Lassan kilenc éve csöppentem bele ebbe a magával ragadó világba. Bár képzőművész végzettségem van, mégis úgy tűnik, átnyergeltem végleg. Éppen emiatt először díszleteket terveztem és grafikusként dolgoztam, aztán jött az ötlet, ami zöld utat kapott: az első rendezés. Azóta nem lehet lelőni, ez már a 22. lesz a sorban. Gyerek-diák és egyetemi, felnőtt és amatőr színjátszással, beavató jellegű előadásokkal már foglalkoztam. Ami mégis a legfontosabb maradt számomra, az a drámapedagógia. A mai napig csodálattal nézem, hogy mennyi pozitív hatás érhető el vele. Mindenhol el szoktam mondani, hogy a drámapedagógia nem színészképzésről szól, hanem egy nagyon intenzív fejlesztő eszköz. Van még mit tanulnom ezen a téren, de úgy gondolom, elsődlegesen pedagógus vagyok.

 

Mennyiben lesz ez a darab más, mint az eddigi Bajai Fiatalok Színháza által bemutatott előadások?

Alapvetően szövegcentrikus, hiszen én inkább a prózai színházat szeretem és csinálom. Ahol az egységet csak a kimondott és a kimondatlan szó adja. Nincsenek nagy díszletek, koreográfiák és kórus, csak tisztán a színész és a története. Vannak jelrendszerek és képek, amik segítik a megértést, hogy könnyebben tudjunk haladni a történetben. Lesznek a darabban zenék és árnyjáték is, de mindennek, amit látni és hallani fogunk, jelentése lesz. Nem csak a szórakozást szolgálja, hanem kerekíti a Tenyérnyi világunkat. Tudod, vannak azok a filmek, amiket jó megnézni többször, mert hiába érzed azt elsőre, hogy megértetted, ha megnézed másodszorra, vagy ötödszörre, akkor is találsz valami többlet tartalmat. Egy kicsit ezekhez a filmekhez tudnám hasonlítani ezt a fajta színházat. Sokat beszélgettünk erről Attilával, hogy jó az egymásra találásunk, mert a színház két ellentétes végét űzzük, és jól ki tudjuk egészíteni egymást.12002038_1058684264155262_1462670488873148940_n

 

Nem kevés inspirációra lehet szükség egy újító műfaj bemutatásához. Honnan merítesz ihletet?

Példaképem a munkámhoz fűződően nincs, de mint ember, van. A művészetekhez, köztük az irodalomhoz is inkább rajongóként állok, mindenben rajongó típus vagyok. Vannak kedvenceim, akiknek iszom a szavait és veszem a könyveit, régimódi olvasó vagyok, szeretem a papíralapú irodalmat. És bár mostanában nem sok időm van olvasni, de a lelkemnek jól esik, ha ott a könyv a polcon és tudom, hogy ha lesz rá lehetőségem, akkor levehetem onnan. Jelenlegi rajongásom az irodalomban Lackfi Jánosé, Varró Danié, Háy Jánosé, és aztán csalfa módra van, hogy lecserélem őket. Inspirációt pedig bármi adhat. Adhatnak a rajongott személyek írásai, képei, zenéi, a családom, a gyerekeim, az, hogy most éppen ősz van, bármi. Attól függ, mire vannak éppen hangolva az antennáink. Mostanság egyébként a nyelvjátékos kreatív irodalom iránt rajongok. Szép nyelv a magyar, és rengeteg lehetőség van benne. Ilyen például a Lackfi-idézet: “Az irodalom képtelenség. Képessé csak más művészetek tehetik. Gyönyörű kép, – mondhatnánk erre a mondatra, ami hát képtelenség”.

Milyen közönséget szeretnél megcélozni ezzel a darabbal?

Az előadás műfaji besorolása vígdráma, ami bár víg, de mégis dráma. Ezért lehetnek az előadásban feldolgozást igénylő részek, tehát nagyon pici gyerekeknek nem ajánlanám. 10 éves kortól mondanám, hogy bátran lehet hozni a csemetét, de utána biztos igény lesz a beszélgetésre, ami persze jó dolog.

Biztos vagyok benne, hogy tovább is lesz még utad Baján. Vannak terveid?

Ha minden a terveink szerint alakul, akkor jövő szeptembertől megnyílik a TabulArt Színház (Színház tiszta lappal), ami egy kis kamaraterem vagy szobaszínház lesz. Helyet kap a kortárs irodalom, a kamaradarabok, a gyermekelőadások, valamint saját és befogadott programok is. Egy családias közösségi teret szeretnénk létrehozni. Ezek nagy tervek, de máshogy nem érdemes csinálni.

Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria) Pillants a függöny mögé: Így zajlik a főpróbahét egy színház társulatának életében.
Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.
“Ezek a novellák az életről szólnak” – bajai író mutatkozik be Kárpáti Jonatánnal első novelláskötetének megjelenése után, a hétvégi könyvbemutató küszöbén beszélgettünk.
Legendás filmet visz színpadra a Bajai Fiatalok Színháza Lázasan folynak a próbák az izgalmasnak ígérkező új színdarabra. A részletekbe Ottmár Attila avatott be minket.
Slam Poetry – Az utca költészete Több, mint húsz év kellett hozzá, hogy hazánkban is ismertté váljon. De mi is valójában a Slam Poetry?
Szeptemberben nyitja kapuit a TabulArt Szobaszínház Szobaszínház Baján? Miért ne? Tóth-Kiss Hajni kreativitása üde színfoltot hozhat Baja kulturális életébe.
Fergeteges sikere volt az I. Színházi Bálnak Ottmár Attila elégedetten mesélt a hétvégi mulatságról. Jövőre ismét Színházi Bál!
Baja tehetségei: Kovács Gergely – festőművész A művészet akkor valódi, ha igazán őszinte. Eszerint alkot Gergő, aki épp fővárosunkat hódítja meg tehetségével.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.