“Nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni! Én legenda leszek!”

Napra pontosan 24 éve hunyt el Farrokh Bulsara, ismertebb nevén Freddie Mercury. A Queen frontemberét a mai napig minden idők egyik legnagyobb hatású zenei előadójának tartják. Sokak szerint az egyik legtehetségesebb hangú könnyűzenei énekes, illetve frontember volt. Utánozhatatlan, egyedi és terjedelmes hangja, valamint extravagáns és karizmatikus színpadi jelenléte még életében felemelte őt a szakma halhatatlanjai közé.

freddie-mercury-of-queen-1986-billboard-650

Magic Tour (1986)

A párszi indiai származású énekes 1946. szeptember 5-én látta meg a napvilágot a zanzibári Stone Townban. A kis Bulsara a helyi kórusban énekelt, édesanyja nyomására zongoraleckéket vett. Bár saját bevallása szerint eleinte nemigen szívlelte ezen elfoglaltságokat – inkább akkori szenvedélyének, a boksznak hódolt -, idővel megtetszett neki a zene világa, és hamar kibontakozott tehetsége.  Középiskolai tanulmányait távol a szülői fészektől, az indiai Bombay-ben végezte. Itt lépett fel először közönség előtt, és itt ragadt rá a Freddie becenév. Az 1964-es zanzibári forradalom elől családjával Angliába menekült, ahol művészetet és grafikát tanult, majd lediplomázott.

20120925-freddie-mercury-624x420-1348610189

A ’70-es évek elején

Az egyetemen találkozott a Smile nevű zenekar két tagjával, Roger Taylorral (dobos) és Brian May-jel (szólógitáros), akikkel rövid idő alatt országos cimborák, valamint zenésztársak lettek. 1971-ben egy meghallgatás után csatlakozott hozzájuk John Decon basszusgitáros, így megszületett a Queen végleges felállása. A banda első nagylemeze előtt Freddie kiadott egy albumot, Larry Lurex néven, ami kisebb bukás lett. Akkoriban találkoztak Roy Thomas Baker producerrel, aki felkarolta őket, majd segített elkészíteni az együttes első nagylemezét (Queen). Az album ugyan nem hozta meg a várva várt sikert, viszont már itt érződött a banda védjegyévé vált egyedi stílusa, rétegzett hangzásvilága.

 

A Queen II -t szintén elmarasztalták a kritikusok, de a közönség egyre jobban megszerette az együttes teátrális előadásait, utánozhatatlan dalszerkezeteit, bonyolult, nem mindennapi dalszövegeit. Ezen felbuzdulva a tagok otthagyták polgári foglalkozásukat, és minden idejüket, erejüket a zenélésnek szentelték. Nem is kellett sokáig várni a sikerre, ugyanis a harmadik, 1975-ös, A Night at the Opera című nagylemezzel pillanatok alatt berobbantak a köztudatba. A korongon helyet kapott többek között Mercury Bohemian Rhapsody című balladája, mely idővel a zenetörténelem egyik legelismertebb alkotása lett.

Queen-band

Queen: Roger Taylor, John Deacon, Freddie Mercury, Brian May

Mercury egyébként termékeny dalszerző volt, nagyrészt ő határozta meg az együttes zenei stílusát. Szerette a bonyolult, változatos kompozíciókat, dalainak nagy részét zongorán írta, ezzel nehezen lejátszhatóvá téve a gitárszólamokat is. “Furcsa hangnemben tudott számokat írni. A dalaink nagy része, főképp Freddie szerzeményei különleges hangnemben íródtak, művei annyira gazdagok voltak az akkordfelépítésben, hogy mindig azon vetted észre magad, hogy egészen furcsa formában állnak az ujjad” – mondta róla Brian May gitáros. 

 

Erőteljes, jellegzetes hangjának terjedelme több mint 4 oktáv volt. Legtöbb szerzeményét tenor hangfekvésben énekelte el. Gyermekkori kórista éveit leszámítva soha nem képezte hangját, nem járt énektanárhoz, saját bevallása szerint kottáról is alig tudott olvasni. A ’70-es évek végétől kínozták hangszálproblémák, orvosai többszöri unszolására sem egyezett bele a hangszálműtétbe, mivel féltette énekhangját. Emiatt, valamint a rendszeres tréning miatt élő énekhangja szépen lassan megkopott, így a ’80-as évek közepére a legmagasabb hangokat már nem mindig tudta kiénekelni, amit rendkívül jól egyensúlyozott színpadi profizmusával. Előadásaiban gyakran a közönséggel énekpárbajozott, a mikrofonállvánnyal léggitározott.  

the-game-tour-80

The Game Tour (1980)

A ’80-as évek elején mind a Queen, mind pedig Mercury stílusváltáson ment át. Az együttest is megfertőzte az akkoriban berobbanó pophullám. Freddie levágatta haját, majd bajszot növesztett. Ekkorra már olyan slágereket adott a világnak, mint a Seven Seas of Rhye, a Killer Queen, a Bohemian Rhapsody, a Somebody to Love, a Good Old-Fashioned Lover Boy, a We Are the Champions, a We Will Rock You, a Bicycle Race, a Don’t Stop Me Now, a Crazy Little Thing Called Love… A ’82-es amerikai turnéjuk során több koncertjüket is meglátogatta a popikon, Michael Jackson, aki nagy Queen-rajongó volt. Freddie-vel összebarátkoztak, és két dalt is rögzítettek: There Must Be More To Life Than This, State of Shock. 

1985-ben kiadta első szólólemezét, a Mr. Bad Guy-t.  Még ebben az évben az együttes elvállalta, hogy fellép a Wembley Stadionban megrendezett Live Aid nevű jótékonysági szuperkoncerten, melynek célja az afrikai, etiópiai éhezők megsegítése volt. Az eseményt a világ minden táján közvetítették, és több mint másfél milliárd ember látta élőben. A koncerten a Queen mellett még olyan nagy nevek léptek fel, mint Madonna, a U2, B. B. King, a Black Sabbath, Sting, Phil Collins, Bryan Adams, David Bowie, Elton John, Paul McCartney, Carlos Santana, a Led Zeppelin, Tina Turner, Mick Jagger és még sokan mások. A show csúcspontja kétségtelenül a Queen produkciója volt, ahol Mercury elvarázsolta a közönséget, és élete legjobb színpadi teljesítményét mutatta. Később több kritikus és zenész minden idők legjobb élő rock-előadásának titulálta a Queen fellépését. 

freddie-mercury-returns-as-an-optical-illusion-with-queen-06f27f5137

Live Aid (1985)

 1986-ban vonakodva bár (Freddie már elmúlt 40, és nem érezte magát elég fittnek), de az együttes elvállalta addigi legnagyobb szabású koncertturnéját, a Magic Tourt, mely keretein belül hazánkba is ellátogattak. A történelmi jelentőségű eseményen – a magyar közönség örömére (egyedüliként) – Freddie megtanulta, majd elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal egy részét, aminek hatására a dal szerte a világon ismert lett. Egyébként a banda (szintnén a turné során egyedüliként) összesen két hetet tartózkodott Budapesten, mely idő alatt alaposan körbejárták a várost, nagyon jól érezték magukat. Ez volt utolsó turnéjuk.

 

Magánéletébe soha nem engedett betekintést, a ’80-as évek elejétől mégis állandóan az újságok címlapján szerepelt, kicsapongó életstílusa miatt. Egyes feltételezések szerint ’87 környékén kaphatta el a gyilkos kórt, a HIV vírust. A közhiedelemmel ellentétben nem homoszexuális, hanem biszexuális volt. A ’60-as ’70-es években közel 10 évig élt együtt egy Mary Austin nevű lánnyal, akit élete egyetlen igaz szerelmének nevezett, és akinek a Love Of My Life című dalt írta. 

 

1987-ben Freddie újabb, a Queen-től független projektbe fogott. Duettet énekelt a világhírű katalán szoprán opera-énekesnővel, Montserrat Caballével, akivel kiadták a Barcelona című opera hatású albumot, mely hatalmas sikernek bizonyult. A Barcelona című szám lett a ’92-es spanyol nyári olimpia hivatalos dala, amit Freddie sajnos már nem élhetett meg. ’88-tól egyre kevesebbet mutatkozott a nyilvánosság előtt, az újságok egyre többet cikkeztek róla, találgatták egészségi állapotát. A lesifotók egy sovány, beteg ember képét mutatták. Betegsége ellenére gőzerővel dolgozott a Queen utolsó két albumán. Az együttes többi tagjával 1989-ben tudatta állapotát. 1991 őszén már azzal a tudattal énekelte fel szívszorító dalait, hogy azokat a közönség már csak halála után fogja hallani. 

d943f3905caec5572a7272e23b14ae91.1000x563x1

These Are the Days of Our Lives

1991. november 23-án egy közleményt adott ki, melyben tudatta a világgal, hogy AIDS-ben szenved: “Mivel az elmúlt két évben annyiféle találgatást olvastam a lapokban, szeretném bejelenteni, hogy a vizsgálatok HIV-pozitívnak mutattak, és AIDS-ben szenvedek. Úgy tartottam helyesnek, hogy nem hozom nyilvánosságra a dolgot, azok érdekében, akik a környezetemben élnek. De eljött az idő, hogy barátaim és rajongóim megtudják az igazat, és remélem mindenki csatlakozik hozzám, orvosaimhoz és mindazokhoz, akik szerte a világon küzdenek ez ellen a szörnyű kór ellen”. Másnap, 1991. november 24-én távozott az élők sorából. Temetése zártkörű volt, csak a legszűkebb családi kör vett rajta részt. Hamvai a mai napig ismeretlen helyen nyugszanak. 

 

1992. április 20-án az együttes megmaradt tagjai nagyszabású emlékkoncertet szerveztek az emlékére. A Wembley stadionban megrendezet show bevételét a Mercury Phoenix Trust nevű AIDS-ellenes alapítvány létrehozására fordították. Az estén olyan zenekarok és előadók tisztelegtek Freddie előtt, mint a Metallica, a Guns N’Roses, a U2, Elizabeth Taylor, Seal, David Bowie, George Michael, Elton John,  Liza Minnelli, Robert Plant és még sokan mások. 

 

Mercury karrierje során több mint 700 koncertet énekelt végig, szerte a világon. 15 Queen-nagylemezzel (amikből közel 300 millió példány fogyott) és két szólóalbummal örvendeztette meg rajongóit, olyan világslágereket írt, melyeket minden korosztály ismer. Hatása manapság is érezhető, számos új előadó hivatkozik rá, illetve a Queen-re inspirációs forrásként. Ahogy az angol énekesnő, Adele fogalmaz: “A Queen olyan zenekar, amely beépült az emberek DNS-ébe. Mindenki tudja, kik ők”. Freddie és a Queen olyan előadókra volt hatással, mint a Metallica, a Guns N’ Roses, a  Radiohead, a Green Day, a Muse, a Nirvana, Lady Gaga, Robbie Williams… Kurt Cobain a következőket írta róla búcsúlevelében: „Például amikor a színpadon vagyunk, a fények kialszanak és elkezdődik a tömeg mániákus örvénylése, ez nem hat már úgy rám, ahogy Freddie Mercuryra hatott, aki, úgy tűnt, kedvelte a tömeg szeretetét és csodálatát, és elmerült benne, amit én abszolút csodálok és irigylek”. 

 

“Én nem vagyok sztár, nem is akarok az lenni! Én legenda leszek” – jegyezte meg viccelődve Mercury még a ’70-es években, és cseppet sem tévedett. 

 

Forrás: wikipédia, Simon Lupton, Greg Brooks: Freddie Mercury élete saját szavaival című könyve  

Ludas Matyi 66 éve verte el először Döbrögit színesben Az 1949-ben felvett első magyar színes film, a Ludas Matyi forgatása során számos nehézség adódott.
Narcos – 1. évad: Egy drogbáró felemelkedése és bukása "Inkább egy sír Kolumbiában, mint egy börtöncella az Egyesült Államokban" - Pablo Escobar
10+1 érdekesség a ma 54 éves Axl Rose-ról Az Guns N' Roses hamarosan újra összeáll eredeti felállásban. Addig is nézzünk néhány érdekes tényt az 54 éves Axl-ről.
Ezek voltak 2015 legjobb filmjei Előző cikkünkben megnéztük, melyik filmeket várjuk legjobban idén, most kicsit visszatekintettünk az elmúlt évre.
66 éve hunyt el a Nagy Testvér megálmodója Angszoc, Gondolatrendőrség, újbeszél. Ismerősek? Ha igen, biztosan olvastál már Orwellt.
Ezeket a filmeket várjuk legjobban az idén Összegyűjtöttünk olyan filmeket, melyekre muszáj lesz beülnünk 2016-ban. Íme a lista:
Zsigmond Vilmos sajátos technikájával volt képes meghökkentő látványt nyújtani Az Oscar-díjas magyar operatőrre, Zsigmond Vilmosra emlékezünk, akinek rengeteget köszönhet a filmes szakma.
Megnéztük! Az Erő újra velünk van! SPOILERMENTES! Vártuk, megérkezett, megnéztük. Ilyen volt a Star Wars: Az ébredő Erő.
35 éves korunk egyik legtehetségesebb énekesnője Christina Aguilera ma ünnepli születésnapját. Megnéztük, hogyan lett a Disney Channel üdvöskéjéből szexi díva.