Merjünk segíteni, ha baj van!

Nap mint nap halljuk a rádióban, tévében a rengeteg balesetet, ez ütközött, az csúszott árokba. Azt még többször halljuk sajnos, hogy ezeknek a baleseteknek halálos áldozatai is voltak. Ezen sajnálatos történéseknek a 80%-ában a sebesültek azért vesztik életüket, mert nem kapnak azonnali és megfelelő segítséget. Pedig a baleset megelőzésnél már csak egy fontosabb dolog van, az elsősegélynyújtás. Sokan ismerik ezt a szót, mégsem tudják, hogy mit is jelent valójában. Magyarországon sajnos elég kevesen ismerik az elsősegélynyújtás pontos szabályait, pedig egyáltalán nem bonyolultak. Néhány apró “trükk”, és életeket menthetünk. Csak merni kell, akarni és gyorsan cselekedni.

blocks-pics

Az elsősegélynyújtás célja az élet megmentése, a további egészségkárosodás megakadályozása, a gyógyulás elősegítése. A laikus elsősegélynyújtónak nem gyógyítania kell, hanem csökkentenie kell a baleset, vagy rosszullét következményeit, lehetőleg megelőzni a további állapotromlást addig, míg szakszerű segítség nem érkezik. Mernünk és akarnunk kell segíteni, mert lehet hogy megmentünk egy életet. Néha az is többet ér, ha nem helyesen alkalmazzuk a fogásokat, de próbálunk tenni valamit. Nagyobb esélye van annak a személynek a túlélésre, akin segítünk, mint annak, akit csak kétségbeesve nézünk és várjuk, hogy mi történik.

Elsosegely-eszmeletlenseg-eseten

 

Az első és legfontosabb, saját testi épségünk megőrzésének céljából mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy biztonságos-e a sérültet körülvevő helyszín. Ha nem az, tegyük azzá. Következő lépésként szólítsuk meg a sebesültet. Ha magánál van könnyebb a dolgunk, hiszen ilyenkor nem olyan nagy a baj, nyugtassuk meg, lássuk el az esetleges sérüléseit, vizsgáljuk át. Ha nincs magánál, többszöri szólítgatásra, vagy a vállánál történő megrázásra sem reagál, akkor sem szabad pánikba esnünk.

 

Az első és legfontosabb, amit meg kell vizsgálunk rajta, hogy van-e légzése. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a fülünket az orra és a szája elé tesszük és figyeljük a mellkasát, 10 mp-ig. Ha lélegzik, akkor a sérült csak eszméletlen, ilyenkor helyezzük le valahova a földre, ha még nincs ott, és tegyük stabil oldalfekvő helyzetbe, nagy odafigyelést fordítva arra, hogy a fejét hátra szegjük, hiszen a nyelv hátraesésével fulladás következhet be. Ha a sérültnek légzése sincsen, újraélesztést kell kezdenünk.

 

Kulcsoljuk össze kezünket, és a szegycsont alatti kis lyuknál kezdjük el nyomni a mellkasát, ezt ismételjük 30-szor. A 30 mellkaskompresszió után következik 2 befúvás, ezt vagy az orrába vagy a szájába tegyük meg úgy, hogy a fejét hátra szegjük. Egy levegővételnyi levegőt fújjunk! Ezt ismét 30 db mellkaskompresszió követi. Egészen addig ismételgessük ezeket, amíg a sérült magához nem tér, vagy a mentő meg nem érkezik. A lehető legjobb, ha nem egyedül látjuk el a sérültet, kell egy ember, aki mentőt hív, és kell egy, aki segédkezik. Ha segítséget nyújtottunk, akkor sem szabad elrohannunk mellőle, várjuk meg, míg a szakemberek megérkeznek és átveszik a sérültet.

elsosegely

 

A mentőhívások sem zajlanak a legtökéletesebben itthon. Természetesen érthető, hogy az esemény hevében elfelejtünk dolgokat és kapkodunk, de próbáljunk koncentrálni és figyelni arra, amit a mentős mond. Pontos és igaz állításokat mondjuk neki, ne vezessük félre, hiszen csak ekkor tud nekünk megfelelően segíteni. Tárcsázzuk a 104-et, mutatkozzunk be, mondjuk meg pontosan hol vagyunk, mi történt, hány sérült van, és azokat részesíti-e már valaki elsősegélynyújtásban. A mentős kérdéseire pontosan válaszoljunk! Várjuk a mentőt és kísérjük a mentősöket a sérültekhez.

 

Nem bonyolult, bárki meg tudja csinálni, és ha tudja a fogásokat, kötelessége is segíteni, hiszen sosem lehet tudni, nekünk mikor lesz szükségünk egyszer segítségre. A fogások könnyen, rövid idő alatt elsajátíthatóak, nem feltétlen kell hozzá tanfolyamot végezni. Nekünk csak egy kis tanulás, másnak lehet az életét menti meg.

 

Egy kis inspiráció:

Ünnepek utáni méregtelenítés: megérdemli a tested! Vége az ünnepeknek, ideje visszaállítani a testünket használható üzemmódba. Méregtelenítésre fel!
Ezek az ételek idén sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról A karácsony nem igazán kedvez fogyókúránknak. A következő ételek kihagyhatatlan fogásai az ünnepi zabálásnak.
Saját készítésű fürdőbomba: garantáltan feldobja fürdőzésed! Szereted a fürdőbombákat? Készíts sajátot 10 perc alatt! Csupán egy-két alapanyag kell, és máris gyúrhatod a masszát.
Fahéj: Nem is gondolnád, mennyi mindenre jó Meglepődsz, mi mindenre jó ez az univerzális fűszer! Mutatjuk, mit tud.
Készíts sálat saját kezűleg, szuper gyorsan! Szuper egyszerű, szuper gyors, szuper olcsó. Egyedi sál DIY ötletek. Varrótudás nem szükséges, csak egy kis kreativitás.
Így dekoráld ki otthonodat a téli hónapokra Dekorálásra fel! Így varázsolhatunk könnyen télies hangulatot otthonunkba!
Őszi sminktippek Elő a vadabb színekkel! Mutatjuk, melyek a legjobb választások a hideg időre.
5 könnyen elkészíthető kozmetikum Gyorsan és könnyedén elkészíthető kozmetikumok. Ha szeretnéd tudni, mit teszel az arcodra.
Balkezesek világnapja (+videó) "Nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal". Ma van a balkezesek világnapja.