Bajai tehetségei: Gálos Roland – ökölvívó

Gálos Roland városunk egyik legnagyobb büszkesége. Sikert sikerre halmoz, 20 évesen elmondhatja magáról, hogy ifjúsági Európa-bajnok, felnőtt magyar bajnok és az Arany öv büszke tulajdonosa. 

 

10990065_895519317166951_2947589093849924789_o

Kép: Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE Baja facebook

Legutóbbi beszélgetésünkkor éppen a felnőtt Európa-bajnokságra készültél, ami végül sajnos nem úgy sikerült, ahogy azt elterveztétek. 

Igen, kifogtam Joseph Cordinát, aki a WSB-ben is bokszol, angol színekben, és elég jó bunyós. Romániában is bokszoltam vele, sajnos ott is kikaptam tőle 2-1 arányban. Az EB-n már első nap összekerültünk, ahol szintén 2-1-gyel a végén nekem kellett vesztesen távoznom a ringből. Egyébként ő lett a végső győztes is.

 “

Nehéz volt ezt lelkileg feldolgozni? Tudom, az a célod, hogy kijuss a jövő évi riói olimpiára. Van még esélyed erre?

Nem volt könnyű. Igazság szerint kicsit izgultam is a meccs előtt, hiszen mégiscsak az volt a legelső felnőtt mérkőzésem az EB-n. Jövőre lesz még két nagy kvalifikációs torna, ott beleadok mindent, hogy kijussak az olimpiára.

 “

Gondolom édesapád nagy hatással volt rád. Gyerekkorodban már biztosan tudtad, hogy ökölvívó szeretnél lenni?

Még nem voltam benne biztos, 7 éves koromban léptem be először az edzőterembe. Apu mindig levitt minket, heti két-három alkalommal. Ő mutatott meg mindent, az alapállást, az ütéseket, és az idő múlásával megtetszett a sport. 10 évesen volt az első mérkőzésem, amit megnyertem, akkor határoztam el, hogy komolyabban szeretnék a boksszal foglalkozni.

20151028_160558

Roland és édesapja, Gálos Tamás az edzőteremben

Azóta pedig rengeteg győztes meccs van a hátad mögött és számtalan címet mondhatsz magadénak. Melyik volt a legemlékezetesebb mérkőzésed, illetve melyik címre vagy a legbüszkébb?

A legemlékezetesebb bunyómnak a felnőtt magyar bajnoki döntőt mondanám, mert egy kétszeres olimpikont sikerült megvernem. A legbüszkébb az ifi Európa-bajnoki győzelemre vagyok, valamint a felnőtt magyar bajnoki címre.

Ikertestvéreddel, Viktorral nagyon jó fivérek hírében álltok, nehezebb időszakokban egymás támaszai vagytok. Mennyire tudjátok egymást ösztönözni?

Nagyon tudom őt motiválni , főleg futóedzéseken, mindig biztatom, mondom neki, hogy “gyere Viki, ne add fel, gyere, fuss velem és jobban fogod bírni, mindent adj bele”. Ezen kívül együtt készülünk, a mérkőzéseken pedig szurkolunk egymásnak.

10928869_868481436537406_8083464571113521798_o

Gálos Viktor, Gálos Roland, Gálos Tamás

Hogyan szoktatok felkészülni egy versenyre, mérkőzésre? Legközelebb milyen megmérettetés vár rád?

Például a magyar bajnokságra már előtte egy hónappal elkezdtünk készülni, napi két edzéssel. Van, amikor csütörtökönként kijárunk Szabadkára, Budapestre vagy Szegedre öklözni. November közepétől december elejéig minden nap délután más városokban fogunk készülni OB-ra, illetve a tavaszi kvalifikációs tornára. Embert próbáló időszak lesz!

Egy sportoló pályafutását végigkísérik a kisebb-nagyobb sérülések. Te hogy állsz velük? Hogy bírod a folyamatos terhelést?

Volt egy kézműtétem, igazából az ifjúsági Európa-bajnokságot sérült kézzel nyertem meg. A műtét óta nagyon jó a kezem, nem fáj, hál’Istennek normálisan tudok vele ütni. A terhelést jól bírom, elég rég óta űzöm a sportot, így hozzászoktam már.

Van példaképed? 

Igen van, az egyik legjobb profi bokszoló, Manny Pacquiao, akit nagyon tisztelek, mert amiket eddig elért, azután sem szállt el, szerény maradt, nem nagyképű, ez nagyon tetszik benne.

 “

Egy élsportoló élete sok lemondással jár. Rengeteg edzés, felkészülések, hétvégén meccsek, sűrű időbeosztás. Úgy hiszem, nem egy átlagos fiatalember hétköznapjait éled.

Így van, gyakorlatilag 7 éves korom óta a napjaim nagy részét az edzőteremben töltöm. Amíg a barátaim bicikliztek, én az edzőteremben püföltem a zsákot. Suli után délután 4-től este 7-ig edzettem, utána este 10-ig tanultam. Ha esik, ha fúj, bármilyen idő is legyen, mi mindig futunk, edzünk, de a boksz egy adok-kapok sportág. Bejárhattam majdnem az egész világot, Kubától kezdve, Spanyolországon, Afrikán keresztül egészen Kínáig. A családomnak nagyon sokat köszönhetek, mindig mellettem vannak.

Egyébként mivel töltöd a szabadidődet, amikor nem bokszolsz?

Akkor is edzek, vagy a barátnőmmel vagyok, néha a barátokkal találkozom.

Fiatal vagy, messze van még a pályafutásod vége. Ennek ellenére elgondolkodtál már azon, mit fogsz azután csinálni, hogy szögre akasztottad a bokszkesztyűt?

Egy évem van még hátra a Bereczki Máté Szakképző iskolában. Sportedző szakra járok, ökölvívásra fogok szakosodni, májusban lesz vizsgám, amit ha elvégeztem, szeretnék elmenni főiskolára tesitanárnak, vagy tűzoltónak tanulni.

Ismét a dobogó tetején Gálos Roland Az ifjúsági Európa-bajnokság után egy újabb neves tornát sikerült megnyernie Gálos Rolandnak. Vele beszélgettünk.
Baja tehetségei: Gálos Viktor – ökölvívó Gálos Viktor szerint a boksz nem veszélyes, viszont alázatot és kitartást igényel. Elmondta nekünk, mit jelent számára.
Baja tehetségei: Huszák Bálint Az alternatív hajtású autók nagy szerephez jutnak majd a jövőben, akár ennek a bajai srácnak a segítségével.
Mohácson remekeltek a bajai farkasok A magyarok mellett német és horvát bokszolók is ringbe szálltak a versenyen.
Baja tehetségei: Bonyai Regina – kenus Szerény, céltudatos és a legnagyobb álma, hogy kijusson a 2020-as olimpiára. A BVK kenusával beszélgettünk.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
Baja tehetségei: Faldum Gábor – triatlon Hétéves kora óta sportol, három világkupa dobogós érme már az övé, de még nagyobb lehetőségek várnak rá.
Jordániából Kubán és a Bundesligán keresztül a Bocskai Emlékversenyre Eseménydús év előtt állnak a Gálos-fivérek. Edzőjük, Gálos Tamás számolt be a jövőbeli megmérettetésekről.
Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.