5 tipikus kolléga, akit te is jól ismersz

Abban talán mindannyian egyetérthetünk, hogy időnk legnagyobb részét, sajnos vagy nem sajnos, kénytelenek vagyunk a munkahelyünkön tölteni. Azt mondják, aki olyan munkát végezhet, amit örömmel csinál, boldogan jár be dolgozni a hét minden napján. De mi a helyzet a kollégákkal? Abban is ilyen szerencsések vagyunk? 

 

Mindenhol találkozhatunk egy-két olyan munkatárssal, akiktől legszívesebben a falra másznánk. Egy jó adag kitartásra, önuralomra, na meg persze pár doboz Xanaxra is szükségünk lehet, hogy felvértezzük magunkat ellenük. De nézzük meg, kikről is van szó pontosan!

karrier1

 

A túlbuzgó törtető

Ezt a kategóriát biztosan nem kell bemutatni senkinek. Azzal még nem is lenne baj, hogy a túlbuzgó kollégánk minden túlórát bevállal, minden papírmunkát lelkesen megcsinál, szinte Superman-szerű a teherbírása. A probléma az, hogy a drága főnökúr emiatt tőlünk is ugyanezt várja el. Nekünk is hasonló szintet kell hoznunk, mint a lelkes törtető munkatársnak, amit vagy maximálisan teljesítünk vagy mehetünk a süllyesztőbe. A törtető kolléga általában észre sem veszi, és túlbuzgósága eredményeképpen már nekünk is dirigál. Lássuk be, ilyen környezetben nem egyszerű kibírnunk azt a bűvös 8 órát.

SnapCrab_NoName_2015-2-18_8-10-7_No-00

 

Az örök panaszkodó

Amikor reggel álmosan beérünk a munkahelyünkre, általában már javában zajlik az élet. Mindenki kávézik, lustálkodik egy utolsót, vagy átnézi az aznapi teendőket. De van egy valaki, aki a beérkezése pillanatától, a megváltó távozásáig folyamatosan sír és panaszkodik. Természetesen elsírja mindenkinek a bánatát, főképpen annak, akit abszolút nem érdekel. Elpanaszolja, hogy reggel hogyan került dugóba, hogy a boltba csak őt várakoztatták meg vagy éppen otthon hagyta a legfontosabb aznapi prezentáció anyagait. És csak mondja és mondja és mondja… Ha nem vigyázunk, előbb utóbb mi is átvesszük a negatív hangulatát.

 

A nyaller

Itt az egyik legismertebb kategória. A nyaller mindenkivel kedves, előzékeny, de szigorúan csak szemtől szemben. Az ilyen kolléga az, aki a főnöknek mindig előre kinyitja az ajtót, számon tartja a születésnapját, sőt, még pénzt is gyűjt a kollégák között, csak hogy meglepje kedvenc igazgatóját egy “Legjobb főnök” trófeával. Képes bármit megtenni a főnökért, lemosatni az autóját, vagy gyógyszerért futkosni, ha éppen köhint egyet. Mi pedig csak tátjuk a szánkat, hogy mi mindenre képes azért, hogy jobb pozíciót harcoljon ki magának. Előbb utóbb mindig behízelgi magát, mi pedig hoppon maradunk.

 

A pletykafészek

Egy munkahely ma már elképzelhetetlen a pletyka nélkül. Szinte hálózatszerűen működik az egész napos pletyiáradat, de azért itt is van egy szószóló, aki leadja a forródrótot. A pletykafészek mindig kedvtelésből pletykál, mondhatni ez a lételeme. Amerre jár, fülel, gyűjti az információkat, így biztosak lehetünk benne, hogy első kézből értesülhetünk arról, melyik kolléga házassága hever éppen romokban, vagy ki kavar a főnökkel és egyéb szaftos információk, természetesen szigorúan kikozmetikázva, jócskán elrugaszkodva a valóságtól. Hogy megússzuk-e a rólunk szóló pletykákat, annak esélye egyenlő a nullával, mert biztosan mi is terítékre kerülünk, még akkor is, ha egy árva szót sem szólunk.

pletykas

 

A tégla

Van az a kolléga, aki mintha saját radarkészüléket hordana a fején. Szinte láthatatlanul mindenhol ott van, és a legbensőbb információkat szorgos hangya módjára gyűjti össze, hogy azt később a főnöknek szóról szóra visszamondja. Nem biztos, hogy egyből ki tudjuk szúrni, ki a beépített ember, de ha összeakadunk vele, nagy bajban vagyunk. Minden ötletünket, panaszainkat a főnökről vagy a munkáról beépülő téglaként közvetíti az igazgatóság felé, ami jelentősen lecsökkentheti a népszerűségi indexünket. Így jobban járunk, ha a nagyon szaftos véleményünket a cégről megtartjuk magunknak, mielőtt a tégla miatt egyenesen belegyalogolnánk a munkanélküliek táborába!

 

Kollégák jönnek, mennek, de abban biztosak lehetünk, hogy mindig lesz pár furcsa szerzet, akivel összesodor minket az élet. Csak győzzük türelemmel, hiszen a nyugdíj még messze van!

Hihetetlen szakmák, amiktől tátva marad a szád A sablonosság már a múlté! Itt vannak a különc és bizarr foglalkozások, amiken te is meglepődsz majd!
Legyél vérprofi a kezdetektől! Mutatjuk, hogyan tudsz könnyedén és lazán beilleszkedni az új munkahelyedre.
Egy csipetnyi varázslat fűszernyelven A fűszerek nem csak a főzésben lehetnek a segítségedre! Mutatjuk, mit tudnak még!
Malacfarok, méz és tojás – így leszel szerencsés 2016-ban! Kutattunk egy kicsit hazánkban, és csak kapkodtuk a fejünket, a sok újévi szokás hallatán!
Kiakasztó szakítós pasi dumák, amiket jobb, ha elkerülsz A szakítás fájó dolog, de ha a pasid egy mondvacsinált indokkal áll elő, akkor az már kész katasztrófa!
Az 5 legkiakasztóbb főnöktípus Ilyen, mikor a hóhért akasztják! Mutatjuk ki az a főnök, akitől kiborul a bili!
Varázsolj te is karácsonyi hangulatot az ünnepi asztalra! Legyen hagyományos, modern vagy bohém, a kreatív dekorációkból idén sem lesz hiány!
Ragyogj királynőként az év utolsó napján is! Ha már nincs idő manikűröshöz rohanni, ideje, hogy a kezedbe vedd az irányítást! Íme a szilveszteri körömtrend.
Karácsonyi nyomozás: Hol lehetnek most kedvenc ünnepi hőseink? Van, aki elzüllött, van, aki politizál, de senki se fér a bőrébe! Mi lett kedvenc karácsonyi filmhőseinkből?