„Felvétel indul!” – 5 kiváló film, amit Magyarországon forgattak

Lehet, hogy már egyikünk sem lepődne meg, ha a szupermarketben véletlenül Ryan Reynolds vagy Robert De Niro állna előtte a sorban, hiszen a különböző hollywoodi producerek és nagykutyák egyre inkább kacsingatnak Magyarország felé, ha filmforgatásról van szó. Némely nálunk forgatott alkotás még elevenen él az emlékezetünkben, de vannak olyanok is, amelyeket már ellepett a múlt pora. Budapesten a mai napig számtalan híres rendező és színész fordul meg. Lássunk öt remek alkotást, melyeket nálunk forgattak!  

filming

 

Amerikai rapszódia

Nem most volt már, amikor Scarlett Johansson végigsétált a Lánchídon az Amerikai rapszódia című filmben, amelyet 2011-ben forgattak Budapesten. A rendező kamerái természetesen nem hagyták figyelmen kívül a Duna-partot, valamint a 2-es villamost sem.
A film rendezője Gárdos Éva volt, akinek történetét egyébként maga a film dolgozza fel, olyan nagy sikerű színészekkel, mint Scarlett Johansson és Nastassja Kinski. A film különlegessége a csodálatos budapesti helyszíneken kívül, hogy magyar hírességek is szerepet kaptak benne, többet között Seress Zoltán és Bánfalvy Ágnes.

20120424-amerikai-rapszodia

 

Bel Ami – A szépfiú

A rajongók nagy bánatára Robert Pattinson sajnos nem vámpírjelmezben érkezett meg Budapestre, de az kárpótolhat minket, hogy az ifjú színész igencsak megszerette kis országunkat, és mindig szívesen tér vissza. A 2012-ben forgatott Bel Ami című produkcióban Pattinson mellett láthattuk a főszerepben Uma Thurman-t is, akik kedvéért csupán egy éjszaka alatt 19. századi Párizst varázsoltak a készítők az Andrássy út helyére. Az Egyetem téri templomban vették fel Pattinson figurájának csodálatos esküvőjét, sőt, a stáb még a Balatonon is rögzített jó pár jelenetet. Robertnek már csak azt üzenjük: legközelebb hozza a vámpírjelmezét is!

Bel-Ami-forgatás-e1341000282419

 

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

Ez a kis költségvetésű, svéd alkotás igazi kakukktojásnak számít, hiszen a filmben Budapest, több más várost is megjelenít, így remek példája annak, hogy ha hozzáértő kezek irányítják, egy város számtalan oldalát képes bemutatni. A film egy 100 éves férfiről szól, aki egyszer csak úgy dönt, nekivág a nagyvilágnak egy bőröndnyi pénzzel, így kimászik az idősek otthona ablakán, hogy szerencsét próbáljon. Szeretett fővárosunk által számos más város arcát próbálták meg a rendezők visszatükrözni, így Budapest többek között Stockholmként, Moszkvaként, Szentpétervárként, Genfként és Párizsként is szerepel a filmben. A Szabadság téri Adria-palota egyszerre két várost is megjelenít: egy, az udvaron forgatott jelenetben még Genfben járunk, később a film vége felé egy moszkvai épületté válik. Nem semmi teljesítmény!

96162_31

 

A kém

A 2015-ös évnek köszönhetjük ezt a remek és humoros alkotást, amely egyben a kritikusok nagy kedvence is volt. A főszerepben Melissa McCarthy-t láthatjuk, aki egy olyan CIA elemzőt alakít, aki korábban csak irodai munkát volt hajlandó elvégezni, most pedig eljött az idő, hogy terepen is kipróbálja magát. Természetesen ebből aztán hatalmas kalamajka keveredik Budapest utcáin. A rendező, Paul Feig egyébként Párizs utcáira álmodta meg a filmet, de időközben annyira a szívéhez nőtt Budapest, hogy a város miatt átírta az egész forgatókönyvet. Így egy ponton túl a filmben Budapest már nem Párizs, hanem valóban Budapest! A stáb több hónapig dolgozott Magyarországon, és a főváros mellett a magyar tenger, azaz a Balaton is szerephez jutott. A filmben egyébként feltűnik Jude Law is, aki okozott néhány boldog pillanatot a budapesti lányok sikongó táborának!

2015031872

 

Mentőexpedíció

A legújabb Ridley Scott film természetesen hatalmas népszerűségnek örvend, így a főszerepet alakító Matt Damon újabb sikerprodukciót könyvelhet el szakmai tapasztalatai közé. A film bemutatja, hogy a főszereplő hogyan ragad a Marson, és hogyan próbálja túlélni az ott rá váró megpróbáltatások hosszú listáját. A forgatás nagy része az etyeki Korda Stúdióban zajlott, de néhány budapesti helyszín is előtérbe került. A Bálna a NASA-központként jelenik meg, a Művészetek Palotájában pedig a kínai űrhivatal kapott helyet. A film maszkmestere Pohárnok Iván volt, aki remekül látta el a feladatát, és élethű sérüléseket készített Matt Damonnak. Az biztos, hogy minden fáradság megérte, hiszen a film töretlenül ível felfelé.

the-martian-mentoexpedicio-matt-damon-e1444034594596-1024x540

 

A filmvilág valószínűleg még rengeteg produkcióval fog előrukkolni, amiből remélhetőleg jó pár alkotást Budapestre terveznek majd. Addig is megéri várnunk, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy a sztárok, a filmek és a mozi soha nem mennek ki a divatból!

Karácsonyi nyomozás: Hol lehetnek most kedvenc ünnepi hőseink? Van, aki elzüllött, van, aki politizál, de senki se fér a bőrébe! Mi lett kedvenc karácsonyi filmhőseinkből?
Legendák: Ezek a legmenőbb filmes verdák Van az úgy, amikor egy filmben az autó lejátssza a színészt. Ikonokat mutatunk, itt az ideje a gázra taposni!
2017-ben jönnek a legjobban várt filmek! Moziőrültek figyelem! Mutatjuk mitől robban fel jövőre a filmvilág!
Egy csipetnyi varázslat fűszernyelven A fűszerek nem csak a főzésben lehetnek a segítségedre! Mutatjuk, mit tudnak még!
Malacfarok, méz és tojás – így leszel szerencsés 2016-ban! Kutattunk egy kicsit hazánkban, és csak kapkodtuk a fejünket, a sok újévi szokás hallatán!
Ragyogj királynőként az év utolsó napján is! Ha már nincs idő manikűröshöz rohanni, ideje, hogy a kezedbe vedd az irányítást! Íme a szilveszteri körömtrend.
Így ápold arcodat ebben a “bőrgyilkos” időben Megjött a cidri, így nem árt, ha jobban odafigyelünk arcunk ápolására! Mutatjuk, hogyan.
Csizmát az ablakba, jön a Mikulás! Néha szánon, néha gőzhajón érkezik, de ajándékban sosincs hiány. A nagyszakállú nyomában jártunk.
Kiakasztó szakítós pasi dumák, amiket jobb, ha elkerülsz A szakítás fájó dolog, de ha a pasid egy mondvacsinált indokkal áll elő, akkor az már kész katasztrófa!