Vissza a gyermekkorba

Gyerekként gyorsan fel akartunk nőni, felnőttként pedig a gyerekkor gondtalan éveit sírjuk vissza. Sok gyermeki tulajdonság felnőttként is bennünk van, és ha előhozzuk őket, azzal sokat segíthetünk magunkon lelkünk egészsége érdekében.

 

A kreatív önkifejezés egy remek relaxációs módszer. Én még emlékszem, hogy óvodás koromban, ha leültettek az asztalhoz, és kezembe adtak egy ecsetet, papírt, színes ceruzákat, ollót, ragasztót, akkor órákig elücsörögtem felettük. Nem voltam sosem nagy rajzművész, vagy origami-bajnok, mégis kedvemet leltem a kreatív tevékenységben, hiszen annak, amit alkottam, semmi nem szabott határt. Minden a fantáziámra volt bízva, ha kék fákat szerettem volna rajzolni lila levelekkel, vagy éppen egy olyan felhőt, amiből egyszerre eső és hó is esik, megtehettem. Miért ne tehetnénk meg ezt felnőttként is? Az utóbbi időben hatalmas népszerűségre tett szert a felnőtt-színező. Ne értsük félre, nem korhatáros ábrákat kell tarka köntösbe öltöztetnünk. Csupán annyi a különbség a gyerekeknek szánt kifestőkhöz képest, hogy aprólékosabb mintákkal dolgozhatunk.titkoskert2

 

Johanna Basford, brit illusztrátor színezői nagy népszerűségnek örvendenek, ő rajzait egy “Secret Garden” nevű könyvben jelentette meg, mely 1,4 millió példányban kelt el. Közkedvelt kifestők még a Color Me Your Way könyvek, melyek könnyedén elérhetőek, és megrendelhetőek online. Emellett sokan ismerik és szeretik Steve McDonald, kanadai művész város-színezőit, melyeken nagyvárosi utcákat, házakat, tereket színezhetünk ki. Angie Grace mandalákhoz hasonló mintákat alkotott, ezek szintén nagy hírnévre tettek szert. Apropó, mandalák. A buddhisták már nagyon régóta használják ezeket, eredetileg a kozmosz és az istenek ábrázolására, meditációs gyakorlatként. A különböző színek különböző hangulatokat jelentenek, eszerint alkotják meg ezeket a színpompás ábrákat. Az interneten számos letölthető mandalát és egyéb színezőket találunk, de érdemes körülnézni a könyvesboltok polcain is, ha ezzel a módszerrel szeretnénk előhozni gyermeki kreativitásunkat.

Steve McDonald kifestőkönyve

Steve McDonald kifestőkönyve

Ha ismét megpróbálom felidézni az ovis és a kisiskolás éveket, egy dolog biztosan eszembe jut: a hajtogatás. Nem voltam valami jó benne, mégis újra és újra megpróbáltam, addig-addig, ameddig sikerült megalkotnom az áhított formát. Ugyanezt most, felnőttként is gyakorolhatjuk, hiszen amellett, hogy az origami összehangolja a szem és a kéz munkáját, a kitartásunkat, és a türelmünket is megedzi. Itt már valamivel kötöttebb az alkotási folyamat, hiszen legtöbbször meghatározott lépésekben kell haladnunk, míg elérjük a kívánt célt. Kezdjük egyszerűbb formákkal: darumadár, fenyőfa, hajó stb. majd jöhetnek a bonyolultabbak pl. virágok, hattyú, pillangó. Az interneten sok videót találhatunk, melyeket nézve könnyedén “elleshetünk” minden lépést, de rengeteg könyv is megtalálható a hobbiboltok polcain. Origami_flower_-_Carambola

 

Ha már a formáknál tartunk, nem maradhatnak el az építős játékok sem. A Lego a ’30-as években született, és népszerűsége azóta is töretlen. Az egymásba illeszthető elemekből szinte bármit megépíthetünk. Külön felnőttek számára is gyártanak Lego-t, ilyenek például a különböző autók, repülők és motorok, A Gyűrűk Ura-beli Mordor vára, a Sydney-i Operaház, vagy a Star Wars R2D2-ja. Aki építeni szeret, a Lego helyett választhatja a makettezést is. Előregyártott elemekkel a legjobb dolgozni, de az igazi fanatikusok maguk állítják elő, és festik meg az alkatrészeket. Ezekből nagyon látványos munkák készülnek, és biztosan leköti bármelyikünk figyelmét, ha belemerülünk az építésükbe. Járművek, épületek, szobrok, városok kicsinyített mását készíthetjük el, és igazán nagy örömöt nyújthat, ha egy ilyen saját készítésű egyedi remekművel másoknak is eldicsekedhetünk. boeing-777-01

 

Nem szégyen az sem, ha felnőttként mesekönyveket veszünk a kezünkbe. Kimondottan sok felnőtt van, aki Harry Potter, vagy Gyűrűk Ura rajongó. Bár ezek nem szokványos mesék, mégis rengeteg olyan elemet tartalmaznak, amivel a gyerekeket is lekötik. Akadnak egyébként olyan meseírók, akiknek első célközönsége a felnőtt olvasók köre, ilyen pl. Andersen. A “Mesék és történetek felnőtteknek” című könyve kellemes olvasmány minden korosztálynak. Egy stresszes nap után pedig semmi sem tesz jobb szolgálatot, mint egy jó könyv. Miért ne lehetne meséskönyv? Bátran nézelődjünk hát a könyvesboltok gyermekkönyv-részlegén, hiszen igazi belefeledkezést és kikapcsolódást nyújtanak ezek az olvasmányok.

Őszi dekorkészítés – gyerekekkel Csalogassuk ki a gyerekeket a szabadba, és engedjük szabadjára a fantáziájukat! Egyszerű és nagyszerű dekorációs tippek!
Hogyan spóroljunk az iskolakezdésen? Nem mindenkinek vidám a tanév kezdete. Pláne nem akkor, amikor több tízezres költségekkel jár. Gondolkodjunk előre!
Csempéssz zöldséget a tányérra! – Trükkök szülőknek Nem eszik a gyerkőc zöldséget? Remek ötleteink vannak!
Chia mag – Ez történik, ha elkezded fogyasztani A fekete magocska méltán szerepel a superfood-ok listájának élén. Ha fogyasztod, garantáltan érezni fogod!
Koleszterinszintünk 6 legjobb barátja Ha lehet, inkább előzd meg a betegség kialakulását. Őrizd meg a jó koleszterinszintet!
Tiszta test, tiszta lélek – Hogyan böjtölhet a ma embere? A különféle étkek és italok mellőzésén kívül számos egyéb módon rendezhetünk nagytakarítást belsőnkben.
“Ezt is kinyírtam” – hétköznapi növénygyilkosok Locsoljuk, fényre tesszük, táp-oldatozzuk, beszélünk hozzá, mégsem képes életben maradni. Hogy is van ez?
A téli krémlevesek 5 koronázatlan királya A hideg estéket könnyedén feldobhatod egy "extrás" finomsággal. Krémlevesek, felturbózva!
Új könyvvel, boldogan zár évet Hosszú Katinka A bajai úszónő büszkén mesélt az elmúlt évről, és reménykedve tekint a magyar úszósport jövőjére.