Rossz szezont zártak a horgászok

Rég nem látott tartós, sekély vízállást tapasztalhattunk a Dunán és mellékágain, mely következtében a Sugovica igencsak megsínylette az elmúlt hónapokat. Arról, hogy ez tulajdonképpen minek volt köszönhető, mennyire befolyásolta az idei horgászszezont, és hogyan hatott az élővilágra, Petrity Györgyöt, a Bajai Sporthorgász Egyesület elnökét kérdeztük. 

 

“Attól, hogy nálunk esik az eső, a Dunában még nem lesz víz. A Duna vízállását alapvetően az Alpok északi oldalán lévő vízgyűjtő területen leesett csapadék befolyásolja, melyet általában a nyugatról érkező óceáni hidegfrontok alakítanak. Ilyenből idén sajnos kevés volt” – kezdte az elnök.

20151014_090958

 

“A Sugó alapjában véve nagyon iszapos, helyenként másfél méter vastagságú iszapréteg található benne, ami önmagában is nehézség. A sekély víz még jobban tetézte a problémát, hiszen így nyáron sokkal jobban felmelegedett. Bár nem mértük, de úgy gondolom, hogy augusztus második felében jóval 30 fok felett volt a víz hőmérséklete, mely egyenes arányosságban van az oxigéntartalmával. A meleg víznek eleve kevesebb az oxigéntartalma, az iszap végett a fenék közelében még annak a kevésnek is a töredéke. Ezért az olyan halak (például a ponty), amelyek a fenéken táplálkoznak nem jutnak megfelelő tápanyaghoz, így inkább kiúsznak a Dunára. Azok pedig, melyek bent maradnak a Sugovicán – míg keresik a helyüket -, rákényszerülnek a különböző moszatok, algák elfogyasztására, amitől egyfajta kellemetlen íze lesz a hal húsának” – mondta Petrity György. 20151014_091540

 

Továbbá hozzátette, az, hogy a halak a Dunában keresték táplálékforrásuk nagy részét, jelentősen rányomta bélyegét a horgászszezonra.

“A Sugovicán való horgászást kis túlzással lenullázta”. 

 

“Ezt jól mutatja, hogy a halászléfőző előtt mindig beleteszünk 10 mázsa pontyot a Sugóba, amiből idén becslésem szerint, ha egy mázsát visszafogtak, akkor elég bátran saccolok. Nagyon régen volt ennyire rossz horgászszezon. A városvezetéstől egyre inkább azt hallom, hogy végre lesz iszapkotrás, amivel mindenkinek jobb lenne. Remélem felfrissül a Sugovicánk” – zárta gondolatát a horgászegyesület elnöke, majd megjegyezte, hogy  amióta vízparton jár – közel 50 éve -, nem tapasztalt ilyen tartós (július közepétől napjainkig), alacsony (70-80 cm) vízállást a Dunán.  

 

A Vízügy ma reggel 159-es vízállást regisztrált a Duna bajai szakaszánál, október 20-ára pedig már 250 cm körülit jósolnak. 

Baja tehetségei: Huszák Bálint Az alternatív hajtású autók nagy szerephez jutnak majd a jövőben, akár ennek a bajai srácnak a segítségével.
“A hungarikum a magyar nemzet csúcsteljesítménye” Siker: Hungarikum lett a bajai halászlé. De ez miért jó nekünk, bajaiaknak? Vedelek Norbertet kérdeztük.
Bajai tehetségei: Gálos Roland – ökölvívó A fiatal ökölvívó legfőbb célja, hogy kijusson a jövő évi olimpiára. Gálos Rolanddal beszélgettünk.
Megyei Príma Díj 2015 jelölt: Dr. Munczig Dénesné Bemutatjuk a bajai kötődésű Príma Díj jelölteket. Elsőként Dr. Munczig Dénesnével beszélgettünk.
Megkérdeztük: Örülnél egy jégcsarnoknak Baján? Jégcsarnok épülhet Baján. Kíváncsiak voltunk a véleményetekre.
Jobbulást Neked, Sugó! Szeretett Sugovicánk betegeskedik, várja a megváltást jelentő zivatart. Megkérdeztük, pontosan mi is történik ilyenkor.
Megkérdeztük: hogyan vigyázol az egészségedre? Ma van az egészség világnapja. Egyre többen ismerik fel az egészséges életmód fontosságát, de mi a helyzet Baján?
Megkérdeztük: nálatok hogyan zajlik a locsolkodás? Lányok: elkezdtétek már készíteni a piros tojásokat? Fiúk: aztán egy lány se hervadjon el!
Szarvas Panni akusztik a Galéria Art Caféban Nincs még programod péntek estére? Gyere el, ha szeretnél jó zenét hallani!