Telik az idő: 30 éves a Live is Life

Biztos jele annak, hogy menthetetlenül telik az idő, az hogy fiatalkorunk slágereinek évfordulójában egyre szaporodnak a római tízest jelentő x-ek. Ezúttal egy igazi opus megjelenésének születésnapját ünnepeljük, méghozzá az osztrák Opus együttes Live is Life című slágerét. Ugyehogy megvan, melyik szám az!

Opus 1985-ben

Opus 1985-ben

 

Egyébként az évfordulót csak sejteni lehetett, konkrét adat azonban nem nagyon volt fellelhető a neten. Így, hogy ne lőjünk mellé – még májusban – felvettük a kapcsolatot Ewald Pfleger-rel az opusból és őt kérdeztük meg, mikor jelenhetet meg a dal Magyarországon. 

opus4

“Ausztriában 1984. november 30-án, más országokban 1985 februárjától jelent meg.”

 

Az évszám tehát megvan, és egy zeneértő forrásunk valamikor így késő őszre teszi a magyarországi megjelenés dátumát.  

 

A dal pillanatok alatt népszerű lett hazánkban is. A 80-as évek közepétől egy ország énekelte a “Levelet kaptam lájf” sort, anélkül, hogy pontosan tudtuk volna, mi ez a sor valójában és mit jelent.

 

Most így a 30. születésnapon hulljon hát le a lepel: ez a sor ugyanis az eredeti dalban sem jelent semmit. 

“Labadab dab dab life”

 

Az opus – az akkori divatnak megfelelően – egyébként nem bonyolította túl a szöveget. Igazából annyira nem, hogy az akkori kultúra ellenőrök nem is nagyon tudtak mit kezdeni vele, így lényegében igen gyorsan átjutott a vasfüggönyön. 

 

When we all give the power
We all give the best
Every minute of an hour
Don’t think about the rest
And you all get the power
You all get the best
When everyone gets everything
And every song everybody sings

 

Amely szabad fordításban nagyjából annyit tesz, hogy Amikor mi mindannyian erőt adunk, a legjobbat adjuk. Egyetlen óra percében se gondolj a pihenésre, (mert – a szerk.) Ti kapjátok az erőt, Ti kapjátok a legjobbat. Amikor mindenki megkap mindent, minden dalt, amit mindenki énekel. 

opus2015

Opus 2015-ben a bécsi Duna sziget fesztiválon. Balról a harmadik Ewald Pfleger (60)

 

Bár talán mosolyogtató a szöveg, és érthetetlen a klip, mi mégis imádtuk a dalt. Jókat mozogtunk rá a képernyő előtt a Zenebutikban, vagy amikor azt lestük, hogy hátha lejátssza B. Tóth Laci a Poptarisznyában. És persze, hátha nem szól bele, mert felvennénk. 

 

Vasárnapi kávézó: A megvalósíthatatlan egészséges táplálkozás Jó lenne még látni a gyereket érettségizni? Leszoksz a cigiről, leteszed a töményet. Na, onnan jön az igazi szívás...
Telik az idő: Délután érkezik Marty McFly 30 éves a Vissza a jövőbe. Összeszedtünk néhány érdekességet, hogy gyorsabban teljen az idő, míg Marty megérkezik.
Bejártuk a Városháza alatti bunkert Vedelek Norbert alpolgármesterrel a pincétől a padlásig bejártuk a városházát, amely különös utazás volt a múltban.
Telik az a nyamvadt idő – 30 éves a Flashdance című film "Wattafíling" Ismerős? Akkor Te is az a generáció vagy, aki imádta ezt a filmet. Gyere, időutazunk!
Telik az idő: Nena 55 éves, de még mindig dögös 5 dolog, amit nem tudtál, a szülinapos német sztárról.
Láv mí on Szundéj – emlékszel még Johnny Goldra? Fura volt. Hetekig nem tudtuk: ez tényleg ennyire hülye, vagy szerepet játszik. Azóta kiderült.
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Mert a kommunizmusnak saját indiánja is volt Ma 76 éve született Gojko Mitic, a keleti blokk legendás Winnetou-ja.
Válaszd az életet: újra Trainspotting! A kilencvenes éves egyik legmeghatározóbb kultfilmje visszatér, ráadásul az eredeti felállásban!